Чи безпечна наша їжа?
Законопроект про генетично-інженерну діяльнiсть викликав нову хвилю стурбованостіНедавній скандал у США iз кукурудзяними хлібцями, що містили недозволений для споживання людьми сорт генетично зміненої кукурудзи, виявив, що Америці зовсім не байдуже, чим вона харчується. Незважаючи на те, що у цій країні майже 60% харчових продуктів містять генетично модифіковані інгредієнти. Скільки їх споживають українці, невідомо. Проте немає сумнівів, що немарковані закордонні солодощі, пиво, чіпси, кукурудза, продукти iз сої, котрі виготовлені з використанням ГМ культур, вже з’явилися й на нашому столі. Не секрет також, що iз забороненою в Україні картоплею «новий лист» компанії Монсанто вже експерементують городники, які на 90% забезпечують вітчизняний картопляний ринок. Проблеми генетично-інженерної діяльності, поводження і розповсюдження в Україні генетично модифікованих організмів та їх продуктів обговорювались позавчора у Києві фахівцями в галузі генетики, політиками, представниками державних та громадських інституцій. Чергова хвиля стурбованості виникла через законопроект «Про державну систему біобезпеки під час здійснення генетично-інженерної діяльності», який ВР розглянула 18 січня . На думку членів Комітету з питань екологічної політики та зелених у ВР України, проект закону представляє «радше механізм надання «зеленого світла» західним транснаціональним біотехнологічним корпораціям» і не захищає прав споживачів на безпечне харчування, не передбачає дотримання принципу обережності, задекларованого в Протоколі з біобезпеки та Конвенції про біорізноманіття, не передбачає належної процедури маркування і повноцінної відповідальності за наслідки рішень у цій галузі.
Для підготовки нового проекту було запропоновано створити робочу групу з компетентних фахівців, провести громадські слухання і державну екологічну експертизу, що виявила б вплив ГМ організмів та їх продуктів на довкілля та здоров’я людей. За словами голови Комітету ВР з питань екополітики та природокористування Юрія Самойленка , стурбованість українських учених, депутатів, зелених — то не прагнення загальмувати розвиток науково-технічного прогресу та генної інженерії. Але оскільки невідомо, як позначаться ГМ продукти на майбутніх поколіннях, то потурбуватись про це необхідно зараз. Тим більше, що згоди з цих проблем немає, так само як немає серйозних досліджень.