Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

110 раритетів Львівського історичного музею

26 листопада, 00:00

Львівський історичний музей нараховує в своїх сховищах та експозиційних залах 330 тисяч музейних предметів. Чому вибрали саме 110? Бо саме 110 років тому музей було засновано. У його співробітників виникла ідея — створити унікальний ілюстрований каталог, в якому будуть представлені особливо цінні музейні пам’ятки й заразом обіграно музейний вік.

Видання вийшло дорогим: по-перше, складно назвати цінність перерахованих експонатів (для музейних працівників кожен з них — безцінний), для видавництва «Афіша», яке здійснювало видрук, воно не може бути комерційним через малий тираж та поставлені перед собою високі вимоги. Отже, скоріше благодійним, бо видання окупиться лише вдячністю львів’ян, які кохаються на давнині, та нащадків, що мають знати, якою багатою є наша історія.

Раритетом під першим номером названо один з чотирьох найдавніших музичних інструментів доби пізнього палеоліту, знайдених у с. Молодове (три інші зберігаються у відділі археології Інституту українознавства). Сопілка, виготовлена з відростка рога північного оленя, використовувалася під час магічних дій. Люди вірили, що грою, співом та різними заклинаннями можна вплинути на природні явища. Раритет під номером два — мадонна з немовлям на руках. І це одне з найкращих зображень материнства неолітичної доби. Номер три — трипільська Оранта — струнка постать жінки в довгому вбранні, жриця, що ототожнювалася з богинею.

Багато із раритетів потрапляло в колекцію історичного музею непростими шляхами. Приміром, колт — «скронева прикраса торбинкового типу, в порожнину якої вкладали ароматизовані речовини». В Київській Русі їх носили протягом ХI—ХIII ст. Цей колт український учений, археолог Я.Пастернак у 1944 р. забрав у еміграцію і заповів повернути на Батьківщину, коли Україна здобуде незалежність. У 1997 р. письменниця Лідія Палій, громадянка Канади, виконала заповіт ученого.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати