Чемпіонат у ритмі «еспрессо»
Сьогодні завершується Український чемпіонат кавових бариста![](/sites/default/files/main/openpublish_article/20041112/4206-2-1.jpg)
Культура кавопиття досі розвивалася в Україні вельми хаотично. З одного боку, більшість наших співгромадян кожний день розпочинає з чашки кави, і в закладах громадського харчування цей напій на другому місці за популярністю після пива. З другого — не кожному українцю відомо, що майстри приготування кави називаються бариста, а так звану каву, яка нерідко подається в кафе, фахівці характеризують як «бурду». Вчора в Києві стартував I Український чемпіонат кавових бариста. Подібний захід проводиться в столиці вперше і має на меті розробити державні стандарти кави, вибрати найкращого майстра приготування цього напою, який і відправиться на Світову першість бариста до Сіетла. Як запевняє президент Київського міжнародного контрактового ярмарку Володимир Іванов, можливість отримати таке почесне звання і потрапити на світову першість повинні надихати бариста на удосконалення своєї майстерностi. Крім того, глядачі чемпіонату, які були присутні при процесі приготування понад сотні чашок кави, повинні нести отримані знання в ресторани. «Якщо на замовлення «еспрессо» приносять каву без пінки, — розповiдає організатор конкурсу Наталя Шульженко, — споживач повинен вимагати якісно приготовану каву. Адже пінка — головний атрибут еспрессо».
Українська першість серед бариста проводиться за правилами Світового чемпіонату бариста. Учасники повинні приготувати каву-еспрессо, капучино та авторський кавовий напій. На приготування чотирьох екземплярів (для всіх суддів) даних напоїв конкурсанту дається 15 хвилин, плюс ще по 15 хвилин на підготовку і прибирання. Укластися у відведений час — завдання нелегке, і не всі бариста, які брали участь у конкурсі, з ним справилися. За спізнення до двох хвилин знижуються бали, а за більш тривале зволікання учасника можуть і дискваліфікувати. Суддям також доводиться нелегко — незважаючи на те, що їхнi команди періодично міняються, кожному доводиться випити багато кави, при цьому оцінити не тільки смакові якості напою, а й його естетичний вигляд, поведінку бариста, його ставлення до чашок і блюдець та інші кавові тонкощі.
Чемпіонат бариста проходить у рамках V Фестивалю кулінарного мистецтва України. Детальніше про нього читайте в найближчих номерах «Дня».