Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / Панорама дня

27 січня, 00:00

Слово за Генпрокуратурою

Співробітники Міністерства внутрішніх справ України спільно зі Службою безпеки інформують про те, що справу про побиття людей перед будівлею Центрвиборчкому під час президентської кампанії 2004 року направлено до суду. Про це говориться в спільній заяві силових відомств. «Останнім часом засоби масової інформації звертаються до Служби безпеки України та МВС України за деталізацією і коментарями з приводу розслідування кримінальних справ, які набули значного суспільного резонансу», — цитує це повідомлення Інтерфакс-Україна. Справу щодо отруєння на той момент ще кандидата в президенти Віктора Ющенка, за інформацією силових відомств, Генпрокуратура порушила 21 вересня 2004 року, а 22 вересня 2004 року цю справу було прийнято у провадження слідчими органами СБУ. У спільній заяві також говориться, що 24 вересня 2004 року цю кримінальну справу було направлено до Генпрокуратури, де продовжиться його подальше розслідування. Кримінальну справу про посягання на територіальну цілісність України було порушено Службою безпеки 29 листопада 2004 року за ч.2 ст. 110 Кримінального кодексу у зв'язку з заявами окремих представників влади щодо відділення південно-східних регіонів країни від території України. Оскільки під час слідства було встановлено, що такі заяви робили окремі особи, які обіймають особливо відповідальні посади, і представники органів місцевої влади, 22 грудня 2004 року цю кримінальну справу було передано для провадження досудового слідства до Генпрокуратури. За інформацією силових відомств, справу щодо втручання в роботу сервера ЦВК було порушено СБУ 3 грудня 2004 року. У зв'язку з тим, що в ході досудового слідства було зібрано докази, які свідчать, що до здійснення злочину причетні особи, посади яких віднесено до категорій посад держслужбовців, кримінальну справу 7 квітня 2005 року, згідно з вимогами Кримінально-процесуального кодексу, також було направлено до Генпрокуратури.

У списку українських багатіїв — ротація

Фінансове благополуччя українців повільно, але впевнено зростає. Про це свідчить список ста найбагатших людей Центрально-Східної Європи 2005 року, складений польським тижневиком «Впрост» (Wprost) (торік до аналогічного переліку ввійшло семеро наших співвітчизників). Треба зазначити, що всі позиції в першій десятці рейтингу «Впроста» посідають росіяни. На першому місці — Роман Абрамович. Що ж до українців, то спостерігачі вважають, що за минулий рік президент футбольного клубу «Шахтар» (Донецьк) Ринат Ахметов і зять колишнього президента України, фундатор групи «Інтерпайп» Віктор Пінчук збідніли на 1 млрд. дол., зате став на півмільярда багатшим керівник групи «Приват» Ігор Коломойський. Він — найбагатший українець, із статком в $2,8 млрд. посідає 12 місце в рейтингу. Для спостерігачів це стало великою несподіванкою, оскільки раніше в рейтингу польського часопису найбагатшим українцем завжди вважався Ринат Ахметов. Ще рік тому він посідав шосте місце в списку із статком в $3,5 млрд. Зараз донецький підприємець на 15 місці. Його майно оцінюють у $2 млрд. 100 млн. Попереду Ахметова, на 13 місці, майже з $2,5 млрд. дол. розташувався Сергій Тарута. Віктор Пінчук — на 27 місці. Інші найбагатші українці, за оцінкою польських оглядачів, — це Федір Шпіг (51 місце), Олександр Ярославський (62 місце) і Петро Порошенко (95 місце). Капітал П. Порошенка оглядачі «Впроста» оцінюють у $300 млн. «Критерієм визначення місця в списку є активи, якими володіє людина. У нас з цим великі проблеми. Збираємо повідомлення про показники фірм із фінансових бірж», — сказав редактор відділу бізнесу часопису «Впрост» Мирослав Целеменцькі в інтерв'ю радіо «Свобода». Польський оглядач також зазначив, що належати до найбагатших — це привід для побоювання в нашій частині Європи. Зовсім інакше виглядаюь справи в США, де потрапити до списку багатіїв часопису «Форбс» — привід для гордості.

Ігор Іванов: «На відносинах не можна спекулювати»

Секретар Ради національної безпеки й оборони Росії Ігор Іванов вважає, що Україна й Росія мають будувати свої відносини, «керуючись документами», мовляв, тоді «у нас буде менше непорозумінь». Про це він заявив учора в Києві після зустрічі з секретарем української Ради безпеки Анатолієм Кінахом. Іванов також відзначив, що «поняття «холодної війни» вже стало історією, й використовувати цей термін щодо наших держав не правомірно». За словами Іванова, українсько- російські відносини «мають бути прогнозованими», «будуватися на правовій основі» і «не залежати від політичної кон'юнктури». «На російсько-українських відносинах не можна спекулювати, їх треба будувати», — додав Іванов. Учора він та Кінах підписали положення про створення спільної робочої групи з підготовки першого засідання міждержавної українсько-російської комісії «Ющенко — Путін». Відповідаючи на запитання про час засідання, глава РНБОУ відзначив, що «це вирішуватимуть президенти». «Я сподіваюся, що це буде швидко», — додав він. Ігор Іванов повідомив, що в лютому планується провести засідання комітетів із економічних питань, які очолюють прем'єр-міністри України й Росії, «швидше за все, в Москві».

Зарплата для першої леді

Парламент Естонії прийняв поправки до законів про посадові компенсації президенту, а також про відприбутковий та соціальний податки, які істотно збільшують компенсації та соціальні гарантії дружині президента. Зокрема, як передає Інтерфакс, у республіці тепер впроваджується так звана «плата дружині», яка становитиме 30% від зарплати глави держави — приблизно 17 тисяч крон (близько 1100 євро). Крім того, дружина (чоловік) президента отримуватиме компенсацію в розмірі 11 тисяч крон після завершення службових повноважень свого чоловіка (дружини). Дружині президента буде також надано секретаря та службовий автомобіль із водієм. На думку авторів законопроекту, в ролі яких виступили всі три правлячі партії Естонії, а також адміністрація президента, досі перша леді представляла з чоловіком державу, по суті, безкоштовно жертвуючи при цьому своєю професійною кар'єрою. Поправки до законів стосуватимуться двох дам — дружини екс-президента Естонії Леннарта Мері Хелле Мері та дружини нинішнього президента Арнольда Рюйтеля Інгрід Рюйтель.

Донька Піночета попросила притулку в США

Старша донька колишнього чилійського диктатора Августо Піночета — Лусія Піночет Іріарт, яку влада звинувачує в ухиленні від сплати податків, утекла через Аргентину до США, де попросила політичного притулку. Її було затримано в аеропорту Вашингтона, повідомив у Сантьяго офіційний представник уряду Чилі. Американська влада позбавила її права на в'їзд до країни, оголосило ФБР. Податкові органи та поліція Чилі звинувачують 64-річну Лусію Піночет у невиплаті 862 тис. доларів та використанні фальшивих паспортів. Аналогічні обвинувачення висунені проти дружини Піночета та їхніх інших трьох дітей.

У Росії — десять мільйонів нелегалів

У Росії перебуває до 10 мільйонів нелегальних мігрантів, повідомив заступник директора Федеральної міграційної служби (ФМС) РФ В'ячеслав Поставнін. Він підкреслив, що 80% нелегалів — вихідці з СНД. «Більшість із них — нормальні, чесні люди, які працюють для того, щоб прогодувати свої сім'ї», — відзначив представник ФМС. При цьому Поставнін вважає, що за допомогою залучення мігрантів повністю вирішити демографічну проблему в Росії не вдасться. «Ми перебуваємо на порозі, а може, вже й у демографічній кризі», — сказав він.

Грузія — в «енергетичній блокаді»

Грузія фактично перебуває в умовах енергетичної блокади, заявив прем'єр-міністр країни Зураб Ногаїделі. «Багато в чому це пов'язано з диверсією на магістральному газопроводі та відновними роботами, які підозріло затяглися на території Росії», — сказав він. У зв'язку з кризовою ситуацією в Грузії президент Михаїл Саакашвілі вчора перервав візит до Давосу. Через аварію в ніч на четвер на одній із ліній електропередач східна Грузія та Тбілісі припинили отримувати електроенергію. Енергокриза в Грузії більше за все позначилася на населенні Тбілісі, яке, на відміну від сільських жителів, що топлять дровами, виявилося абсолютно не підготовленим до надзвичайно сильних морозів для Тбілісі — мінус 7—9 градусів. Крім того, через тривалий снігопад учора в грузинській столиці практично не працював наземний транспорт.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати