Філософія смаків і запахів

— Олександре Миколайовичу, в чому, на вашу думку, таємниця привабливості коньяку?
— Коньяк — це ціла філософія смаків, запахів, життя, і п’ють його особистості, впевнені в собі, які прагнуть досяги в житті великих висот. Недивно, що вони мають багато спільного, всіх їх тягне до вогнища, здатного об’єднати людей життєрадісних, товариських, які прагнуть нових вражень, хочуть створити теплу, камерну атмосферу, щоб гарно провести час. Напевно, прийшовши в клуб любителів коньяку, найзатятіші суперники можуть стати щирими друзями. Навряд чи десь іще ви переживете те почуття дружелюбності й спокою, яке створює цей напій, знайдете стільки спільних інтересів і тем для розмови.
— Як правильно пити коньяк? Як визначити його «вік»?
— Коньяк не п’ють, їм насолоджуються. Люди багато втрачають, не знаючись на тонкощях ритуалу, пов’язаного з його питтям. Якщо ви братимете до уваги деякі моменти, то зможете абсолютно по-новому оцінити спектр принадності цього напою. Пляшку з коньяком відкорковують за півгодини до початку застілля й не закорковують до його закінчення. Тоді запах зможе поширитися на все приміщення. Напій слід розлити у спеціальні келихи сферичної форми, але в жодному разі не по вінця, а лише на восьму частину місткості. Нахиліть келих на 45 градусів і оберніть навколо його осі. Якщо сліди стікаючого коньяку видно протягом п’яти секунд, перед вами напій, витримка якого від п’яти до восьми років. Якщо п’ятнадцять секунд — коньяку близько десяти років. Ну а якщо сімнадцять-вісімнадцять, то йому вже півстоліття. Зверніть увагу на запах. Коньяк має три хвилі запахів. Перша відчувається за п’ять сантиметрів від краю келиха — це, як правило, легкі, ванільні тони. Друга — біля самої кромки. Якщо коньяк високої якості, то ви відчуєте тонкі аромати троянди, фіалки, липи, абрикосу й безлічі інших фруктів. Третю хвилю відчуєте безпосередньо в самому келиху. Тепер настав час зробити перший ковток. Не поспішайте, ви повинні підготувати організм до вживання міцного напою. Якщо в роті пече, значить, напій дійсно вищого гатунку — для приготування цього коньяку було використано найкращу частину другої перегонки, що містить ефірні масла. Готуючись зробити ще один ковток, не ковтайте рідину одразу. Тоді ви максимально зможете відчути всю тонкість смаку й запаху. Дам ще одну пораду: починати пити коньяк слід з менш витриманого й плавно переходити до більш витриманого. Так ви зможете повною мірою насолодитися кожним iз них.
— А з чим коньяк можна поєднувати?
— Тут у кожного гурмана можуть бути свої переваги. Адже найважливіше — не перебити враження від тонкого смаку. У Франції коньяк люблять пити з льодом у коктейлі зі свіжовичавленим лимонним соком. Там також вважають, що його чудово можна поєднувати з кавою й сигарою, й випускають спеціально для цього окремі марки з характерно солодкуватим специфічним смаком. У Великiй Британії й Мексиці коньяк розбавляють лимонадом і кока- колою, в країнах Азії — додають лід або воду. Окремі коньячні будинки експериментують iз усілякими екзотичними стравами. У ресторанах одного лижного курорту Швейцарії, куди часто заїжджає принц Уельський Чарльз, деякі марки поєднують iз шоколадом, китайським рибним супом і салатами, навіть пробували японські суші. Ми, до речі, неодноразово постачали туди свою продукцію, й коктебельські коньяки користуються там чималою популярністю серед найшанованіших і найдосвідченіших гостей. У Росії коньяк подеколи вживають як горілку і заїдають його м’ясом. Деякі за звичкою, що походить ще від Миколи II, заїдають його лимоном. Не думаю, що це найвдаліший спосіб. Лимон має властивість маскувати смак. Саме тому в нас у Криму коньяк п’ють у чистому вигляді. Ця традиція підкріплена багаторічним досвідом наших майстрів і, з другого боку, цінителів, які знають, скільки праці й часу закладено у створення кожної пляшки і як легко буває звести нанівець ці старання.
— Які дози коньяку ви б рекомендували?
— Численні дослідження свідчать, що помірні дози коньяку благотворно впливають на здоров’я і подовжують життя, знижуючи ризик ішемічної хвороби серця й атеросклерозу. Тому я рекомендую вам знати міру й отримувати задоволення від самого процесу вживання напою. Для кожної людини оптимальна доза випитого індивідуальна, і тут я рекомендую покладатися на власні відчуття.
— Напевно, якість коньяку також відіграє не останню роль в отриманні задоволення від його споживання. Як не помилитися у виборі серед усього розмаїття напоїв? — Незважаючи на велику кількість пляшок на полицях наших магазинів, правильний вибір зробити зовсім не складно. Пам’ятайте, що коньяк — це передусім продукт місцевості, де його виробляють. Фахівці давно встановили, що у світі є лише декілька регіонів, де можна виробити коньяк виняткової якості. Одне з них — Коктебель, де рельєф місцевості, клімат, грунт, а також енергетика згаслого вулкана Карадаг дозволяє вирощувати тут дивний виноград і виробляти унікальні коньяки. Коктебель включено до Золотого списку коньячних регіонів планети, який склали провідні фахівці Франції і який використовується як путівник у найкращих коньячних клубах і елітарних ресторанах світу. Проте цінителі давно знають цей список напам’ять, бо він містить менше десяти географічних назв.