Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Якісна преса – поштовх до модернізації країни»

Головний редактор газети «День» виступила з відкритою лекцією в рамках проекту «Журналістика в час гібридної війни»
24 березня, 17:21

Журналістика стає однією з перших жертв у війнах. Особливо у реаліях гібридного протистояння і політичної турбулентності виникає багато дискусійних питань, а на медіа покладається історична відповідальність за формування суспільного дискурсу. Як відповідати на виклики сьогоднішнього дня, сформувати професійні стандарти молодих журналістів, розвити критичне мислення — ці та інші питання покликаний розв’язати проект «Журналістика в час гібридної війни». На відкриті виступи топових редакторів і легендарних журналістів запрошуються студенти інститутів журналістики та інтерни видань, а онлайн-трансляції «Медіакреденс» може подивитися кожен охочий, зробивши «університетську студію» у себе вдома. Також з лекцій формується відеобібліотека для широкої аудиторії. Проект розпочався восени 2015 року, вже відбулося 18 лекцій, серед лекторів - Віталій Портніков, Віталій Гайдукевич та ін. А також журналісти, які працюють в «гарячих точках» і прифронтовій зоні. 23 березня лектором «Медіакреденсу» стала Лариса ІВШИНА.

«Вся зустріч з Ларисою Івшиною була блискучою інтелектуальною розмовою про важливі речі для сучасних молодих людей, журналістики, майбутнього країни в цілому. Виносилися питання не звичайних ток-шоу і телевізійних програм, - розповідає Тарас ПЕТРІВ, модератор дискусії, президент Фундації «Суспільність», за ініціативи якої відбувається проект. — Торкалися тем гармонії між ідентичністю і модернізацією, важливості ґрунтовних досліджень у журналістиці, не поверхового ставлення до фактів минулого, вивчення історії української журналістики і, власне, своєї історії. Мало навчити молодого журналіста навичкам нормально виконувати журналістську роботу на повсякдення. Потрібно в «інформаційному цунамі» бути обізнаним у багатьох галузях, мати комплексне розуміння ситуації. Про це розказала учасникам проекту Лариса Івшина. Студентам, як завжди інноваційно, було розказано про проекти «Дня» - Літню школу журналістики, щорічне Фотобієналле, а головне – Бібліотеку «Дня». Політичні бестселери були подаровані студентам, які задали найкращі запитання. А таких було немало – що робити з виданнями з ознаками прихованої ворожої пропаганди, де межа між свободою слова і відповідальністю журналіста, як реагувати на неповагу до українських символів (наприклад, інцидент на концерті Земфіри у Вільнюсі. - Ред.).

Лариса Івшина давала розгорнуті відповіді – про важливість розуміння української культури, мислення не тимчасовими факторами, завдання побудови українського світу та нового українського істеблішменту. Під час відкритої лекції ставилася тема якісної журналістики та інтелектуального ринку медіа. Цікава думка звучала від одного з наших студентів: «Якщо немає якісної преси – не може бути якісного креативу, бо немає середовища, в якому він має народжуватися. А немає якісних ідей – немає поштовхів до модернізації країни, тому що вони мають народжуватись на ґрунті нових креативних рішень». Наочною є тяглість поколінь – голоси звучали в унісон. Приємністю стала вдумливість аудиторії, а не сповідування філософії гонитви за сенсаціями. Лекція почалася з теми похорону Гонгадзе. Відчувалася зацікавленість і небайдужість молодої аудиторії до теми, вони буквально завалили питаннями лектора, хоча були ще зовсім малими, коли сталося вбивство. Це знову підтверджує той факт, що похованням не завершилась «справа Гонгадзе». І до розв’язання ключових питань мають взятися, у тому числі, молоді журналісти, яким важливе майбутнє країни.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати