Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / Панорама дня

09 вересня, 00:00

Сумісники: закон виконано через півроку

Верховна Рада в четвер достроково припинила депутатські повноваження групи депутатів, які перейшли на роботу до виконавчих органів влади. Як передає Інтерфакс- Україна, склали свої повноваження депутат міністр вугільної промисловості Віктор Тополов, міністр економіки Сергій Терьохін, глава Запорізької облдержадміністрації Юрій Артеменко, глава Закарпатської облдержадміністрації Віктор Балога, міський голова Одеси Едуард Гурвиць, керівник Державного управління справами України Ігор Тарасюк, голова Держкомзему Микола Сидоренко, голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Віталій Шевченко, генеральний директор «Укрспецекспорту» Сергій Бондарчук, голова правління Ощадбанку Олександр Морозов, начальник Одеського морського торгового порту Микола Павлюк.

Залізничники — напередодні «сухого» голодування

Члени Вільної профспілки працівників ПЗ вважають, що відпочинок і оздоровлення працівників Південної залізниці та їхніх дітей зірвані. На знак протесту профком розпочав акцію «проти грубих порушень норм Конституції». Для початку протестувальники, які стверджують, що спекуляції з оздоровчими путівками розпочалися з того, що лікувальні комплекси, які належали Південній залізниці в Євпаторії та Миргороді, були передані п’ять років тому у власність Дорожньо-профспілкової організації, провели пікет перед Управлінням ПЗ у Харкові. Зібралося близько 30 людей, які вимагали повернути оздоровниці Південній залізниці й забезпечити залізничників путівками. Якщо ж їх не послухають, то біля профкому в Кременчуці (це юридична адреса профспілки) буде проведена безстрокова акція «сухого» голодування, повідомляє Марина ГОЛІНА , Харків.

Жолдак проміняв Харків на Берлін

Художній керівник і режисер театру Андрій Жолдак розірвав контракт із Харківською обласною адміністрацією. Як повідомили в прес-службі Харківської ОДА, режисер звернувся до губернатора Харківської області Арсена Авакова iз заявою про розторгнення контракту, який підписано до 2007 року, в зв’язку з отриманою пропозицією роботи в Європі. Аваков задовольнив заяву, побажавши Жолдаку успіхів у подальшій роботі. Голова облдержадміністрації заявив: «Для театру зміна керівника — це нормальна ситуація, і я сподіваюся, що театр чекає велике майбутнє», повідомляє «Ліга-Бізнес-інформ» Зараз Жолдак перебуває в Берліні й готується до прем’єри спектаклю «Ромео і Джульєтта. Фрагмент». Його відкритий показ пройшов минулого тижня в Харкові.

У Севастополі закладено пам’ятник сестрі милосердя

У Севастополі закладено пам’ятник першій в історії Росії сестрі милосердя Дарії Севастопольськiй. Церемонію закладення пам’ятника присвячено святкуванню 150-річчя закінчення оборони Севастополя 1854—1855 років. Як повідомляє Інтернет-репортер, пам’ятник на території 3- ї міської лікарні, яка також носить ім’я Дарії Севастопольської, заклали члени делегації Центру національної слави Росії, які прибули з Москви для участі у святкуванні. Як відзначив представник Центру національної слави Олександр Мельник, головна мета цієї події — нагадати й сучасникам, і майбутнім поколінням про подвиги захисників Севастополя і тих, хто допомагав їм обороняти місто. «Важливо, щоб наші діти та внуки знали, чим була Кримська війна, коли й чому вона відбувалася», — відзначив Мельник. Він закликав не шукати в заходах, що відбуваються в Севастополі, політичного підґрунтя. За його словами, набагато важливіше разом зберігати історію та пам’ятати її уроки. Дочка загиблого в Синопській битві матроса Лаврентія Михайлова Даша стала однією з перших жінок, які присвятили себе допомозі пораненим солдатам. Вона не лише працювала в госпіталі, але й надавала допомогу пораненим прямо на полі бою. Солдати часто знали лише ім’я своєї спасительки, тому прозвали дівчину Дарією Севастопольською. Багато жителів міста наслідували її приклад. Дарія Михайлова допомагала відомому російському хірургу Миколі Пирогову, який під час Кримської війни працював у Севастопольському госпіталі під час першої оборони Севастополя в 1854—1855 роках. Під його керівництвом було створено принципово нову форму допомоги пораненим — інститут сестер милосердя. Дарію Севастопольську було нагороджено золотою медаллю «За старанність». Вона стала єдиною представницею нижчого стану, яку удостоєно такою нагородою за участь у обороні Севастополя.

Українці масово отруюються грибами

На 5 вересня найбільша кількість випадків отруєння неїстівними грибами зареєстрована в Луганській, Кіровоградській і Сумській областях. Про це з посиланням на МОЗ передає ForUM. Зокрема, зареєстроване отруєння грибами у 28 осіб у Луганській, 28 — у Кіровоградській, 23 — у Сумській, по 15 — у Донецькій, Хмельницькій, Чернігівській, 13 — у Запорізькій, 10 — у Житомирській областях. Згідно з даними МОЗ, в Україні зареєстрований 191 випадок отруєння неїстівними грибами, із них 39 — у дітей. Померли від отруєння 17 осіб, шестеро з них — діти. Більшість отруєнь спричинена вживанням пластинчатих отруйних грибів (бліда поганка, мухомори й інші), а також умовно їстівних грибів (дощовики, зморшки).

Пред’явили обвинувачення в замаху на Буша

Федеральний суд США пред’явив обвинувачення у спробі вбивства президента США Джорджа Буша громадянинові Грузії Володимиру Арутюняну, повідомляє Рейтер. Володимир Арутюнян обвинувачується в тому, що 10 травня, пiд час виступу Буша в Тбілісі вiн кинув гранату у натовп людей на площі. У разі засудження в США Володимиру Арутюняну загрожує довічне ув’язнення. Рейтер також повідомляє з посиланням на офіційного представника Департаменту юстиції США, що США почекають, поки Арутюняна засудять у Грузії, і після цього вирішить, чи вимагати його екстрадиції в США.

Принц у золоті

Наступного тижня у Великій Британії буде випущено в обіг першу монету з зображенням принца Гаррі. На спеціальній монеті достоїнством у 5 фунтів (трохи більше $9), яку випущено на честь 21-річчя королівського спадкоємця, принц зображений у сорочці та светрі. Як очікується, монета користуватиметься особливим успіхом у колекціонерів; водночас вона буде законним платіжним засобом на острові Олдерні (Нормандські острови). Звичайних монет з принцом Гаррі буде випущено 10 тисяч штук. Крім того, випускаються золоті монети достоїнством у 1 тисячу фунтів (близько $1830), які продаватимуться за ціною 15500 фунтів.

У Новому Орлеані збирають мертві тіла

До Нового Орлеана привезли 25 тисяч спеціальних мішків для транспортування мертвих тіл. Офіційна цифра жертв урагану залишається тією ж — 83 людини, але очікується, що вона виросте до декількох тисяч. Розклад трупів у стоячій воді загрожує місту токсичним зараженням. З Нового Орлеана надійшли повідомлення про три випадки смертей від бактерійного зараження серед мешканців, які залишилися в місті. Передбачається, що люди померли від бактерії, схожої на холерну паличку. Мер Нового Орлеана наказав провести насильну евакуацію близько 100 тисяч мешканців, які вирішили залишитися в зруйнованому ураганом місті. Багато мешканців бояться, що коли вони покинуть свої будинки, їхнє майно розграбують мародери.

Кофі Аннан під вогнем критики

Генеральний секретар ООН Кофі Аннан опинився під вогнем критики на обговоренні результатів розслідування зловживань у рамках програми «Нафта в обмін на продовольство». У ці дні було частково опубліковано висновки комісії, яка розслідувала звинувачення в корупції, які було висунуто проти деяких урядовців ООН, що працювали над програмою. У доповіді на тисячу сторінок говориться про те, що організація була не готова до управління програмою, бюджет якої становив 64 млрд. доларів. Автори документа критикують особисто генсека ООН Кофі Аннана і пишуть про те, що організації необхідно зміцнити своє керівництво.

Арафата отруїли?

Причинами смерті колишнього палестинського лідера Ясіра Арафата могли бути отруєння, СНІД чи якась інша інфекція, говориться в секретному медичному висновкові французького військового шпиталю, в якому 11 листопада минулого року помер цей діяч. На цей висновок посилається вчорашня ізраїльська газета «Гаарец». Вона публікує ксерокопію однієї зі сторінок висновку медиків, зазначаючи, що ізраїльські та іноземні лікарі не дійшли єдиної думки щодо причини смерті Я. Арафата. Таємний висновок, надісланий французькими фахівцями вдові колишнього лідера і нинішнім палестинським керівникам, опублікований у книжці «Сьома війна» двох ізраїльських журналістів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати