Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / Панорама дня

23 вересня, 00:00

Три питання від опозиції до Президента

Фракції опозиції вимагають негайної зустрічі з Президентом України Віктором Януковичем для обговорення трьох нагальних питань. Як передає УНІАН, про це сьогодні журналістам заявив народний депутат від НУ-НС, лідер «Фронту Змін» Арсеній Яценюк. «Опозиція вимагає негайної зустрічі з Президентом України з трьох питань внутрішньополітичної кризи в Україні», — сказав він. Зокрема, за словами Яценюка, опозиція вимагає обговорити питання проведення парламентських виборів у 2012 році. «Ми вимагаємо зупинити спроби фальшування виборчого закону, які планує сьогодні Партія регіонів, і переписування закону під те, щоб Президент отримав більшість у наступній Верховній Раді», — сказав народний депутат. Друге питання, додав Яценюк, — це підписання угоди про асоціацію з ЄС. Зокрема, за словами лідера «Фронту Змін», Президент спільно з урядом мають чітко відповісти, в якій формі буде підписана ця угода. І третє питання — це політична ситуація в Україні. «Ми вимагаємо чіткої відповіді на запитання, коли і в який спосіб Президент декриміналізує кримінальні статті, за якими переслідуються колишній прем’єр-міністр Юлія Тимошенко та колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко», — сказав він. Яценюк наголосив, що опозиція вимагає допуску Тимошенко та Луценка до участі у виборах-2012.

У запорізьких зоопарках — справжній бебі-бум

Читачі «Дня» вже знайомі зі зворушливою історією Олександра Пилишенка — власника приватного зоопарку, що у Василівці на Запоріжжі. Мало того, що він установив національний рекорд — просидів в одній клітці з левицею 36 днів, Олександр ще й перший у світі, кому вдалося прийняти у такої норовистої матері пологи. Двоє левенят зараз живі й здорові, до того ж добре набирають вагу. Тим часом у теж приватному зоопарку «Сафарі», що в курортному Бердянську, з кінця літа настав свій бебі-бум. За цей період народилися маленька леопардиха Башира, левичка Аміра, 11 єнотиків-полоскунів, 3 європейські лані та двоє дитинчат чорних лебедів. Цікаво, що в лева Самсона й левиці Віки це вже шоста дитина, народжена в «Сафарі», а ось леопардиха Багіра — рідкісної породи меланістів — народила лише перше дитинча. Крім того, бердянський «Сафарі» став першим українським приватним зоопарком, запрошеним до лав Євро-Азійської регіональної асоціації зоопарків. Іншими словами, саме тут умови утримання тварин та й сам зоопарк повністю відповідають загальноєвропейським стандартам. Можливо, цей фактор і став вирішальним для виникнення бебі-буму останнього місяця. А можливо, причина тут — буквально батьківське ставлення власника зоопарку Ігоря Кальченка та його дружини Наталії до своїх вихованців. Леонід СОСНИЦЬКИЙ, Запоріжжя.

Відтепер давній Львів — у телефоні

Оператор мобільного зв’язку «МТС Україна» та Львівська міська рада запускають унікальний проект «Додана реальність», сенс якого в тому, щоби туристи за допомогою телефонів побачили, як виглядали історичні пам’ятки міста багато років тому. Достатньо лишень завантажити на смартфон цю послугу МТС. Програма за допомогою GPS визначить координати туриста і надасть зі сервісу Historypin стару фотографію об’єкта, поруч із яким на даний момент перебуває турист. Компанія «МТС Україна» та мерія Львова підготували історичні фото п’ятнадцяти найцікавіших пам’яток Львова. «Головний критерій, за яким ми добирали історичні об’єкти Львова, — це їхня унікальність, — зазначає львовознавець Ілько Лемко. — І що більше змінився об’єкт, то цікавіше туристам побачити, як він виглядав сто і більше років тому». У фотогалереї є також знімки зниклих пам’яток, про існування яких туристу нагадає тільки проект «Додана реальність». Отож туристи, завантажуючи старі фото Львова, ніби поринатимуть у минуле, повідомляє Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів.

День туризму в Луцьку стане днем відчинених дверей

Маючи унікальні туристичні об’єкти, Луцьк ще нерідко залишається невідомим для свого пересічного громадянина. Ще мало хто буває у відомому середньовічному замку, до якого привозять екскурсії із сусідньої Польщі. 90 відсотків лучан або й не чули, або не бували у підземеллях кафедрального костелу святих Петра і Павла, які могли б стати туристичною гордістю будь-якого міста. Урешті, і Музей волинської ікони приймає відвідувачів з усього світу — від США до Парагваю, тут бували президенти, митрополити і посли з багатьох країн, але ще дуже мало відвідувачів — із Волині. Тому в День туризму міська влада вирішила не просто пропагувати туристичні окраси стародавнього Лучеська, а й відчинити двері для безплатного входу у замок, підземелля, музеї. У Волинському регіональному музеї українського війська та військової техніки (до речі, також єдиному в Україні) відбудеться театралізоване дійство «Від козацької доби до Другої світової війни». У Луцькому замку сміливці зможуть позмагатися у скелелазанні. Для охочих проведуть театралізовану екскурсію «Занурення у Середньовіччя» та розкажуть історію однієї вулиці «Монастирська дорога», повідомляє Наталія МАЛІМОН, «День», Луцьк.

Білл Гейтс залишається найбагатшим американцем

Американський журнал опублікував свій щорічний список 400 найбагатших людей США. Верхній рядок 18 разів підряд посідає засновник компанії Microsoft Білл Гейтс, статок якого оцінюють в 59 млрд. дол., що на 5 млрд. дол. перевищує торішній показник. Друге місце посідає інвестор і співавтор багатьох добродійних проектів Гейтса Уоррен Баффет з 39 млрд. дол. Він став єдиним представником першої двадцятки, чий статок знизився за минулий рік на 6 млрд. дол. Замикає трійку найбагатших американців співзасновник і виконавчий директор корпорації Oracle Лоуренс Еллісон, на рахунку якого 33 млрд. дол. Окрім цього, до «золотої десятки» потрапив відомий фінансист Джордж Сорос, що посів сьомий рядок з 22 млрд. дол. Мер Нью-Йорка Майкл Блумберг зі статком в 19,5 млрд. дол. посідає 12 місце, а співзасновник соціальної мережі Facebook Марк Цукерберг із 17,5 млрд. дол. посів 14 позицію.

Україна і НАТО розпочинають другий етап утилізації боєприпасів

Кабінет Міністрів України і організація НАТО з технічного забезпечення і обслуговування підписали позавчора в Брюсселі угоду з утилізації легких озброєнь і стрілецької зброї, звичайних боєприпасів і протипіхотних мін зразка ПФМ-1. Про це повідомляє прес-служба Міністерства оборони України. З боку України угоду підписав заступник міністра оборони України, керівник апарату Володимир Омельянчук. «Ми продовжуємо дуже корисну роботу, яку було розпочато 2005 року між урядом України і Трастовим фондом НАТО «Партнерство заради миру», який надає нашій державі істотну фінансову допомогу для утилізації боєприпасів», — зазначив Омельянчук. Підписання цієї угоди має розпочати другий етап програми Трастового фонду НАТО/ПРМ. В рамках цього етапу протягом 2011—2014 рр. за рахунок міжнародної допомоги планується утилізувати 366 тис. одиниць легкого озброєння і стрілецької зброї, 76 тис. т боєприпасів і 3 млн. одиниць протипіхотних мін зразка ПФМ-1. Для виконання заходів другого етапу програми планується залучити засоби Трастового фонду в розмірі не менше 24,4 млн. євро, з них утилізацію легкого озброєння і стрілецької зброї планується профінансувати не менше, ніж на 1,8 млн. євро.

У Німеччині заборонили велику організацію неонацистів

Німецьке міністерство внутрішніх справ заборонило діяльність «Організації допомоги в’язням», яка підтримувала неонацистів, що сидять у в’язницях. Міністерство переконане, що діяльність цієї організації «відкидає принципи демократичного правового суспільства і прославляє націонал-соціалізм». Глава МВС Ганс-Петер Фрідріх назвав цю організацію найбільшим неонацистським угрупованням в Німеччині — до неї входить близько 600 осіб. Вони допомагають правим екстремістам, що опинилися за гратами. Фрідріх вважає, що допомога організована виключно для того, щоб підтримати неонацистів в їхніх переконаннях і тим самим сприяти популяризації екстремізму. Німецька влада підносить заборону «Організації допомоги в’язням» як успішний фінал напівдетективної історії. За повідомленням МВС, ця група, організована в 1979 році, цілеспрямовано прикривала свою протиправну діяльність гаслами гуманітарного зразка, сприяючи при цьому не поверненню німців, що відбули термін, до нормального життя, а їхньому утриманню на кримінальному дні. Своїх «підопічних» члени «Організації допомоги в’язням» вважали політичними в’язнями.

Перший візит Папи Римського до Німеччини

Учора Папа Римський Бенедикт XVI розпочав свій перший державний візит до Німеччини. У берлінському аеропорту «Тегель» голову Святого Престолу зустрічали президент Крістіан Вульф і канцлер Ангела Меркель, а також вищі церковні ієрархи Німеччини. Під час чотириденної поїздки понтифік відвідає східнонімецькі Ерфурт і Етцельсбах, а також західнонімецький Фрайбург. Візит проходить під загальним девізом «Де є Бог, там є майбутнє». Напередодні візиту Меркель наголосила, що візит Папи «нагадає німцям про те, яким глибоким є коріння християнської віри в Німеччині та в Європі». Канцлер ФРН закликала співвітчизників сприяти діалогу релігій у світі. Бенедикт XVI стане першим понтифіком, який удостоївся честі відвідати бундестаг і звернутися до німецьких парламентарів. Щоправда, частина з них має намір виступ Папи бойкотувати. Ці депутати говорять про порушення принципів релігійного нейтралітету у ФРН. Візит, уважають у Ватикані, буде непростим з огляду на негативне ставлення населення до гучних сексуальних скандалів у католицькій церкві.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати