Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ювілей «українського Мойсея»

У Києві відкрилася виставка на честь 150-річчя з дня народження Андрея Шептицького
31 липня, 15:54
М. ШАЛАБАВКА. МИТРОПОЛИТ АНДРЕЙ. 12.03.1934

У Музеї історії міста Києва триває виставка, присвячена пам'яті видатного релігійного і громадського діяча — митрополита Андрея Шептицького.

Відвідини цього арт-проекту, безумовно, будуть цікавими для всіх, кому небайдужа історія України – внесок митрополита Андрея Шептицького у національну самосвідомість, релігію і культуру важко переоцінити, його постать дуже значима для багатьох поколінь нащадків. Експозиція організована спільно з Музеєм сакрального мистецтва ім. Антонія Петрушевича Львівської Архієпархії УГКЦ. Серед експонатів виставки глядачі побачать речі з родинного будинку Шептицьких в с  Прилбичі (з колекції «Студіон»). Також представлені матеріали з приватної колекції сім'ї Лінинського, подаровані «Студіон» для майбутнього Музею митрополита, а саме: герб його сім'ї, печатка митрополита, церковні книги, ікони, предмети для літургії, побутові й особисті речі.

Для шанувальників живопису нинішня виставка – рідкісна можливість побачити твори відомого художника-модерніста Олекси Новаківського. Зокрема, глядач побачить перлину експозиції - портрет Андрея Шептицького пензля Олекси Новаківського, з повагою названий автором «Український Мойсей» (1924 року). У залах представлені також твори М. Бойчука, В. Дядинюка, М. Водзицької і М. Бутовича, а також сучасних художників.


АВТОР НЕВІДОМИЙ. МИТРОПОЛИТ АНДРЕЙ. 1971 РІК

Зрозуміло, в експозиції, присвяченій діяльності митрополита, є ікони, що раніше належали сім'ї Шептицьких, дуже рідкісна ікона «Ісус», створена представником флорентійської школи XV ст., а також «Покрові» Михайла Бойчука, «Ісус Христос», «Почаївська Богородиця» і «Священномученик Йосафат» М. Сосенка. Тут же представлені митра і риза митрополита, сакральні предмети для храмового богослужіння.

Сильна особистість Андрея Шептицького охопила багато сфер життя – представник польського графського роду, він в юності вступив на службу в австро-угорську армію, проте через слабке здоров'я за кілька місяців залишив її. Закінчив юридичний факультет Вроцлавського університету, отримав ступінь доктора права. Під час навчання їздив до Італії, історики і біографи стверджують, що він був прийнятий у Ватикані папою Львом XIII. Займався політикою, був депутатом Галицького сейму і австрійської Палати Панів. 1888 року ухвалив рішення піти в чернецтво з ім'ям Андрей, вступивши в орден Святого Василя. Служив священиком в Перемишлі, потім в Добромилі. Вчився в єзуїтській семінарії в Кракові, отримавши ступінь доктора теології 1894 року, за два роки став ігуменом монастиря Святого Онуфрія у Львові. 1899 року був призначений імператором Францем Йосифом I Єпископом Станіславівським, потім став митрополитом Галіцийським, архієпископом Львівським і єпископом Кам'янець-Подільським.


М. БОЙЧУК. ПОКРОВА ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ

Історики повідомляють, що під час Першої світової війни Шептицького було арештовано російською військовою владою за звинуваченням у «мазепинстві» і вислано углиб Росії. Перебував у засланні у Києві, Новгороді, Курську, а потім в ув'язненні у Спасо-Євфімієвському монастирі в Суздалі. Невдовзі після Лютневої революції звільнений, наприкінці 1917 року повернувся до Львова. Після закінчення Першої світової і розпаду Австро-Угорщини підтримував ідею незалежної України, за що заарештовувався польською владою. Оцінка діяльності Андрея Шептицького в роки Другої світової війни суперечлива — відомий історичний факт, що він закликав паству прийняти німецьку владу, а також дав згоду на приєднання священиків до дивізії СС «Галіція» як капеланів, 1940 року звернувся з листом до Сталіна, протестуючи проти пропаганди безбожництва в школах. Проте його внесок в освіту і культуру безперечний – саме завдяки допомозі митрополита здійснювалася робота українських культурно-просвітницьких товариств «Просвіта», «Рідна школа», «Сільський господар». Величезний його вклад і в мистецтво – 1905 року він придбав на власні кошти будівлю для Національного музею у Львові, завдяки його підтримці зібрано одну з найбільших у Європі колекцій іконопису.


О. НОВАКІВСЬКИЙ. МИТРОПОЛИТ АНДРЕЙ ШЕПТИЦЬКИЙ (МОЙСЕЙ). 1924 РІК

В межах виставки планується проведення телемосту «Київ – Львів», участь у якому візьмуть керівники міст, історики, мистецтвознавці, громадські діячі і представники УГКЦ.

Фото надані Музеєм історії міста Києва

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати