Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Поуп готовий померти в сибірській в’язницi

08 грудня, 00:00

Історія з американським бізнесменом 54-річним Едмондом Поупом, якого в середу в Москві було засуджено на двадцять років ув’язнення в тюрмі суворого режиму, схоже, вийшла за звичні рамки. Досі дії спецслужб зазвичай обмежувалися висиланням викритого резидента на батьківщину. Громадянинові Сполучених Штатів Поупу тепер загрожує відбуття терміну, визначеного судом, незважаючи ані на нагороди, які Поуп отримав, будучи офіцером американського військово-морського флоту, ані на тяжку хворобу (рак кісток), про що стверджує захист Поупа, ані керівництво США, яке зверталося до російської верхівки з проханням відпустити бізнесмена. Держсекретар США Мадлен Олбрайт телефонувала до міністра закордонних справ Ігоря Іванова з цього приводу. Судячи з останніх заяв американських парламентаріїв — і верхньої, і нижньої палат — спинятися на цьому вони не збираються. Конгрес уже звернувся до Клінтона про запровадження проти Росії економічних санкцій у разі незвільнення Поупа. Нагнітання ситуації навколо вироку багатьох аналітиків наштовхує на малопривабливі прогнози — охолодження американсько- російських відносин. Найбільш песимістично налаштовані коментатори узагалі передбачають відновлення часів «холодної війни». Востаннє, до речі, Москва звинувачувала американського громадянина в шпіонажі в 1960 році, коли над Радянським Союзом був збитий шпигунський літак У-2. Згодом шпигуна із Штатів обміняли на радянського агента.

Едмонд Поуп категорично заперечував усі звинувачення. За його словами, він приїхав у Росію на запрошення гендиректора науково-виробничого підприємства «Регіон» Євгена Шахіджанова. Саме НПП «Регіон» виробляє і продає за кордон горезвісні високошвидкісні ракети «Шквал» (у отриманні секретної інформації про цю ракету було звинувачено Поупа). «Спочатку, коли ми приїхали, перед нами були відчинені всі двері. Але потім мишоловка захлопнулась», — розповів Поуп.

У розпорядженні американського бізнесмена є ще сім днів на подання до Верховного суду РФ апеляції. Адвокат Поупа Павло Астахов, утім, припускає, що його підзахисний навряд чи скористається цією можливістю, позаяк він уже заявив, що «готовий померти в сибірській тюрмі». Дружина Поупа Черрі досі залишається в Москві, сподіваючись на милість Володимира Путіна, якому вона відправила на тижні листа з проханням про звільнення чоловіка. У Сполучених Штатах на бізнесмена також чекає 2-річний онук та 21-річний син Дастін. Останній в інтерв’ю американській газеті «Сентрал Дейлі Таймс» сказав, що «якби я зустрівся віч-на-віч із Путіним, то передусім попрохав би його звільнити хворого батька. Я б сказав: «Посадіть, замість нього мене». І я б відсидів усі 20 років».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати