Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Крок уперед — крок назад

01 грудня, 00:00
УЧОРА ВВЕЧЕРІ ОПОЗИЦІЯ ЗАЯВИЛА ПРО ВИХІД ІЗ ПЕРЕГОВОРНОГО ПРОЦЕСУ, ВІДНОВЛЕННЯ БЛОКУВАННЯ ОРГАНІВ ДЕРЖВЛАДИ І ВИМАГАЛА СКЛИКАННЯ ПОЗАЧЕРГОВОЇ СЕСІЇ ПАРЛАМЕНТУ У ВІВТОРОК О 20.00—21.00. ТОДІ Ж СТАЛО ВІДОМО, ЩО ЄВРОКОМІСАР ХАВ’ЄР СОЛАНА ТА ПРЕЗИДЕНТ ПОЛЬЩІ OЛЕКСАНДР КВАСНЕВСЬКИЙ ВИЛЕТІЛИ ДО КИЄВА / ФОТО МИКОЛИ ЛАЗАРЕНКА / «День»

Події в парламенті вчора розвивалися за досить несподіваним сценарієм. Принаймні для тих, хто вже повірив, що з минулої суботи вищий законодавчий орган почав усерйоз прислухатися до думок і настроїв людей, які понад тиждень стоять на вулицях українських міст. Від Верховної Ради чекали серйозного засудження сепаратизму, а також аналізу ситуації з урядом. Сепаратизм у результаті засудили. Проте «в пакеті» з призупиненням (рішення прийняте «за основу» і поки що не введене в дію) найпринциповіших рішень позачергового засідання від 27 листопада, зокрема — про визнання виборів недійсними, а також про висловлення недовіри Центральній виборчій комісії. «Усе вдалося» завдяки голосам комуністів, які укотре сумлінно відпрацювали роль партнера влади.

Серйозність на сьогодні для України проблеми сепаратизму досить переконливо довів колегам спікер Володимир Литвин. З його слів, сьогодні реалізовують сценарії розколу держави, розроблені ще до президентських виборів. «Президентські вибори в Україні обернулися спершу політичною, а за кілька днів і конституційною кризою, і зараз ми вже стоїмо на порозі масштабної, системної кризи», — сказав Литвин, закликавши депутатів засудити поширення сепаратистських настроїв у регіонах України. Загалом народні обранці різних політичних орієнтацій виявилися солідарними зі спікером, хоча акценти розставляли по-різному. «Парадом суверенітетів розпочався розпад Союзу», — процитував есдек Нестор Шуфрич першого й останнього президента СРСР Михайла Горбачова. Засудили сепаратизм і представники сходу країни. Так, лідер фракції «Регіони України» Раїса Богатирьова свої нещодавні заяви на цю тему назвала емоційними, а саме рішення представників місцевої влади сходу країни почати обговорення питань створення автономії мотивувала прагненням підштовхнути до переговорів сторони політичного протистояння в Києві.

Інше вельми важливе питання, яке вчора обговорювали парламентарії, — про відставку уряду та кількох інших представників виконавчої влади, — депутатський корпус сприйняв не так одностайно. З вимогою відставки уряду Віктора Януковича у зв’язку з ситуацією на сході країни, формуванням бюджетної кризи та фальсифікацією результатів виборів виступив лідер фракції «Наша Україна» Віктор Ющенко. «Нація стоїть перед викликом. Я хочу, щоб нація була в змозі дати відповідь на цей виклик», — сказав Віктор Ющенко. Його слова зустріли вибухом оплесків не лише його прихильники, які перебували у сесійнiй залі, а й демонстранти, котрі стояли під стінами Верховної Ради, куди також велася трансляція засідання парламенту. Раїса Богатирьова в свою чергу закликала парламент не відправляти у відставку чинний уряд, щоб не загострювати ситуацію в країні, оскільки «уряд є останнім рубежем, який керує фінансово-економічними процесами в Україні». Р. Богатирьова закликала колег зупинитися, «щоб не перейти той рубіж, коли насильство над Конституцією стане насильством над державою».

Після дискусії на голосування поставили проект постанови «Про запобігання антиконституційним діям і сепаратистським проявам, що загрожують суверенітету та територіальній цілісності України», який передбачав, зокрема, відставку уряду та Генпрокурора, а також пропозицію Президенту звільнити керівників низки обласних державних адміністрацій. За цей документ проголосували 196 народних депутатів, проти — 2 з 410 присутніх у залі. Не голосували фракції та групи парламентсько-урядової коаліції й комуністи.

Прийняти — щоправда, лише за основу — парламент зміг проект постанови, що пропонує в тому числі припинити дію пунктів 1—3 Постанови Верховної Ради від 27 листопада 2004 року «Про політичну кризу в державі, виниклу в зв’язку з виборами президента України» до остаточного рішення Верховного та Конституційного судів України. Одразу ж після голосування ситуація в парламенті буквально «вибухнула» — почалися гострі дискусії між представниками опозиції та більшості, що загрожували перерости в бійку, і це змусило спікера оголосити перерву для засідання керівництва фракцій і груп. Виступаючи з трибуни Верховної Ради, «нашоукраїнець» Віктор Пинзеник наголосив, що цим документом пропонувався легітимний шлях щодо виходу з кризової ситуації, що склалася в Україні. «Якщо такі дії триватимуть, ми кажемо, що така Верховна Рада не має права працювати, її слід розпустити», — заявив В. Пинзеник.

Не примусила довго себе чекати й реакція народу. Демонстранти прорвали кордони міліції на підступах до парламенту та спробували ввірватися до самої будівлі Верховної Ради. Зупинили їх лише депутати з блоку Ющенка. Сьогодні парламент повинен голосувати за постанову, що дає політичне «добро» результатам ЦВК, які зараз оспорюють у Верховному Суді.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати