Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Газова еволюція:

від преференцій до енергозбереження
15 листопада, 00:00

Міністр промислової політики й енергетики Росії Віктор Христенко прибув учора до України, щоб продовжити досить важкий діалог, що триває між двома країнами з перших днів перемоги помаранчевої революції. Тоді переможна ейфорія підштовхувала колишніх героїв Майдану, які перетворилися на українську владу, до досить різких висловлювань на адресу Росії та її енергетичної політики. Тепер уже невдовзі рік, як ми наполягаємо на, по суті, старих умовах. Тож газову тему, нарівні з реприватизацією, скасуванням вільних економічних зон і єдиного податку для малого бізнесу можна занести до мартирологу економічних помилок нашої влади.

Під час переговорів із російською делегацією планують узгодити проект протоколу на 2006 рік до угоди між Кабінетом Міністрів України й урядом Росії про додаткові заходи із забезпечення транзиту природного газу територією України. І майже заднім числом проект протоколу на 2005 рік із питань електроенергетики. Заплановане також засідання ради учасників ТОВ «Міжнародний консорціум з управління та розвитку газотранспортної системи України».

У липні 2004 року Україна та Росія домовилися про умови транзиту через територію України 112 млрд. куб. м російського газу в 2005 році. Згідно з домовленістю, в оплату транзиту Росія повинна поставити 23 млрд. куб. м газу за ціною 50 доларів за 1 тисячу кубометрів. У липні цього року НАК «Нафтогаз України» та російський «Газпром» домовилися збільшити транзит російського газу через територію України на 7%, або на 8 млрд. кубометрів — до 120 млрд. кубометрів 2005 року. На 2005 рік великих проблем, здається, немає.

Починаються вони з наступного року. Росія пропонує в газових відносинах уникнути бартеру та перейти на оплату послуг грошима. Тут нас майже все влаштовує (оскільки тариф на транзит російського газу теоретично можна підвищити в тій самій пропорції, в якій підвищується його ціна), крім потенційної необхідності докуповувати в Росії газ, якого сьогодні бракує в нашому газовому балансі (орієнтовно — 5 млрд. кубометрів). Ось тоді й можна буде відчути різницю між сьогоднішніми $50 і $160 за тисячу кубометрів. Як стверджують фахівці, вже за $140 за тисячу кубометрів українська металургія повністю втрачає конкурентоспроможність на світових ринках.

Звісно, в одному з протоколів, підписаних сторонами при урегулюванні українського газового боргу, зазначається, що «Газпром» повинен тримати нинішню ціну на газ до 2009 року. І це буде на переговорах майже єдиним, але досить сильним нашим козирем. Адже таких газових цін, якими досі користувалася Україна, вже давно немає ніде у світі.

Чому Україна мала такі преференції? Думається, насамперед із політичних міркувань, які тепер, схоже, зникли. У Росії дуже негативно сприймають спрямування України до НАТО та Євросоюзу й розуміють, що переговорний процес про наш вступ до ЄЕП перебуває в глухому кутi.

Без будь-якого поруху тліє також і міжнародний газовий консорціум двох країн, який був ще одним чинником російської цінової доброзичливості. Але в Росії останнім часом зник будь-який інтерес фінансувати будівництво газопроводу Богородчани — Ужгород, призначення якого, за великим рахунком, полягає в тому, щоб випустити в Європу туркменський газ. І зведений до цього проекту консорціум цими днями, можливо, буде мало не остаточно похований.

Чого ж слід чекати від нинішніх переговорів? Схоже, що єдиним їх результатом може стати певне просування в підготовці візиту до України російського прем’єр-міністра Михайла Фрадкова, який замінить у Києві свого шефа — президента РФ Володимира Путіна. А він у свою чергу цими днями прямує замість України в азійське турне і в четвер в турецькому місті Самсун відкриватиме вже діючий підводний газопровід «Блакитний потік». А перед цим була поїздка до європейських країн, головною темою якої було будівництво газопроводу по дну Балтики. Отакі в Росії тепер пріоритети. Єдиною українською відповіддю на них може бути державна політика енергозбереження. Але українська влада в цьому напрямі далі вербальних сигналів не йде. А невже важко було оголосити до приїзду Христенка хоч би про реанімацію держкомітету з питань енергозбереження?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати