Перейти до основного вмісту

Половина алкогольного ринку — у тіні

10 вересня, 00:00

Тривожну статистику оприлюднив учора на «круглому столі» стосовно проблем зменшення тінізації ринку виробництва та збуту алкогольної продукції, що проходив у Мінекономіки, заступник міністра охорони здоров’я України Олександр Орда. За його словами, в останні п’ять років в Україні відбувається ріст смертності, пов’язаної з вживанням алкоголю. Якщо у 1998 році внаслідок алкогольного отруєння померло 8 тис. осіб, то у 2002 році зафіксовано вже 10,3 тис. летальних випадків. Ці цифри примушують всерйоз задуматися, чому при всій уявній активності міністерств і відомств ніяк не вдається впоратися з підпільним бізнесом на алкоголі, що забирає не тільки гроші у держави, але і людські життя.

За даними концерну «Укрспирт», щорічний тіньовий обіг на ринку алкогольної продукції становить $300-500 млн. Як зменшити цю значну суму, що не потрапляє до державної скарбниці? Схоже, готових рецептів у фахівців галузі як і раніше немає. «Ми хочемо боротися з проблемою, яку глибоко не бачимо», — вважає головний економіст «Укрспирту» Володимир Маховка. Для всебічного бачення проблеми, на його думку, недостатньо оперувати узагальненими даними про «тінь» — потрібно називати конкретні фірми і персоналії, щоб встановити першопричину явища. Недавнє підвищення мінімальних роздрібних цін на горілку і лікеро-горілчані вироби, безумовно, сприяє згортанню нелегальної торгівлі, однак повністю воно її не може ліквідувати. У зв’язку з цим В. Маховка пропонує змістити акценти у боротьбі з «тінню» у бік більшої публічності. Для цього потрібно запозичити досвід МВС, яке заохочує значними преміями громадян, які надали допомогу міліції у розкритті резонансних злочинів.

Проте не можна сказати, що на «алкогольному» ринку не відбувається змін на краще: за словами директора асоціації СОВАТ Володимира Демчака, в останні два роки ринок поволі легалізується — на... 2-4% на рік. Нескладно підрахувати, скільки років піде на легалізацію всіх 50% ринку, що перебувають у «тіні». Тому у СОВАТі вважають, що ефективнішою у порівнянні з контрольними заходами була б зміна акцизної політики. Зараз понад 40% виробленого спирту відпускається за ставкою 2 грн. за літр, тоді як спирт, призначений для лікеро-горілчаної продукції, відпускається за ставкою 16 грн. «Цю «привабливу» різницю неможливо закрити жодними контрольними заходами», — впевнений В.Демчак. Отже, робить висновок директор СОВАТ, має бути або єдина ставка на спирт, або ці ставки мають бути зближені настільки, щоб не виникало спокуси використати дешевий спирт не за призначенням. На користь цієї ідеї говорить і приклад, приведений В. Маховкою. У четвертому кварталі минулого року було відпущено понад мільйон декалітрів спирту для виготовлення спиртової есенції. Цього року ніхто не замовив «для есенцій» жодного грама спирту, оскільки після прийняття парламентом відповідної поправки за спирт довелося б платити повний акцизний збір...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати