Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Соціологи відсвяткували свій день

Володимир ПАНІОТТО: «Як ми відпрацювали на виборах? За пропорційною системою — досить вдало, за мажоритаркою — не дуже»
16 листопада, 00:00
ФОТО З САЙТА FACEBOOK.COM

Соціологи мають свій День — День соціолога. Відзначається він 14 листопада, причому, в багатьох навчальних закладах України, Росії, Білорусії та в інших європейських країнах. Ми подзвонили відомому соціологу, генеральному директору Київського міжнародного інституту соціології Володимиру Паніотто, щоб привітати і поставити буквально кілька актуальних запитань.

— Пане Володимире, як сприймають День соціолога у вашому професійному середовищі?

— Безумовно, приємно, що є таке свято. Звичайно, соціологи привітали один одного, всіх своїх членів поздоровила і Соціологічна асоціація України. Але я б не сказав, що це розповсюджене свято. Немає, наприклад, якихось спеціально присвячених читань на цей день.

— Були, звичайно, певні проблеми з Королевською, але як би ви в цілому оцінили роботу соціологічної науки на цих виборах?

— Проблем з Королевською якраз не було. Соціологи прогнозували рейтинг партії «України — вперед!» на рівні 2%, а за результатами виборів вона взагалі отримала 1,6%. Тому, як-то кажуть, питань немає.

Якщо в цілому оцінювати роботу соціологів, то по пропорційній частині вона була достатньо вдалою. Про це свідчать екзот-поли і попередні дослідження професійних соціологічних кампаній. Прогнозували, звичайно, більше відсотків партії Віталія Кличка (вона отримала менше), але тут проблема не в соціологах, а в тому, що у нас й досі існує ембарго на публікування даних соціологічних досліджень. Замість двох тижнів, як це було раніше, зараз встановлено 10 днів, але це все одно забагато. В європейських країнах цього немає. Якщо ми друкуємо дані за 11 днів до голосування, то це дані, які отримані за тиждень до цього, тобто останні дані ми маємо за три тижні до виборів. За цей час динаміка може змінитися суттєво. Крім цього, на рейтинг Кличка вплинула його нерішуча позиція (небажання приєднатися до опозиції) в останні тижні.

— А щодо мажоритарної частини?

— А от що стосується досліджень на округах, то вони виявилися не досить вдалими. Соціологів елементарно недостатньо, щоб провести дослідження в такій кількості округів. До того ж, варто враховувати, що за тиждень до виборів 30—40% населення взагалі не знає своїх кандидатів на округах. Люди визначалися прямо на дільницях. Через це були значні відхилення результатів попередніх досліджень від результатів виборів.

— Результат «Свободи» також був неочікуваним.

— Я не знаю, чому казали, що «Свобода» на межі проходження в парламент. За останні півтора місяця ми жодного разу про це не говорили. Наші дослідження показували цій політичній силі 7—8%. Я також декілька разів писав про те, що щодо будь-якої радикальної партії існує феномен замовчування, тому «Свобода» отримає більше. Крім того, вона мала динаміку зростання. До речі, частина людей, які збиралися голосувати за «УДАР», в останній момент перейшли на сторону «Батьківщини» та «Свободи».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати