Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

КОРОТКО

28 серпня, 00:00
Уроки самодопомоги

Учора відбулася презентація громадської організації інтелігенції міста Києва «Київ — рідний дім», яка головною метою своєї діяльності проголошує «надання допомоги державі у відродженні духовно-культурних традицій, творчому розвитку, культури і духовності». Проте реально — це ще одне нагадування про себе державі тих, хто на сьогодні виявився незахищеним й незатребуваним — людей культури. Більшість із них опинилися морально неготовими до жорстких ринкових умов виживання, тож новостворена організація — це передусім можливість реалізації для творчої інтелігенції міста. «Київ — рідний дім» планує якнайрізноманітніші акції — від створення навчального центру естетичного виховання для дітей аж до надання цілеспрямованої матеріальної та професійної допомоги талановитим (!) митцям. Власне, це класична ситуація застосування ринкових механізмів у культурі: ніхто про тебе не подбає, як ти сам про себе не подбаєш, повiдомляє Леся ГАНЖА, «День».

Скорочення пенсій чи скорочення пенсіонерів?

Урядом розроблено проект нового порядку виплати пенсій пенсіонерам, котрі працюють. Вводиться обмеження виплати пенсій, якщо прибутки пенсіонера, котрий працює, перевищують два розміри середньої заробітної платні в народному господарстві, яка за останні кілька місяців складала 160–170 гривень. Наголошено, що запропонований механізм не зачіпатиме пенсіонерів iз прибутками, нижчими від подвійної величини середньої зарплатні. Чисельність пенсіонерів iз такими прибутками в Україні нині складає 1,6 мільйона осіб iз 2,1 мільйона загальної кількості пенсіонерів, котрі працюють Привертає увагу сформульована урядовцями причина таких кроків — «складна демографічна ситуація в країні». Що ж, у стародавній Спарті старих і немічних кидали в провалля. Будемо сподіватись, що наша влада обмежиться вказаним контингентом пенсіонерів, куди фінансово найбільш немічні персони ще не включено, надiється Олександр МІХЕЛЬСОН.

Клінтон не аморальний, а просто хворий?

Нью-йоркський психоаналітик Джером Левін висунув нову версію «надмірної уваги» президента США Білла Клінтона до прекрасної статі. «Зв’язок Клінтона з Левінські обумовлений не стільки статевим потягом, скільки хворобливим бажанням самоствердження», — переконаний лікар. Левін устиг навіть видрукувати книжку під промовистою назвою «Синдром Клінтона». На такий синдром нібито страждають чимало чоловіків та жінок, що мають велику владу. Трохи антидепресантів, бесіди із психоаналітиками в групі таких самих закомплексованих бідолах, як він сам, — і президент стане, як нова копійка, жодних стрибків у гречку, обіцяє Левін. А країною тим часом міг би покерувати віце-президент Ел Гор. До речі, опитування громадської думки свідчать, що 44 відсотки американців не проти того, аби Клінтон підлікував психіку.

Лівія погодилася видати терористів

Тріполі оголосив, що видасть двох лівійців, підозрюваних у підриві американського літака над шотландським містечком Локербі, під суд у Нідерландах. Упродовж десяти років Лівія не видавала цих своїх громадян під суд США ачи Британії, твердячи, що їхній вердикт може бути несправедливим. Кілька днів тому Вашингтон і Лондон запропонували зняти санкції із Тріполі, якщо той погодиться, щоб судили лівійців шотландські судді, але в Гаазі. Після деяких вагань Лівія таки прийняла пропозицію.

Стівен Кінг розповів про власні жахи

Всесвітньо відомий автор романів, які навіюють жах читачам усього світу, заявив, що ніколи не бачив жодної примари чи НЛО, але вірить у всі страхіття, що їх він описує у своїх бестселерах. Стівен Кінг щиро зізнався британцям, що дуже боїться павуків, жуків і високогір’я. 51-річний романіст є трудоголіком і щодня пише 11 сторінок — не більше й не менше. Кинувши палити, Кінг став літрами пити чай, таким чином споживаючи більше кофеїну. «Без сигарет — це не робота, а справжнє пекло. Значно легше писати, коли палиш», — сказав він.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати