Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Європейська ідентичність на дотик

Про всесвітньо відомого музиканта Ференца Ліста й маловідому Україну — в новому фільмі студії «ВІАТЕЛ»
23 грудня, 00:00
ФОТО З САЙТА intoclassics.net

Минулого тижня «День» запрошував своїх читачів на презентацію фільму студії «ВІАТЕЛ» про Україну в житті видатного угорського композитора Ференца Ліста. «Кохання, дароване зірками» — саме таку назву отримала стрічка, однією з сюжетних ліній якої є історія почуттів музиканта й аристократки з України Кароліни Вітгенштейн. Історія захоплююча, місцями — трагічна. Почалася вона саме в Києві, куди Ліст приїхав із концертами 1847 року.

З Україною Ліста пов’язує не лише кохання. Автору стрічки та музикознавцю Людмилі Вольській вдалося скласти детальну хронологію перебування композитора на наших землях (до слова, відомості про цей період у його житті не надто розповсюджені). Саме в Україні, в місті Єлисаветграді (сьогодні — Кіровоград), піаніст завершив свою концертну діяльність; Другу угорську рапсодію він написав на Поділлі, в маєтку Чорний Острів графа Константи Пшездецького. Всі ці факти не лише поєднують Ліста з Україною, а й поєднують нас із європейським світом — недаремно фільм виграв грант від фонду «Відродження» «Європейська ідентичність України».

— Фільмом про Ліста ми ще нагадуємо, що ідентичні Європі, нагадуємо в тому числі й для себе, — говорить режисер, керівник проекту Василь ВІТЕР. — Нас намагалися збити на манівці, змушували ріднитися з тим, із чим ми не можемо ріднитись. Але ми завжди були в Європі. Це особливо відчутно, коли проїжджаєш місцями, де бував Ференц Ліст, і бачиш цілком європейську архітектуру. Я відразу згадував картини польського художника Наполеона: орди й замки, що колись існували на Лівобережжі...

Презентація фільму вже традиційно відбулась у київському Будинку кіно. Там же більше року тому «ВІАТЕЛ» презентувала повнометражну документальну стрічку «Богдан Хмельницький». Фільм, присвячений Ференцу Лісту, — перша робота в циклі «Гра долі» після півторарічної перерви.

— Ще рік тому я не вірив у реальність цього проекту, — розповідає Василь Вітер. —Із нами відбулася майже різдвяна історія. В лютому до студії «ВІАТЕЛ» зателефонували, і приємний жіночий голос запитав, чи не погодимося ми зняти фільм про Ференца Ліста? Ми зацікавилися сценарієм, який запропонувала нам Людмила Вольська, музикознавець, автор газети «День». Вона розповіла дивовижні речі про мандри Ліста Україною. Було зрозуміло, що ця яскрава історія варта того, щоб про неї зняли фільм. Але я тоді сказав: «Прекрасна історія, та ми точно її не знімемо», — маючи на увазі труднощі з фінансуванням проекту. І тут сталося диво. Людмила запропонувала звернутися з нашим сценарієм до Міжнародного фонду «Відродження» — і ми виграли грант! А з Людмилою Вольською нас фактично познайомила газета «День» — саме зі шпальт цього видання ми дізналися один про одного.

Стрічку знімали в семи музеях України, зокрема, у Львові та Золочеві. Знімальна група побувала й у Воронинцях, куди Ліст приїхав до Кароліни в гості. На жаль, за словами Василя Петровича, від маєтку нічого не лишилося. Довелося знімати «Воронинці» в місці зі схожою назвою — Вороновиці, де зберігся маєток тієї епохи. До речі, Людмила Вольська стверджує, що Ліст побував й у Вороновицях.

До речі, пані Людмилу нещодавно було включено до групи під егідою ЮНЕСКО, яка збиратиме інформацію про концертну діяльність Ліста. Тому цілком можливо, що більше нового про перебування генія в Україні дізнається і Європа.

— Темою Ліста я «захворіла» ще тоді, коли навчалася у музичній школі ім. Лисенка й виконувала його варіації на тему Баха, — розповіла «Дню» Людмила ВОЛЬСЬКА. — А коли готувалася до відзначення 160-річчя приїзду Ліста в Україну 2006 року, то з’ясувалося, що матеріалів про цей період його життя практично немає. На відміну від Шопена, від якого залишилися листи, видані в двох томах. Тут досі є місце для відкриттів і величезна кількість загадок.

Фільм про композитора, безумовно, подивитися варто. І не лише тому, що він розповідає багато нового. У ньому відчутна атмосфера іншої України, до якої ми всі так прагнемо, України європейської, яку складно відчути, читаючи підручники з історії. На жаль, далеко не всі канали готові віддати під таке кіно свій ефірний час. Утім, ті, хто не мав змоги прийти до Будинку кіно, можуть подивитися стрічку «Кохання, дароване зірками» наступного тижня на каналі «Культура» (29 грудня о 21.00, 30 грудня о 10.00 та 1 січня о 14.00). А на «5 каналі» фільм показуватимуть під час різдвяних свят.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати