Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На українсько-польському «Кордоні 835»

Тривають Європейські дні добросусідства
20 серпня, 00:00

21—22 серпня на руслі річки Буг неподалік села Кречів, міста Нововолинська (Волинська область) та острова Крилів (Люблінське воєводство) відбудеться другий етап Європейських днів добросусідства.

Один із моїх приятелів розповідав, що українсько-польський кордон — видовище вражаюче: колючі дроти, викопані рови... Фактично, там мало що змінилося з радянських часів. Як зауважив один із організаторів — відомий греко-католицький священик з Любліна Стефан БАТРУХ, у добу Радянського Союзу кордон між СРСР та ПНР видавався «муром», бо на протяжність 500 метрів був лиш один перехід, — повідомляє сайт УГКЦ (www.ugcc.org.ua). За останніх два десятиліття між нашими країнами обладнано шість перетинів кордону. Але то — мізер у порівнянні з, приміром, шістдесятьма переходами між Польщею та Німеччиною на приблизно такій ж довжині. З 2004 року спільні українсько-польські урочистості вже відбувалися у шести місцях, де досі не було прикордонних переходів. За словами отця, цьогоріч Європейські дні добросусідства пройдуть у три етапи. Так, 8 серпня для проведення днів добросусідства біля знаку 1055 на місці майбутнього перетину кордону: Адамчуки (Шацький р-н., Волинська обл.) — Збереже (Люблінське воєводство) при допомозі військових був зведений понтонний міст. Це, так би мовити, етап — перший. Другий, власне, пройде 21—22 серпня. Як уже повідомляв «День» (Див. №134 за 30.07.), у програмі заходів: форум транскордонної співпраці, екуменічна молитва за участю ієрархів та духовенства із двох країн, транскордонний ярмарок, футбольний матч за Кубок добросусідства, Міжнародний театральний фестиваль «Без кордонів» (імпрези вуличних театрів, вогняне шоу, лицарський та козацький турніри...), а ще парад повітряних куль, виступи українських і польських фольклорних ансамблів... «Родзинкою» будуть ленд-арт та інсталяція з птахами по обидва береги річки. Кульмінацією ж стане музична забава «Кордон 835», де виступатимуть українські «Тартак», «Mad Heads XL» та польська команда «Сідней Поляк». Завершиться дійство спільними урочистостями з нагоди свято Успіння Пресвятої Богородиці 28 серпня на позначці 702 між Корчмином (Люблінське воєводство) і Стаївкою (Сокальський р-н., Львівська обл.).

Мета заходу (організатори — Фундація духовної культури прикордоння (Люблін), МГО «Академія української молоді» (Львів) у співпраці з «Асоціацією молодих реформаторів» (Луцьк) має на меті поглиблення польсько-української співпраці, популяризацію української культури за кордоном, зміцнення мостів між народами, які творять європейську спільноту.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати