Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Причини спалахування на шахті невідомі

10 липня, 00:00

Про це повідомляє агентство Інтерфакс-Україна з посиланням на членів урядової комісії з розслідування причин пожежі. Засідання комісії у вівторок в Українську (Донецька область) провів прем’єр-міністр України Анатолій Кінах.

Залишилося погасити пожежу на відрізку 160 м вугільного горизонту, повідомив міністр палива та енергетики України Віталій Гайдук. З його слів, передбачуване місце спалахування нині огороджене, однак сюди не можуть прибути відповідні експерти через високу задимленість повітря. Через цю ж причину поки неможливо провести відповідний аналіз. Після закінчення засідання комісії, яке пройшло в закритому для журналістів режимі, А. Кінах разом з іншими членами урядової комісії виїхав на кладовище, де проводжають в останню дорогу загиблих шахтарів. У вівторок на кладовищі Українська було поховано 29 шахтарів, та ще 6 чоловік — в інших п’яти населених пунктах.

Заступник голови Профспілки працівників вугільної промисловості Леонід Давидов вважає, що в ліквідації аварії припустилися прорахунків. Профспілковий лідер спростував ствердження деяких ЗМІ про те, що «Україна» була найменш технічно оснащеною з усіх шахт країни. З його слів, «вона нічим не гірша і не краща за інші».

Генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон від себе особисто і від усього Альянсу висловлює глибоке співчуття українському народу в зв’язку з трагедією на шахті «Україна» в Донецькій області. Генсек НАТО також сказав, що збирається відвідати з візитом Донецьк. З його слів, він покладе вінок до каплиці загиблим шахтарям.

Верховна Рада України ухвалила рішення виділити з резервного фонду уряду 9 млн. грн. для подолання наслідків аварії на шахті «Україна». За відповідну постанову проголосували 335 депутатів, проти — 1 із 405 депутатів, які брали участь у голосуванні. Згідно з постановою, Кабінету Міністрів доручається виділити з резервного фонду 4 млн. грн. для подолання наслідків аварії на шахті «Україна» і на вирішення невідкладних соціально-економічних проблем. Крім того, уряд повинен вирішити питання про фінансування добудування і оснащення опікового центру Інституту невідкладної і реабiлiтацiйної хірургії. На це планується виділити 2 млн. грн. Ще 3 млн. грн. виділять на Центр травматології Донецького інституту ортопедії і травматології. Верховна Рада також ухвалила рішення перерахувати свій одноденний заробіток сім’ям загиблих шахтарів.

Кабінету Міністрів спільно з профільним комітетом Верховної Ради запропоновано терміново винести на розгляд парламенту пропозицію стосовно безумовного виконання програми «Вугілля України», зокрема, про заходи щодо її фінансування. Крім того, уряду і профільному комітету пропонується врахувати в держбюджеті-2003 пропозиції шахтарських регіонів стосовно фінансування в повному обсязі витрат на розвиток вугільної сфери, а також внести пропозицію зі створення спільної аналітичної групи для всебічного вивчення шахтарських проблем і внесення пропозицій із законодавчого і нормативно- правового урегулювання функціонування і розвитку вугільної сфери.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати