Перейти до основного вмісту

«Гріх не заробити»

Чи використає Україна свій шанс, пов’язаний із підвищенням світових цін на продовольство?
30 травня, 00:00

Реальні (з урахуванням інфляційних процесів) світові ціни на більшість продовольчих товарів впродовж першого кварталу досягли найвищого рівня за 50 років. За цей час середній рівень цін на продовольство на 53% перевищив відповідний показник минулого року. Таку інформацію поширила Організація з питань продовольства і сільського господарства ООН (FAO) у своєму звіті «Зростання цін на продовольство: факти, перспективи, вплив і необхідні дії».

Фахівці FАО вважають, що за цих умов у всьому світі потрібно посилити увагу до сільськогосподарського сектору. Але, на їхню думку, щоб збільшити ефективність виробництва сільгосппродукції, окрім зростання цін, необхідно також розгорнути наукові дослідження, розвивати інфраструктуру, вдосконалювати кредитування й управління ризиками. Уряди, як зазначають експерти, повинні використовувати державні інвестиції і створювати умови для приватних інвестицій, а також забезпечити належний захист найуразливішим верствам населення. Слід також думати про створення нового покоління аграрних технологій, які дадуть можливість нарощувати виробництво продукції з урахуванням кліматичних змін та обмеженості земельних і водних ресурсів.

Як вказує заступник генерального директора Української аграрної конфедерації Олександр Артюшин, «Україна є однією з небагатьох країн, які мають високий потенціал для стрімкого нарощування виробництва аграрної продукції. Це унікальний шанс для розвитку сільськогосподарського сектору нашої країни, проте аграріям потрібні збалансована державна політика і мінімізація інвестиційних ризиків, зокрема політичних».

А от президент Всеукраїнської громадської організації «Агроклуб «Економічний простір» Юрій Грей зауважив у розмові з «Днем»: «Головне для України — не перетворитися на сировинний придаток світу. Нам треба налагоджувати переробку продукції. Тільки за цих умов ми зможемо вийти вперед із своїм сільським господарством. Адже не секрет, що нині Європа прагне перенести всі посіви, зокрема, пшениці та рапсу, в Україну. А якщо у наших сільгоспвиробників знімуть пільги та дотації, то їм, звичайно, буде досить важко. Ми вже маємо певний негативний досвід. У 2006 році, коли завезли з Польщі м’ясо за 5—6 гривень, реально знищили все тваринництво. Те саме, до речі, може статися й тепер, якщо широко відкриються двері для м’ясного імпорту. А повертаючись до рільництва, знову зауважу: нам потрібна переробка: не можна продавати сировину, ні пшеницю, ні рапс, ні насіння соняшника, як ми звикли. Отоді Україна буде на першому місці в світі. От вам приклад: за кілька останніх років ми довели рентабельність вирощування маку до 500%. І така ж ситуація із рапсом. А тим більше за нинішніх погодних умов — просто гріх не заробити гроші, які можна буде спрямувати на розвиток аграрної сфери, яка все ще занедбана».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати