Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / Панорама дня

10 лютого, 00:00

Донецьк: боржники залишаються без житла

На відкритому аукціоні, який відбудеться в Донецьку вже найближчими днями, вирішено продати квартиру одного з «хронічних» боржників шахтарської столиці, який ось уже довгий час не оплачує послуги водопостачання, повідомляє прес-служба підприємства «Донецькмiськводоканал». Рішення про продаж квартири злісного неплатника прийняв донецький аукціонний центр, який таким чином відреагував на рішення суду щодо позову донецького водоканалу. За словами співробітників підприємства, абонент, який вже в найближчому майбутньому позбудеться житла, накопичив величезний борг, що перевищує вартість послуг, які надаються йому протягом шести років. «Наша позиція по відношенню до неплатників була і залишається жорсткою, і ми готові використати всі юридичні механізми для стягнення з боржників недоотриманої в минулому плати за наші послуги», — заявив з цього приводу перший заступник директора водоканалу Олександр Семченко. За його словами, окремі жителі Донецька, які регулярно не сплачують за послуги підприємства, досі не можуть зрозуміти зв’язок між своїми неплатежами і перебоями з водою, незважаючи на те, що у них перед очима маса прикладів негативних наслідків, до яких може призвести така недбалість — ситуація в Алчевську, а також схожі інциденти в містах Макіївці та Мелітополі. Проте, як зазначає міська влада шахтарської столиці, їхній обов’язок — зробити все, щоб нічого подібного «синдрому Алчевська» в місті не сталося. Для цього у Донецьку от уже кілька років проводиться постійна робота з підвищення платні за спожиті комунальні послуги, яка навіть включена до переліку завдань програми соціально-економічного розвитку столиці Донбасу на 2006 рік. При цьому схоже, що місцева мерія дивиться на вказану проблему крізь рожеві окуляри. Так, за словами донецького міського голови Олександра Лукьянченка, проблем з оплатою за послуги ЖКГ у місті насправді немає. За його даними, рівень оплати загалом по Донецьку становить… 100,9%, а окремо за водопостачання — 88%. При цьому, як зазначив О. Лукьянченко, рівень оплати останнім часом вдалося збільшити ледве не вдвічі, чого, проте, все одно недостатньо для нормального функціонування цієї системи у шахтарській столиці, повідомляє Ганна ХРИПУНКОВА, «День».

Киян обманюють на будівництві квартир

Близько ста осіб пікетували вчора будівлю Київської міської адміністрації на знак протесту проти дій компанії «Еліта-центр», яка, починаючи з 2004 року, збирає внески на будівництво житла, повідомляє Інтерфакс-Україна. Усього ця компанія, за словами учасників акції, взяла аванси на будівництво квартир у понад двох тисяч громадян. Під будівництво житла їм виділили вісім будівельних майданчиків, однак реально будівництво розпочате тільки на одному з них. При цьому мінімальний внесок за одну квартиру становив 200 тис. грн., повідомили учасники акції. Вони вимагали від Київської міськадміністрації захистити їхні права і або повернути гроші, або примусити компанію «Еліта-центр» виконати свої договірні зобов’язання. Учора ж співробітники Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Києві викрили групу шахраїв, які заволодівали коштами громадян під приводом будівництва житла. Як повідомляє прес-служба столичного управління МВС, в ході перевірок було встановлено, що ТОВ «НІЦ Прогрес», ЗАТ «Будівельно-інженерингова компанія БІК», ТОВ «Марс-1», ТОВ «АБФ», ТОВ «Фінансово-будівельна компанія Еліта-центр», ТОВ «БМУ «Хімбуд», ТОВ «Компанія Елітабудінвест» укладали з громадянами договори про пайову участь у будівництві багатоповерхових житлових будинків у Києві. Співробітники МВС встановили, що будівництво за вказаними в договорах адресами не проводиться. Крім того, досудове слідство встановило факти подвійного, а також потрійного оформлення договорів на купівлю однієї і тієї ж квартири, а також договорів пайової участі в будівництві. За цими фактами порушено кримінальну справу. Триває слідство.

Закарпатський облмуздрамтеатр може отримати ім’я Володимира Винниченка

Багатьох може здивувати,: чому саме Закарпатський драмтеатр носитиме ім’я цього відомого драматурга, письменника, політичного діяча? Адже, здавалося б, він до області не має ніякого відношення? Та все ж творчість Володимира Винниченка як драматурга тісно пов’язана з українським театром в Ужгороді. Зокрема, саме в нашому місті з 1922 по 1933 рік було показано аж вісім вистав за п’єсами Володимира Винниченка: «Молода кров» (1922), «Панна Мара» (1923), «Гріх» (1923), «Натусь» (1923), «Брехня» (1924), «Між двох сил» (1924), «Закон» (1925), «Чорна пантера і білий ведмідь» (1933). Саме в українському театрі Ужгорода були продемонстровані всі основні п’єси драматурга. Це було зроблено ще за життя драматурга, коли в інших регіонах України творчість письменника була під забороною. Вистави за творами Винниченка були здійснені на високому професійному рівні. Ними відкривалися театральні сезони в Ужгороді. Вони з успіхом йшли на гастролях у Празі. На жаль, у радянські часи творчість Винниченка була забороненою, хоча закарпатський театр в особі народного артиста України Ярослава Геляса і робив спробу поставити п’єсу «Чорна пантера і білий ведмідь». Нині Міністерство культури і туризму України у зв’язку з 125-річним ювілеєм письменника і 60-річчям театру просить розглянути пропозицію про надання Закарпатському обласному музично-драматичному театру імені Володимира Винниченка. Нещодавно на зборах актив драмтеатру одноголосно підтримав цю пропозицію. Тепер слово за громадськістю краю, якій може з усіма пропозиціями звертатися до управління культури облдержадміністрації, повідомляє Наталка ПОПОВИЧ, Ужгород.

У Києві виявлено суперфальшиву $100 купюру!

Банкнота була вилучена фахівцями АКБ «Правекс-Банк» (Київ) у грудні 2005 року, повідомляє Інтерфакс-Україна. «За результатами дослідження, проведеного департаментом готівково-грошового обігу, зазначена банкнота визнана підробленою за класом «супер», — повідомив Національний банк України в телеграмі до банків. За даними головного банку країни, банкнота виготовлена на папері промислового виробництва з водяним знаком і захисною стрічкою. Крім того, захисні волокна червоного і синього кольорів введені в папір. На підробці відтворені магнітний захист і ефект зміни кольору зображення «100» при зміні кута зору. Відмінності від дійсних банкнот цього номіналу можна знайти за визначеними графічними ознаками і при дослідженні в інфрачервоних променях. На банкноті відображена серія — СВ 55171871 С, 2001. У жовтні минулого року повідомлялося, що влада Сполучених Штатів виступила з офіційними обвинуваченнями на адресу Північної Кореї у зв’язку з фактами підробки в цій країні «мільйонів американських доларів».

Україна на Берлінале

Фільм Олександра Шапіро «Happy People» покажуть на 36-му Міжнародному форумі нового кіно, що проходить з 9 по 19 лютого у рамках Берлінського кінофестивалю, повідомляє kino-kolo. Нагадуємо, що попередня картина Шапіро — «Путівник»/«Путеводитель» — минулого року також брала участь у Берлінале.

Міжнародний форум нового кіно — найдемократичніша програма Берлінського кінофестивалю. Сюди потрапляють фільми авангардні, експериментальні, картини-есе, довгі кіноспостереження, політичні репортажі, а також кінематографісти, яких іще очікує гучна слава. Форум збирає все нове й нетрадиційне, що з’являється у світовому кіно. У програмі Форуму Берлінале наголос робиться на фільмах молодих кінематографістів і загалом роботах, що розширюють рамки мистецтва і сприйняття світу. Форум приймає фільми всіх жанрів і видів кіно, зроблені в будь-яких форматах.

Міжнародний форум нового кіно заснували наприкінці шістдесятих Ульріх і Еріка Ґреґор спільно з організацією Freunde der Deutschen Kinemathek. Заснований як окремий від Берлінале, Форум приєднався до Берлінського МКФ як паралельний фестиваль 1970 року, давши нове спрямування Берлінале загалом. Понад 20 років Форумом керували Ульріх і Еріка Ґреґор, 2001 року його очолив Хрістоф Тергехте. Від самого початку свого існування Форум є не конкурсною програмою, а робочою зустріччю кінематографістів. Офіційних призів на Міжнародному форумі нового кіно не присуджують. Проте кілька незалежних журі присуджує призи фільмам, демонстрованим у рамках Форуму, — це Приз Вольфґанґа Штаудте (_10000), Приз Каліґарі й один із трьох призів FIPRESCI, присуджуваних на Берлінале.

Шева — другий бомбардир «Мілана» всіх часів

Кращий гравець світу-2004, форвард збірної України Андрій Шевченко, в середу вписав чергову сторінку в історію італійського «Мілана». По черзі обійшовши в списку кращих бомбардирів за всю історію клубу Марко Ван Бастена (124), Альдо Боффі (136) і Жозе Альтафіні (161), Андрій підкорив і рубіж у 164 голи, які забив у футболці «россо-нері» легендарний Джанні Рівера. У матчі з «Перуджею», який «Мілан» виграв з рахунком 5:0, Шевченко відзначився дублем і з 165 м’ячами вийшов на чисте друге місце серед бомбардирів. Попереду залишився лише один «конкурент» — знаменитий швед Гуннар Нордаль, на рахунку якого 221 гол. Якщо Андрій залишиться в «Мілані» і забиватиме за своїм звичайним графіком 25 — 35 м’ячів за сезон, то вже через два роки у нього з’явиться шанс стати кращим бомбардиром шестиразового володаря Кубка чемпіонів. Цікаво, що у Шевченка тепер, як і у Рівери, 122 голи в чемпіонаті Італії, а також 9 — в Кубку Італії і 34 — в єврокубках. Юрій ЗЕЛІНСЬКИЙ, «День».

НС у Капітолії

Американські сенатори та співробітники Капітолію були евакуйовані після виявлення підозрілої речовини на горищі офісної будівлі Рассел-білдінг, що розташована через дорогу. Тривога була викликана реакцією електронного датчика, який є частиною системи безпеки. Попередній аналіз показав можливість наявності в повітрі «газу нервово-паралітичної дії». Евакуація відбувалася без паніки. За словами представника поліції Капітолію сержанта Кімберлі Шнейдер, додатковий аналіз на наявність небезпечних речовин дав негативний результат. Через три години після першої тривоги сенатори та співробітники Капітолію змогли повернутися в будівлю.

Суд скасував стягнення з Ходорковського

Суд міста Краснокаменська в Читинській області вчора зняв догану, накладену на Михайла Ходорковського керівництвом колонії. Суд задовольнив скаргу, подану адвокатом екс-голови ЮКОСа, в якому говорилося, що Ходорковський отримав догану незаслужено. Він був покараний начальством колонії, де відбуває покарання, за те, що нібито без дозволу залишив робоче місце. Адвокату вдалося переконати суддю краснокаменського міського суду Ларису Жукову, що насправді Михайло Ходорковський не покидав швейного виробництва, а пошуки слюсаря-наладчика не можуть розглядатися як залишення робочого місця. Згідно з Кримінально-виконавчим кодексом, за наявності стягнення суд може відхилити прохання засудженого про переведення на полегшений режим утримання. У випадку з Ходорковським це означає, що він, як і раніше, матиме право лише на чотири побачення на рік та одну передачу раз на два місяці. Крім того, за наявності стягнень ув’язнений не може розраховувати на умовно-дострокове звільнення. Якщо стягнень буде кілька, то умови утримання можуть посилити.

Сім років в’язниці за правду про Андижан

Влада Узбекистану підтвердила, що правозахисник, який розповів міжнародним ЗМІ про криваве придушення заворушень в Андижані, засуджений на сім років позбавлення волі, повідомила міжнародна організація Human Rights Watch. За офіційною версією, в Андижані від рук «терористів», яких підтримували міжнародні екстремістські центри, при захопленні урядових об’єктів загинуло 187 осіб. Очевидці говорять про приблизно 500 загиблих городян, які стали жертвами вогню урядових військ. Суди Узбекистану вже винесли вироки стосовно понад 180 осіб з андижанської справи, засудивши більшість на тривалі терміни.

Китай «гасить» тютюнові фабрики

Китай, найбільший у світі споживач тютюну, вводить заборону на будівництво нових тютюнових фабрик. Як передає Бі-Бі-Сі, йдеться не лише про власні виробничі потужності, а й про спільні підприємства з іноземцями. «Контролювання тютюнової індустрії — це довгострокове завдання, пов’язане з турботою про здоров’я суспільства, — заявив представник Китаю в ООН Ша Цзукан. — Цей контроль зачіпає соціальні й економічні питання, де треба провести жорстку політику». За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), у Китаї нараховується близько 350 млн. курців. Завдяки величезному розміру місцевий тютюновий ринок став дуже привабливим для міжнародного бізнесу. Але водночас ситуація в країні стала викликати занепокоєння у фахівців із охорони здоров’я. Китайські сигарети вважаються одними з найдешевших у світі. За даними ВООЗ та Центру з дослідження ракових захворювань Великої Британії, куріння щорічно забирає життя близько 1,2 млн. жителів Китаю.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати