Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Хотіли снігу?

Найближчими днями синоптики поліпшення погодних умов на Одещині не обіцяють, городяни сподіваються на взаємовиручку
18 грудня, 00:00
ФОТО АВТОРА

Безсніжна зима 2008 року в Одесі вже компенсувалася 16 грудня, жартують синоптики. За два дні — 16 і 17 грудня в регіоні випало більше двох місячних норм опадів.

Через сильний вітер і завірюху в Одеській області припинили прийом суден Одеський та Іллічівський порти. Як повідомив заступник начальника ОМТП Юрій Васьков, швартування суден до причалів підприємства припинене з опівночі через сильний вітер і високі хвилі. Призупинена робота Іллічівського порту, співробітники якого, як повідомляють в адміністрації ІМТП, допомагають очищати від снігу Іллічівськ. Южненський порт працює в обмеженому режимі. Проте, повідомляють в адміністрації ЮМТП, за прогнозованого посилення вітру, ця гавань також може призупинити роботу.

Як повідомляють в обласному управлінні МНС, в Одеському регіоні в результаті негоди порушене енергопостачання 40 населених пунктів в 11 районах.

Через снігові замети та завірюху ДАІ закрила рух для вантажного і пасажирського транспорту на трасі Одеса — Рені і на дорогах напрямом на Кучурган, Овідіополь та Білгород-Дністровський. З боку Миколаєва в напрямі Одеси закрита траса Одеса — Мелітополь — Новоазовськ. Як повідомляють в управлінні надзвичайних ситуацій Одеської ОДА, на трасах південної частини регіону спостерігається ожеледь, налипання мокрого снігу та сильний вітер. Між Одесою та Іллічівськом утворилася пробка в понад 10 кілометрів, що на ніч паралізувала сполучення між містами.

В обласному центрі завірюха і снігопад викликали глобальний затор на дорогах. У районі знаменитої Пересипі пробка на довгий час зупинила основну схему сполучення між найвіддаленішими частинами міста — селищами Таїрове і Котовськ.

— Для того, щоб потрапити в різні частини міста, потрібно витратити майже добу, — розповідає співробітник податкової адміністрації Євгеній Радченко. — Я й на роботу не потрапив, і додому з півдороги ледве повернувся. Комунальні служби обіцяли, що повністю готові до зими, а на ділі все виявилося порожніми словами.

При облдержадміністрації створений штаб із надзвичайних ситуацій. Його керівник — заступник губернатора Петро Хлицов каже, що підготовка до зими велася добре, але погода розпорядилася інакше.

Одеський міський голова Едуард Гурвіц закликає городян проявити максимум відповідальності і взаємодопомоги. «Ми повинні всі разом полегшити завдання дорожнім і комунальним службам міста. Кожний на своєму місці повинен робити все можливе, щоб жодне прохання про допомогу не залишилося без відповіді», — заявив він.

Тим часом, три десятки небайдужих власників джипів під егідою футбольної любительської ліги організували ініціативну групу допомоги. Для виклику підкріплення, застряглі в машинах водії звертаються за цілодобовою гарячою лінією. Своєрідна служба інформування і медіації між джиперами та людьми, які потрапили в біду, утворилася на радіостанції «Просто радіо». «Навіть не сподівалася, що одесити самі організують таку добру справу, — каже власниця «Toyota Corolla» Світлана Синицька. — Якби б не ці хлопці, пропала б».

Зауважимо, що снігопади і завірюха в Одеську область прийшли в ніч із 14 на 15 грудня. 15 і 16 грудня лише в обласному центрі було зареєстровано понад 150 дорожньо-транспортних пригод.

Сніг і вітер в область приніс циклон, що сформувався над Чорним морем. Український гідрометеорологічний центр прогнозує для Одеської області подальше погіршання погодних умов.

P. S. Для оперативного реагування на складну ситуацію, що склалася на автомобільних шляхах України у зв’язку з різким погіршення погодних умов, в Міністерстві транспорту та зв’язку України створено Оперативний штаб. Для водіїв, які нині перебувають у заторах на дорозі та потребують невідкладної допомоги, повідомляємо телефонні лінії для звернень: оперативний черговий Міністерства транспорту та зв’язку України — (044) 461 65 48, оперативний черговий Укравтодору — (044) 287 11 40. Телефонні лінії працюють цілодобово.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати