Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коаліції — стоп! Виборам — старт!

Як гарантувати якісне оновлення Ради?
24 липня, 18:41
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Нарешті сталося! У Верховній Раді таки розпустили Комуністичну партію. 24 липня спікер парламенту Олександр Турчинов, відкриваючи засідання парламенту, сказав, що ця фракція нараховує вже менше 23 депутатів, а, отже, згідно з Регламентом, не має права на існування.

«Оголошую про розпуск депутатської фракції Комуністичної партії України у Верховній Раді 7 скликання. Це історична подія. Я сподіваюся, що ніколи більше комуністичних фракцій в українському парламенті не буде», — заявив Турчинов.

Тим часом окружний адміністративний суд Києва оголосив перерву в розгляді позову щодо заборони КПУ. Відповідне рішення на засіданні 24 липня оголосила суддя Людмила Маруліна. «Наступне засідання відбудеться 14 серпня о 10:00», — сказала вона.

ПЕРЕД ЗАСІДАННЯМ РАДИ ТЯГНИБОК ЗАПЕВНИВ ЖУРНАЛІСТІВ, ЩО СЬОГОДНІ ЙОГО ПОЛІТСИЛА ЗРОБИТЬ «НЕСТАНДАРТНИЙ ВЧИНОК». УЖЕ ЗА КІЛЬКА ХВИЛИН «СВОБОДА» НАРЯДУ З «УДАРОМ» ВИЙШЛА ЗІ СКЛАДУ ПАРЛАМЕНТСЬКОЇ КОАЛІЦІЇ / ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Але подія дня сталася пізніше. Лідери парламентських фракцій «УДАР» Віталій Ковальчук та «Свободи» Олег Тягнибок оголосили про вихід з коаліції відповідних політичних сил. Їх ініціативу підхопили 9 депутатів з «Батьківщини», 19 позафракційних та депутати з фракції «Економічний розвиток».

«Сюрпризом» вчинок своїх уже колишніх колег по коаліції назвав депутат від «Батьківщини» Сергій Пашинський. «Враховуючи те, що годину тому у голови ВРУ керівники цих фракцій підтвердили свою єдність і бажання працювати далі — інакше як несподіванкою це не назвеш», — сказав Пашинський у коментарі «Дню».

«Коаліція прийняла рішення негайно ухвалювати закони, які зміцнюють армію, дозволяють швидко встановити мир в країні та сприяють тому, щоб ратифікувати Угоду про асоціацію. Тільки після цього ми повернемося до питання розпуску коаліції», — упевнено відповідав «Дню» лідер фракції «Батьківщина» у ВРУ Сергій Соболєв, заходячи в зал засідань.

Натомість в «УДАРі» переконують, що представники «Батьківщини» відверто лукавлять, говорячи про нібито фальстарт їхнього рішення. «Ніхто ніяких гарантій «Батьківщині» не давав, — прокоментував «Дню» народний депутат від «УДАРу» Павло Розенко. — Ми неодноразово озвучували свої наміри йти на перевибори до ВРУ. Ми вимагали, щоб уже зараз Верховна Рада проголосувала за проект постанови про саморозпуск ВРУ, але його у порядок денний так і не внесли. Відповідно, нам довелося вдаватися до «хірургічних» засобів і виходити з коаліції. Нинішній склад ВРУ і так не мав шансів на існування, він не відповідає запитам суспільства. Ці «муки» парламенту треба було припинити».

Утім побоювання, що за таких умов нову коаліцію можуть сформувати колишні регіонали, комуністи, представники окремих депутатських груп та «Батьківщина» — не полишають багатьох політиків. «Поки за руку їх ніхто не зловив, але абсолютно припускаю, що це реально», — сказав «Дню» Олег Тягнибок.

«Я не бачу зараз жодної підстави, яким чином «Батьківщина» зможе створити коаліцію, — каже Віталій Ковальчук. — Якщо вони взагалі не зацікавлені у підтримці українського народу — вони можуть підтримувати такі дії. Утім Соболєв вже заявив про те, що «Батьківщина» готова йти на позачергові парламентські вибори. Тому, думаю, нового об’єднання не буде».

Якщо за 30 днів коаліцію так і не сформують, наступний крок — за Президентом Петром Порошенком. У нього з’являться підстави оголосити про розпуск ВР і призначити дострокові парламентські вибори. Нескладні арифметичні підрахунки демонструють: Указ Президента про розпуск ВРУ може з’явитися вже 24 серпня, на День незалежності, а вже 26 жовтня в Україні можуть відбудуться дострокові парламентські вибори.

Експерти та активісти наголошують — ці вибори повинні відбутися за новими правилами. «Відкриті регіональні списки, зниження прохідного бар’єру, прозорість фінансування виборчих кампаній, невідворотність покарання за злочини в сфері порушення виборчих прав», — перелічують вимоги до парламентарів представники ініціативи «Реанімаційний пакет реформ» на своїй сторінці у Facebook. Проте питання, чи буде підготовлений новий виборчий закон, за яким ці дострокові вибори відбудуться — наразі невідомо. Відомо тільки одне: поки до роботи не приступить новий склад ВРУ, нинішня Рада працюватиме в звичайному режимі.

«МИ В СТАНІ ВІЙНИ ПРОВЕЛИ ПРЕЗИДЕНТСЬКІ ВИБОРИ, ТО ЧОМУ МИ НЕ МОЖЕМО ПРОВЕСТИ ДОСТРОКОВІ ПАРЛАМЕНТСЬКІ ВИБОРИ, ТИМ БІЛЬШЕ ЯКЩО ЦЬОГО ВИМАГАЄ СУСПІЛЬСТВО?»

Володимир ФЕСЕНКО, політолог:

— Є проблема із виборчим законодавством, але є й шанс ухвалити зміни до нього. Є також проблеми пов’язані саме із Кримом та станом війни на сході. Популярна ідея відкритих списків у Криму неможлива. Якщо на Донбасі до моменту виборів і термінів виборчої компанії війна не завершиться, то з цим також будуть проблеми. Тому є запит на відкриту систему є, а реалізувати її буде дуже складно.

З іншими виборчими системами таких проблем не буде. Пропорційна система із закритими списками дасть можливість провести вибори в тій частині країни, де немає бойових дій. Звісно, повториться ситуація як під час президентських виборів, але вони будуть легітимними, тим паче якщо партії включать до свого складу представників Криму та Донбасу. Змішана система також вирішує цю проблему, хоча в мажоритарних округах Криму вибори не відбудуться.

Загалом, по Криму, враховуючи статус окупованої території, треба зафіксувати, навіть конституційно, що в умовах його окупації неможливо виконати ряд функцій держави, тому українські громадяни, які живуть на території Криму, зможуть проголосувати, як і громадяни за кордоном, але створювати там мажоритарні округи неможливо.

З приводу Донбасу, то як тільки завершаться бойові дії та з’явиться можливість проведення виборів, там можна буде провести довибори. Якщо на окрузі не буде півроку свого депутата, а потім його дооберуть, в цьому немає жодних юридичних чи політичних проблем. В 90-х роках в деяких округах не могли обрати депутатів по 1,5 року.

Зараз ми бачимо певні позитивні тенденції в проведенні АТО і це дає шанс провести вибори. Якщо вдасться закінчити активну фазу АТО до кінця серпня, що теоретично можливо, то вибори на Донбасі відбудуться. В червні такої можливості не було б. Зараз більше підстав і можливостей для реалізації цього сценарію і, наскільки я розумію, з цим планом визначилися ще давно.

«НОВІ СИЛИ ТА ЛІДЕРИ ТОЧНО БУДУТЬ У РАДІ, АЛЕ БЕЗ ЗМІН ДО ВИБОРЧОГО ЗАКОНОДАВСТВА ЇХНЯ КІЛЬКІСТЬ БУДЕ МІНІМАЛЬНОЮ»

Олександр СОЛОНТАЙ, експерт Інституту політичної освіти:

— Це точно шлях на позачергові парламентські вибори. Але чи це шлях на оновлення парламенту? Адже щоб його оновити, треба не тільки розвалити коаліцію і провести за діючим законом вибори, допустивши до парламенту тих самих людей. Треба прийняти закон про відкриті списки, зробити відкриту процедуру голосування без фальшування через дільничні та окружні виборчі комісії. Треба також змінити статус народного депутата, перетворивши парламент із бізнес-клубу, де депутати ховаються за своєю депутатською недоторканістю, на орган, де представлені різні регіони, групи інтересів, громади і де є політична відповідальність. Зараз в українського суспільства залишається місяць часу на те, щоб була прийнята нова виборча система.

З формальної точки зору Рада продовжуватиме працювати, навіть коли будуть оголошені позачергові вибори. І вона працюватиме навіть тоді, коли не утвориться нова коаліція. Але матиметься привід для Президента розпустити ВРУ та оголосити нові вибори.

Варіант створення нової коаліції в нинішньому парламенті реальний, але малоймовірний, тому що для цього треба буде реально працювати, що наші депутати не люблять. З точки зору формальної і логічної це те, чим би зараз мала зайнятися «Батьківщина», адже не в її інтересах іти зараз на вибори.

Те, що сьогодні «Свобода» підтримала вихід із коаліції свідчить про те, про зміну ними свого партнера. Якщо раніше це була «Батьківщина», то зараз партнером може стати УДАР, «Солідарність» або коаліція цих політичних сил. Відповідь на це питання ми побачимо вже впродовж майбутніх тижнів, коли будуть результати голосування за нову виборчу систему. В різних політичних силах також є союзники Петра Порошенка. Представник Президента в Парламенті — Руслан Князевич із «Батьківщини», тому я хочу підкреслити, що ця партія є дуже неоднорідною і всередині є різні групи впливу

За будь-якої виборчої системи, за будь-яких найгірших умов проведення виборів, навіть якщо не закінчиться війна, молоді політичні сили намагатимуться потрапити до цього парламенту. Більше того, нові політичні сили та лідери точно будуть у Раді, але без згаданих змін їх кількість буде мінімальною. За старими правилами, більше 50% складу нового парламенту будуть представниками попереднього скликання ВРУ. А якщо змінити сутність парламентаризму та правила виборів, то відбудеться серйозне оновлення Ради.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати