Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Для податкової реформи знову «не вистачає» часу

08 червня, 00:00

Сьогодні парламент має прийняти Бюджетну резолюцію — документ, який розпочинає бюджетний процес на 2001 рік. Існує два проекти цього документу — від профільного комітету Верховної Ради та розроблений народними депутатами В. Хорошковським і В. Коновалюком.

Варіант бюджетного комітету розроблявся на основі діючого законодавства, незважаючи на неодноразові застереження Президента, що він не підпише бюджет- 2001, якщо той базуватиметься на старій податковій системі. Комітет пропонує бездефіцитний бюджет, а також витрати на освіту, медицину, на дотації регіональним бюджетам, які, як стверджують автори проекту, вже погоджені з міністерством фінансів.

Законопроект, авторами якого є два народних депутати, не стільки альтернативний, скільки «реформаторський», оскільки містить, приміром, магічну фразу про те, що бюджет-2001 має бути сформований на новому Податковому кодексі. Хоча зараз з’ясовується, що уряд і парламент не встигають із розробкою «нових» правил до старту бюджетного процесу. Дискусії про нову податкову систему можливі були лише до прийняття Бюджетної резолюції, а після її прийняття, за словами постійного представника Президента в парламенті Романа Безсмертного, зміни в чинне податкове законодавство вводити неможливо. «Якщо слідувати нормі закону про бюджетну систему, про систему оподаткування тощо, то на новій податковій системі може бути створено бюджет лише 2002 року», — робить висновок Р.Безсмертний.

«Звичайно новий Податковий кодекс потрібний, але, на мій погляд, небезпечно поспішати з його розробкою, — говорить член парламентського комітету з питань бюджету О.Свирида. — Адже це має бути документ, який компелює базові податкові закони і на зміни до якого треба накласти мораторій принаймні на пять років. А для цього треба відпрацювати закони про базові податки настільки, щоб вони були майже досконалими. Цей процес розтягнеться мінімум на рік, але якщо поспіхом вставити у цей кодекс два-три «сирих» закони, він не виконає своєї функції».

Схоже, що і народні депутати, і урядовці хочуть взяти тайм-аут на рік, аби, так би мовити, довести податкову систему до досконалості шляхом еволюції. Можливо і справді еволюції здійснюються тоді, коли бракує часу на революцію. Втім, про необхідність податкових змін почали говорити не вчора і тепер виправдати цейтнот тільки банальним «не встигли» навряд чи вдасться. Роман Безсмертний, наприклад, закидає: «Чому уряд мало звертає уваги на постійні зауваження і вимоги Президента? Мені навіть здається, що він жорсткіше повинен ставити питання про негайне прийняття нового законодавства та розробки методології його застосування».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати