Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Книжка для партнерiв

Партія «Віче» та громадська організація «Віче України» запропонували Президенту план розвитку країни на 20 років
25 листопада, 00:00
ФОТО БОРИСА КОРПУСЕНКА / «День»

«Віче» звертається до Вас і з пропозицією, і з вимогою одночасно, — йдеться в адресованому главі держави зверненні «Віче». — На Вас покладено велику відповідальність за примирення української нації та визначення шляхів подальшого руху України.

Сьогодні наше спільне завдання — навчитися прощати. Україні потрібен не батько гривні, партії чи блоку, а батько нації — мудрий та далекоглядний, суворий та уважний до всіх і кожного.

Нація потребує спокою, примирення та консолідації. Що може об’єднати нас? Лише План Розвитку Країни. Це і є наше спільне майбутнє, розроблене українцями».

За словами лідера партії «Віче» Інни Богословської, в кожного з трьох українських президентів — своя історична місія: у Леоніда Кравчука — принести країні незалежність, у Леоніда Кучми — вивести країну з економічного колапсу; завдання Віктора Ющенка, на думку І. Богословської, — розвиток демократії в Україні.

«Ми запропонували Президенту країни піднятися над партійними справами. Ми вважаємо, що Президент не повинен очолювати якусь партію, а має піднятися над усіма політичним силами та запропонувати суспільству великий суспільно-політичний круглий стіл», — заявила лідер партії «Віче» учора на прес-конференції. Передумовою для такого круглого столу, на думку Богословської, має стати необхідність спільними зусиллями сформулювати національну ідею. «Знайти порозуміння в рамках країни лише на особистісних симпатіях неможливо, знайти порозуміння можна лише за умови, що з’явиться ідея, прийнятна для всіх учасників процесу. Так було в Польщі, так було в Угорщині, Ірландії, Франції, Німеччині — в багатьох країнах, які виходили з кризи, внутрішнього розбрату», — сказала вона.

Три роки «вічевці» їздили Україною, два роки збирали круглі столи, де обговорювали перспективи розвитку країни, говорили самі й слухали інших. Причому робили це без телекамер і зайвого галасу. 30000 громадян України, залучених «Віче» до діалогу, списали гори паперів, внаслідок чого й з’явилася невелика синя книжка з гучною назвою «План Розвитку Країни». За словами голови громадського об’єднання «Віче» Ігоря Дідковського, ця книжка — продукт «вітчизняного виробництва — відторгнення та проносу не буде». (Гумор.) А що стосується книжки, то вона справді не схожа на суху академічну працю. Інна Богословська називає її книжкою «на три з половиною години». Мовляв, стільки часу займає її прочитання, якщо не відволікатися на сторонні речі на зразок телевізора й газет.

«План розвитку країни — це гарно, тактильно і це збуджує. Хто цього не відчуває, той хворий», — заявив І. Дідковський. За його словами, в цій книжці Україну вперше розглядають як єдиний організм. «Ви запитаєте аграрія, як має розвиватися ядерна фізика, ядерних фізиків запитаєте про освіту, а викладачів — про безпеку. Це абсолютно цілісний документ, в якому йдеться, як Україні посісти гідне місце у світовій спеціалізації», — резюмував Ігор Дідковський.

На його думку, Україна має одночасно три економіки — «індустріальну, постіндустріальну, інформаційну». «Це об’єднання дасть можливість створити фундамент стабільності», — вважає Дідковський.

Перший розділ у книжці має назву «Національна ідея. Україна — це я!». «Вічевці» вважають, що нас, таких різних, може об’єднати наш індивідуалізм, наше «я». «Я — це Україна, а тепер уявіть, що ви розриваєте себе на конфедерації та федерації», — заявив Михайло Весельський.

Ігор Дідковський, у свою чергу, навів у приклад президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва, який запропонував своїм співгромадянам проект розвитку країни на 25 років. «А ми що, чекатимемо, що нам Сорос чи Гете-інститут розтлумачать усе про українську державу?» — запитував він.

Примітно, що саме учора партія «Віче» вперше з’явилася в соціологічному експрес-опитуванні, проведеному дослідницьким центром «Імідж-контроль». Результат, на перший погляд, скромний, але для старту, якщо ще й зважити на те, що партію створено зовсім нещодавно, — вже відчутний: 1,7%. Утім, в Інни Богословської немає сумнівів, що партія пройде до парламенту-2006: «Питання в тому, скільки осіб пройдуть, питання в тому, що не хотілося б проходити, як «білі ворони». Тому саме сьогодні ми пропонуємо План Розвитку Країни, щоб знайти ті політичні сили, з якими можна серйозно говорити про створення парламентської більшості в майбутній Верховній Раді».

Лідер партії також повідомила, що протягом двох місяців партія вже провела переговори «з усіма політичними силами, крім комуністів і соціалістів». Однак лідери «Віче» наголошують, що своїм основним завданням вважають пошук партнерів не на період передвиборної кампанії, а для створення більшості в майбутньому парламенті. «Ми не закликаємо до створення передвиборної коаліції сьогодні, ми закликаємо до створення конструктивної парламентської більшості, інакше країна може опинитися на межі кризи», — заявила І. Богословська.

За прогнозами лідера «Віче», партія матиме в майбутньому складі парламенту 4—5% місць, але це Інну Германівну не бентежить. «Ви знаєте, що в будь-якій соціальній групі лідерська група спершу — це 4%, згодом з’являється група активна — 13—17%, за нею з’являється група змін — це 23—27%. Але якщо не починати, нічого цього не буде», — заявила вона.

Інна Богословська також повідомила, що партія «Віче», як і раніше, виступає проти вступу України до будь-якого з військових блоків: «Вступ до військового блоку для України означає смерть», — заявила лідер партії. Очевидно, ця теза, як і деякі інші з партійної програми, стане предметом дискусій «Віче» і з виборцями, і з конкурентами, і з союзниками.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати