Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Проблему Єджейчака» вирішено

Парламент погодився прийняти $23,2 млн. на озонобезпеку
06 березня, 00:00

На «круглому столі» у «Дні» голова представництва Світового банку в Україні Грегорі Єджейчак розповів, що коли парламент (у грудні минулого року) мав ратифікувати угоду про виділення Україні гранту (а не кредиту!) у $23,2 млн. на модернізацію українських підприємств, які досі використовують речовини-руйнівники озонового шару, до нього підійшов наш народний депутат і заявив: «Сьогодні буде слухатися ваша проблема». Здивований Єджейчак обурився: «Це не моя проблема — це ваша проблема».

Так от, «проблему Єджейчака» нарешті вирішено. Парламент із третьої спроби ратифікував (а за угодою між Україною та МБ мав зробити це до 14 грудня минулого року) угоду про грант Всесвітнього екологічного траст-фонду. Попередні голосування були зірвані лівими — вони відмовлялися голосувати за будь-які міжнародні угоди (у тому числі й за порятунок озонового шару) виключно з політичних міркувань — спочатку Україна, на їхню думку, повинна була приєднатися до Міжпарламентської асамблеї СНД. Шантаж, треба відзначити, вдався...

«Переоцінити подію складно, — заявило «Дню» джерело в Міністерстві з охорони довкілля та ядерної безпеки, — Україна, слідом за Росією та Білоруссю, нарешті отримає «екологічний» грант. На десять великих українських заводів поставлять нове обладнання, що дозволяє зробити виробництво озонобезпечним. Насамперед це стосується наших аерозолів і холодильників... Звісно, дорога ложка до обіду. Україна, як відомо, перед світовою громадськістю обіцяла з 2000 року не використовувати озоноруйнуючі засоби. Тривала ратифікація не тільки «похитнула» імідж України, а й мінімізувала терміни, за які ми повинні переобладнати наше виробництво (а на деяких українських заводах побутової хімії досі використовуються станки, вивезені з Німеччини під час війни). Тепер організаціям, причетним до екологічних договорів, доведеться працювати зі швидкістю звуку. Відновлювати імідж завжди складніше, аніж його втрачати».

P.S. Ще дві угоди між Україною та Світовим банком, але вже про позики (проекти системи казначейства і реабілітації та розширення централізованих теплопоставок Києва) знову не були ратифікованi ВР.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати