Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Естафета олімпійського вогню

Iсторія писатиметься в Києві
06 травня, 00:00

Сучасні Олімпійські ігри важко уявити без проведення естафети олімпійського вогню. Вже протягом 68 років вона є невід’ємною частиною найбільших спортивних змагань планети. За весь цей час естафета здолала десятки тисяч кілометрів. У ній взяли участь тисячі людей по всьому світу. Запалений факел несли по землі, везли на машині, літаку, на кораблі, мотоциклі, інвалідному візку та навіть... верблюді.

Сучасна естафета передачі олімпійського вогню була започаткована професором Карлом Дімом у 1936 році. Головною ідеєю цього заходу стало бажання встановити зв’язок між стародавніми олімпіадами із сучасністю. Лише згодом, після Другої світової війни, олімпійська естафета набула змісту акції миру, яка повинна об’єднувати всіх людей на планеті. У 1936 році на ХI Олімпійських іграх у Берліні була вперше проведена олімпійська естафета.Тоді під час своєї подорожі із Греції вогонь несло понад 3 тис. бігунів, які перетнули 7 країн за 11 днів та 12 ночей. 1 серпня 1936 року німецький спортсмен Фріц Шилген запалив велике олімпійське полум’я у присутності 11 тисяч чоловік та 4 тисяч спортсменів із 51 країни.

Історія олімпійської естафети дуже багата на різні нововведення та цікавинки. Так, під час Олімпіади 1956 року в місті Мельбурн факел із Олімпії до Афін пронесли 3500 спорсменів. Потім вогонь помістили в шахтарську лампу та повітряним шляхом перевезли до Австралії.

Почесність та символічність олімпійської естафети підтверджується тим, що до її організації долучалися найвідоміші суспільно-політичні діячі, діячі мистецтва, відомі музиканти, актори. Відповідальним за церемонію прибуття факела на Олімпійські зимові ігри 1960 року в Скво-Веллі був найпопулярніший мультиплікатор двадцятого століття Волт Дисней. До плану заходів він включив переправку вогню повітрям із Олімпії до Лос-Анджелеса, де проводилися ігри 1932 року.

Під час «холодної війни» головним лейтмотивом олімпійської естафети стало намагання всіх людей доброї волі зберегти мир та злагоду на планеті. На честь прибуття олімпійського факела на олімпійський стадіон під час проведення Олімпійських ігор 1972 року в Мюнхені було випущено 5000 голубів миру.

Починаючи з Олімпійських ігор 1992 року у Барселоні олімпійську естафету представляє компанія «Кока-Кола», метою якої є залучення якомога більшої кількості бігунів із багатьох країн.

На ХVII Олімпійських зимових іграх у 1994 році в Ліллехаммері кожен «іноземний» учасник естафети ніс факел 500 метрів і потім передавав його норвезькому бігуну.

На ювілейних сторічних іграх в Атланті в 1996 році компанія стала ексклюзивним представником олімпійської естафети і відіграла провідну роль у відборі 2500 учасників естафети із 10000 претендентів. Відбір здійснювався за результатами конкурсу «Кого б обрав ти» серед споживачів продукції компанії. Крім того, саме на ювілейних іграх було започатковано традицію залучати до естафети якомога більшу кількість людей: з 1996 року в естафеті почали брати участь не лише спортсмени, а й звичайні люди. Естафета стала справжнім світовим святом.

Олімпійська естафета 2004 р. на іграх в Афінах стане найбільшою за весь час проведення олімпійських естафет! Протягом трьох місяців олімпійський вогонь охопить 27 міст, побуває на всіх континентах. Естафета прослідкує за олімпійським рухом, починаючи з 1896 року, і відвідає всі минулі та майбутні столиці олімпіад.

5 липня 2004 року вперше в історії незалежної України естафета олімпійського вогню пройде через Київ! З-поміж 120 громадян України, що візьмуть участь у пробігу, є 42 переможці конкурсу «Хто тебе надихає?», який проводила компанія «Кока-Кола» Головною метою конкурсу стало бажання відібрати людей, які своїми вчинками, життєвим досвідом є прикладом для наслідування. Ними стали видатні українські спортсмени, вчителі, учні, студенти та ін. Результати конкурсу засвідчили велике бажання наших громадян долучитися до світової події, якою безперечно є естафета олімпійського вогню!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати