Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Флоту невластива спортивна етика

Російські моряки побачили в Гаррі Каспарові не шахіста, а небезпечного опозиціонера
28 серпня, 00:00
ФОТО УНІАН

Чемпіон світу з шахів Гаррі Каспаров, який побував у Севастополі почесним гостем шахового турніру «Севастопольський човен», провів у місті сеанс одночасної гри на 13 дошках. Він виграв 12 партій і одну програв. Перемогти міжнародного гросмейстера вдалося жителю Ялти Олександрові Стригіну. Ялтинець також домігся непоганих результатів на самому шаховому турнірі «Севастопольський човен», посівши на змаганнях четверте місце. Шаховий турнір проходив за ініціативи Північно-західної асоціації ветеранів бойових дій (Санкт-Петербург) і некомерційної організації «Альянс-клуб» (Череповець).

Організатори турніру — громадська організація «Забутий полк» (м. Санкт-Петербург) — планували участь у шахових змаганнях під девізом «Битися на шахівниці, а не на морських просторах» військовослужбовців Чорноморського флоту Російської Федерації та Військово-морських сил України. Але російські моряки, які спочатку виявили готовність брати участь у змаганнях, потім відмовилися від участі в них. ВМС України на турнірі представили 38 шахістів. У той же час, командування Чорноморського флоту Росії не дозволило своїм військовослужбовцем брати участь також і в любительському шаховому турнірі «Севастопольський човен».

Екс-чемпіон світу з шахів, лідер Загальноросійського громадського руху на захист демократичних свобод «Об’єднаний цивільний фронт» Гаррі Каспаров, зустрівся з президентом Всесвітнього конгресу кримських татар Рефатом Чубаровим і членами меджлісу. У ході бесіди, як повідомили «Дню» в прес-службі меджлісу, відбувся обмін думками щодо суспільно-політичної ситуації в Україні й, зокрема, Криму. Гаррі Каспаров цікавився питаннями, пов’язаними з розвитком культури, освіти та соціально-економічним становищем кримських татар на півострові після їхнього повернення на свою батьківщину. Гість поділився своїми враженнями від нинішньої поїздки Кримом і зустрічами з людьми. «Мене приємно вразило те, що реальна ситуація в Криму та настрої людей абсолютно відмінні від тієї жахаючої картини, яку нам показують російські ЗМІ, особливо телебачення», — зауважив Гаррі Каспаров. У свою чергу Рефат Чубаров звернув увагу гостя на те, що основні лінії протистояння в Криму проходять між людьми та владою, яка не бажає вирішувати їхні проблеми. «У зв’язку з цим, — наголосив Рефат Чубаров, — ми із занепокоєнням стежимо за поведінкою певних російських політиків, які не полишають спроб дестабілізувати ситуацію на півострові, протиставити жителів Криму за національною або релігійною ознаками».

Торкнувшись оцінки політичних процесів, що відбуваються в Росії й Україні, Гаррі Каспаров зазначив, що «лише демократичне суспільство спроможне долати економічні й соціальні проблеми, яких вони звідують». Від імені меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров запросив знаменитого гросмейстера найближчим часом знову відвідати півострів: «Ми продемонструємо вам справжній Крим із його стародавньою історією та прекрасним народом, який знову знаходить свою Батьківщину».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати