Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кулінарна мандрівка до сонячної Еллади

20 червня, 14:55
МУСАКА / ФОТО З САЙТА LADY.RU

Греція — країна теплого моря, гір і гарячого сонця, країна митців та героїв. Хто з нас не читав у дитинстві міфи про грецьких богів зі священної гори Олімп або оповіді про перемоги надзвичайної сили й відваги грецького героя Геракла, або ж безсмертні твори Гомера чи Сапфо? А хто не полюбляє дивитись Олімпійські ігри, батьківщиною яких теж є Греція?

Багата культурна спадщина Греції є однією з причин (бо, крім неї, любителів подорожей захоплює також гостинність місцевого населення), чому її так люблять туристи. І навіть у період кризи кількість охочих відвідати цю країну чимала. А який же турист, погостювавши в нових місцях, не поцікавиться тамтешньою кухнею! Сьогодні «День» спробує разом із читачами погортати сторінки кулінарних традицій Греції.

•  СУП ІЗ КОЛЬРАБІ

Інгредієнти: половина качана кольрабі, 2 л курячого бульйону, 1 цибулина, 3 стол. ложки густих вершків, 2 стол. ложки сушеного барбарису, півсклянки рису, 2 стол. ложки подрібненої зелені петрушки, півложки приправи хмелі-сунелі, четверта частина чайної ложки червоного меленого перцю, сіль за смаком.

Приготування: кольрабі вимити й розділити на частини, ріпчасту цибулю почистити і нашаткувати тонкими півкільцями. Рис кілька разів промити в теплій воді. Курячий бульйон довести до кипіння, всипати в нього промитий рис і відварити до напівготовності, додавши за смаком сіль. Потім покласти в суп шматки кольрабі, ріпчасту цибулю, барбарис і варити до готовності рису. Готовий суп заправити вершками, хмелі-сунелі, червоним меленим перцем та подрібненою зеленню петрушки. Дати страві постояти п’ять-сім хвилин під закритою кришкою.

•  СУВЛАКІ (грецькі шашлики)

Інгредієнти: 300 г нежирної свинини, 2 помідори, 7 хлібців-піт, 2 цибулини, 100 г вершкового масла, зелень петрушки й материнки, перець, сіль за смаком.

Приготування: м’ясо промити, ретельно висушити і натерти спеціями. Розрізати м’ясо на вісім рівних частин, кожну з яких нанизати на шампур і пекти на грилі. Помідори порізати на тонкі дольки. Нарізати цибулю та зелену петрушку. Перш ніж запекти на грилі хлібці-піти, змастити їх вершковим маслом. Запечене м’ясо зняти з шампурів і розкладати по шматочку на хлібець. Додати цибулю, помідори та петрушку. Можна посипати свіжозмеленим перцем.

М’ясо з овочами загортають всередину хлібця-піти.

•  ЦАЦИКІ (грецький соус)

Інгредієнти: 375 мл йогурту без домішок, 2 огірки, 6 зубчиків часнику, 1 ложка винного оцту, 2 стол. ложки оливкової олії, сіль за смаком.

Приготування: огірки очистити від шкірки, потерти на дрібній тертці, витиснути воду і посолити. Додати до огірків дрібно нарізаний часник, винний оцет та йогурт. Ретельно перемішати. Додати оливкову олію і знову перемішати.

•  ПИРІГ ІЗ ЦУКІНІ, ПОМІДОРАМИ І ПАПРИКОЮ

Інгредієнти: 500 г тертих кабачків цукіні, 1 терта цибулина, 1 нарізаний дрібно зубчик часнику, 1 чайна ложка меленої паприки, 2 яйця, 2 стол. ложки оливкової олії.

Для тіста: 75 г борошна, 0,5 чайної ложки соди, погашеної оцтом, 2 очищених і нарізаних крупно помідори.

Приготування: розігріти духовку до 180 градусів. Покласти цукіні в миску з цибулею та часником і перемішати. У маленькій мисці змішати вінчиком паприку, яйця та оливкову олію. Приправити й додати борошно з погашеною оцтом содою, щоб вийшло однорідне густе тісто. Додати в тісто овочі. Сковороду змастити оливковою олією. Викласти на неї тісто, згори посипати порізаними помідорами і готувати п’ять-шість хвилин на плиті, а потім переставити в духовку і запікати близько однієї години до золотистої скоринки. Дістати з духовки, вийняти з форми. Подавати можна холодним чи гарячим.

•  МУСАКА

Інгредієнти: 3 баклажани, 2 кабачки, 0,5 кг картоплі, 3-4 помідори, 0,5 кг яловичого фаршу, олія, сіль, перець, 300 г твердого сиру, зелень петрушки і кропу, 2 цибулини, 2 морквини, 2-3 зубчики часнику, 1 стол. ложка томатної пасти.

Інгредієнти для соусу: 2 яйця, 100 г вершкового масла, 100 г борошна, 300 г вершків, сіль та перець за смаком.

Приготування соусу: борошно трохи обсмажити на сковороді, додати вершки, посолити. Окремо збити яйця і додати до соусу.

Приготування мусаки: дрібно порізати ріпчасту цибулю та моркву. Трішки обсмажити їх на олії разом із почавленим часником. Додати яловичий фарш і трохи томатної пасти. Продовжувати смажити, помішуючи.

Баклажани і кабачки порізати кружечками, посолити і дати їм постояти, щоб із них вийшла гіркота. Трохи підсмажити.

Відварити неочищену картоплю до напівготовності. Коли вона охолоне, почистити і порізати кружечками. Помідори теж порізати кружечками.

Викласти страву на деко. Розстелити папір для запікання. Викласти на нього шарами картоплю, яку потрібно трохи присолити й поперчити. Зверху покласти тертий сир, викласти половину приготовленого фаршу. Поверх фаршу викласти кабачки і баклажани, а потім — знову тертий сир, фарш і кружечки помідорів. Заливаємо все соусом. Ще трохи посипаємо зверху тертим сиром. Ставимо деко в духовку, розігріту до 180 градусів, на 30 хвилин. Готову мусаку посипаємо зеленню.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати