Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / Панорама дня

02 жовтня, 00:00

Кількість жертв землетрусу в Iндонезії перевищила півтисячі

Кількість жертв серії потужних землетрусів на індонезійському острові Суматра досягла, за останніми даними, 529 осіб. Перший землетрус силою 7,6 бала за шкалою Ріхтера на Суматрі стався в середу й викликав масові руйнування в Паданзі — головному місті провінції Західна Суматра, через менш як 24 години був зафіксований іще один підземний поштовх потужністю близько семи балів. У Паданзі, за деякими даними, зруйновано понад 500 будівель, зокрема — житлові будинки, установи, готелі, будівлі лікарні, школи, дитячі садки й мости. Представники рятувальних служб висловлюють побоювання, що кількість загиблих може досягти тисячі осіб. Індонезійські сейсмологи неодноразово попереджали, що місто може бути повністю зруйноване через те, що стоїть у районі з дуже високою сейсмічною активністю. Підземний поштовх відчувався також у столиці країни Джакарті й сусідніх Сінгапурі й Малайзії. За словами міністра охорони здоров’я країни Сіті Фаділа Супарі, це найстрашніша природна трагедія, яку пережила Індонезія за останні роки.

Празький поїзд на свободу

Із Праги вирушає історичний пасажирський потяг, на якому 20 років тому громадяни соціалістичної НДР змогли втекти до Західної Німеччини. Звільнення біженців стало головною віхою в падінні Берлінської стіни кілька тижнів потому — 9 листопада 1989 року. Східні німці не мали можливості вільно виїжджати до Західної Німеччини. Тікати через німецько-німецький кордон було небезпечно. Тому роль таких собі перевалочних пунктів почали відігравати посольства ФРН у Східній Європі. Масова втеча громадян НДР розпочалася в липні 1989 року. Тисячі людей знайшли притулок у диппредставництвах ФРН у Празі, Будапешті, Варшаві та Східному Берліні. Проблема німецьких біженців стала предметом переговорів між представниками США, Великої Британії, Франції та СРСР. У результаті було прийняте рішення, завдяки якому біженці отримали можливість на поїздах виїхати до ФРН, але маршрут мав обов’язково пролягати територією НДР, щоб усе виглядало так, ніби люди покидають країну з дозволу східнонімецької влади.

ПАРЄ підтвердила повноваження російської делегації...

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) підтвердила повноваження російської делегації, яку раніше пропонувалося позбавити права голосу за дії під час збройного конфлікту між Росією та Грузією в серпні минулого року. Грузинська делегація звинувачувала Росію в порушенні низки положень ПАРЄ — зокрема, Москва не переглянула своє рішення про визнання незалежності Абхазії та Південної Осетії, що відкололися від Грузії, як того вимагала резолюція, ухвалена на засіданні Асамблеї у жовтні 2008 року. Ініціатива про позбавлення російської делегації права голосувати на засіданнях ПАРЄ була висунута 72 парламентаріями за мінімуму в 20 голосів. Росія, у свою чергу, пообіцяла взагалі вийти з цієї організації, якщо її позбавлять права голосу.

...ЄС поділив провину за війну на Кавказі між Тбілісі та Москвою

У серпні 2008 бойові дії на Кавказі розпочала Грузія після багатомісячних провокацій з боку Росії. Про це говориться в доповіді Міжнародної комісії із розслідування обставин війни на Південному Кавказі, очолюваної швейцарським дипломатом Хайді Тальявіні. Комісія вирішила, що первинна військова відповідь Росії на напад Грузії на російських миротворців у Південній Осетії була виправдана з погляду захисту, однак подальші дії російських військ були надмірними. У підготовленій за підсумками 10-місячного розслідування доповіді говориться: як грузинські, так і російські та південноосетинські війська під час конфлікту порушили міжнародне гуманітарне право. За даними комісії, ризик нової конфронтації «залишається істотним».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати