Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Він завжди точно знав місію нашої професії»

12 липня журналісти згадували першого директора Інституту журналістики КНУ Анатолія Москаленка
15 липня, 00:00
АНАТОЛІЙ МОСКАЛЕНКО

Саме Анатолій Москаленко добився того, що факультет журналістики в Київському національному університеті став інститутом. Навіть тим студентам і випускникам Інституту журналістики, яким не пощастило застати Анатолія Захаровича, відомо про масштаб цієї особи. Але, на жаль, згадуючи Анатолія Москаленка, доводиться констатувати, що багато його ідей, багато чого з того, у що він, як нам здається, вірив, так і не було втілено в українській журналістці. Чому? Ми запитали про це Наталію ЛИГАЧОВУ, шеф-редактора проекту «Телекритики».

— Багато хто пам’ятає Анатолія Захаровича. Наш курс якраз був першим, який він випустив (до речі, на цьому ж курсі навчалися головний редактор «Дня» Лариса Івшина й заступник головного редактора Ганна Шеремет). Коли в 1984-му році він став деканом факультету журналістики, ми перейшли на 5-й курс, — згадує Наталія ЛИГАЧОВА. — Я думаю, що і наступні курси пам’ятають його як одного з найкращих і викладачів, і керівників. Анатолій Захарович був одним з небагатьох, хто реально розумів, що таке журналістика, яка її роль в суспільстві. Він був демократичним в організації факультету, завжди відгукувався на ініціативи журналістів. Важливо те, що до того, як стати викладачем, Москаленко впродовж багатьох років був журналістом. Він прекрасно знав ремесло і місію нашої професії, міг помічати ці якості в студентах, а талановитих завжди підтримував. Він також знав ціну всім тенденціям і всім виданням, журналістським роботам, що з’являлися на ринку. Для багатьох це був Вчитель з великої літери. Саме таким ми його і пам’ятаємо, — зазначає Наталія ЛИГАЧОВА.

Про те, чому ж багато з того, що Анатолій Москаленко вважав важливим, сьогодні в журналістиці виявилося маргінальним, шеф-редактор «Телекритики» говорить:

— Ми прекрасно розуміємо, що деякі з тих, хто зараз прагне з журналіста сісти в крісло депутата, не завжди хоче розширення своїх можливостей. Вплив на ситуацію в країні заради власної кар’єри і заради вигод, що часто доступні тим, хто при владі, — ось, що для них важливо. Це, звичайно, відноситься не до всіх журналістів... З іншого боку, журналісти мають бути набагато відповідальнішими за свою місію в суспільстві і повинні розуміти, що свобода відрізняється від вседозволеності. Треба знати міру. А це означає — вироблення механізму саморегуляції журналістики. Для цього необхідна згода більшості журналістів, що працюють в Україні. Самосвідомість і журналістів, і головних редакторів, і видавців ще не досить зросла, щоб розуміти: журналістика є не лише бізнесом, а й соціально відповідальним інститутом. Оскільки у нас не до кінця сформоване громадянське суспільство, журналістам можна поставити багато запитань. З іншого боку, лише соціально відповідальна журналістика піддається таким ризикам, як переслідування і втрата довіри читачів.

Що ж до системи освіти, то вона потребує реформування з точки зору стандартів, що існують в західних країнах. З іншого боку, приплив нових кадрів в журналістську освіту не досить інтенсивний. Паралельно відбувається невиправдане збільшення кількості вузів, що готують журналістів. На мою думку, в нашій ситуації оптимальним є перехід до такої системи освіти, де ставка робиться на магістрат журналістики, а не на бакалаврат.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати