Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Завтра — субота. Що готуємо?

27 лютого, 00:00

Поки планетою гуляє криза, люди раз у раз вигадують усілякі способи, аби подолати депресію та пережити ці невеселі дні. Один із них — ударити по кризі вишуканими кулінарними стравами. Їжа, як відомо, це відмінний антидепресант (виробляються ендорфіни, схожі за біохімічною будовою з морфіном).

До ресторанів зараз не походиш — буде надто дорого. Але щось вишукане можна створити й удома. Тепер кожної п’ятниці відомі люди ділитимуться з читачами «Дня» своїми улюбленими рецептами та гастрономічними фантазіями. А почнемо ми з політика Романа Зварича та філософа Мирослава Поповича.

Роман ЗВАРИЧ: «Я примусив арабських продавців на Бессарабці говорити українською»

Мало хто знає, що Роман Михайлович є майстерним кулінаром. Віддає перевагу італійській кухні та знає безліч цікавих нетривіальних рецептів. Причому, продукти купує сам. Кореспондент «Дня» навіть кілька разів заставала Зварича за цим заняттям у «Фуршеті», що знаходиться в торговому комплексі «Мандарин-Плаза».

— Я ходжу за покупками кожної суботи або неділі. Це вже ритуал. Я збираюся на Бессарабку рано вранці. Там уже всі мене знать. До речі, арабські продавці з моєї подачі вже заговорили українською. Я їх «виховував» приблизно 15 років. Інакше я відмовлявся купувати їхні яблука. А зараз уже змушений купувати їхні яблука, черешню або виноград, тому що вони розмовляють зі мною українською мовою. Починаю з Бессарабки, а потім їду до супермаркету і там докуповую всі продукти, які мені потрібні.

КРЕВЕТКИ «ЕЛЬ ДІАБЛО»

— Одразу скажу, що це складний рецепт. Щоб його правильно приготувати потрібно не менше години. Для цього рецепта потрібні три складові.

Перша — це креветки, які 2—3 хвилини смажаться в олії сезам (вона надає додаткового аромату креветкам.) Додається зелена цибуля, орегано. (Орегано — це типова пряність мексиканської та італійської кухонь, без якої неможливо уявити їхню традиційну страву — піцу. — Авт.). Я також додаю червону паприку. Вони дуже швидко смажаться, але їх постійно потрібно помішувати.

Друга складова — салат. До салату можете додавати будь-які спеції на свій смак, головне, щоб там було багато орегано. Заправити салат оливковим маслом.

Дві ці складові, креветки і салат, є несумісними. Тому є третя складова, яка їх об’єднує — це звичайна італійська паста. Тобто по-нашому — макарони. Вони повинні бути, як кажуть італійці, аl dente (трохи недовареними). Коли вони варяться, я додаю трошки оливкової олії й зубчик часнику. Потім їх потрібно дуже добре промити в холодній воді. Потім заправити зеленим італійським соусом «Песто». Його потрібно дуже мало, буквально дві ложки.

Наприкінці перекладаєте це все в одну велику каструлю, добре перемішуєте і зверху додаєте японський соус «Теріякі». Страва готова!

Мирослав ПОПОВИЧ: «Можу з однієї картоплі зробити десятки різних страв»

Мирослав Попович — академік, учений-філософ, суспільний діяч, а ще... видатний кулінар. Після кулінарних уроків на «1+1», він, напевно, став найбільш розкрученим у мас-медіа українським філософом.

Для Мирослава Володимировича кулінарія — це частина філософії життя. А почалося його захоплення з кулінарії в аспірантурі.

— У студентські роки ми варили різне: картоплю, супчик, але це було далеким від кулінарних шедеврів. А вже в аспірантурі я почав готувати більш складні речі. У нас була комуна, і ми по черзі готували.

Попович з однієї картоплі може зробити десятки різних блюд.

— Мені багато не потрібно: були б борошно, картопля, і вже на цьому можна влаштувати якесь благополуччя... Дуже люблю добре попоїсти, пригостити людей. Це те, що займає велике місце в моєму житті, і не пов’язане прямо з прибутками. Ресторани я ніколи не відвідував. Зате вмів приготувати вдома.

КУР-ПОПОВИЧ

Цей рецепт вигадав я сам. І в моїй родині його люблять. Напевно це нескромно, але донька, за аналогією з беф-строганом, назвала цю страву «кур-попович». («Беф» — це по-французьки яловичина, а Строганов — це прізвище російського дипломата графа Григорія Олександровича Строганова).

Отже береться куряче філе, відбивається, ріжеться соломкою, як робиться м’ясо на беф-строганов. Далі все схоже на беф-строганов, лише з одним доповненням: м’ясо птиці потрібно посолити, поперчити та додати часнику. Його варто подавити чи подрібнити, це вже хто як уміє.

Потім підсмажити дрібно порізану цибулю, зняти її зі сковорідки. І в цій же сковороді можна підсмажити наше м’ясо, заздалегідь обвалявши його в борошні. Смажити можна в будь-якому жирі. Краще, звичайно, у вершковому маслі, але можна взяти й соняшникову олію.

Потім у сковороду викладається борошно, яке було вже заздалегідь обсмажене. Підливається трохи води, додається сметана й зовсім трошки томатної пасти або кетчупу. А потім — за смаком трохи цукру. Усе це недовго тушкується. Страва взагалі готується дуже швидко.

На гарнір можна подати смажену картоплю або вермішель. Це вже на ваш розсуд.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати