Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Село приречене на вигоряння,

03 липня, 00:00
Нинішнього року вогонь уже забрав життя 1034 людей, у тому числі 72 дітей. 

Останній — жахливий — випадок продовжив цей сумний список. Пожежа виникла в Новосвітловській районній лікарні Краснодонського району Луганської області у відділенні для хворих немовлят. У момент загоряння там перебувало, за одними даними двоє, за іншими — шестеро дітей. В одному з приміщень пожежники виявили обгорілий труп немовляти, ще одна дитина отримала опіки третього ступеню. За однією з версій пожежа почалася від увімкнення каміна, що стояв біля ліжечка з хворою дитиною. Пожежу в лікарні було ліквідовано лише через... півтори години.

У чому причина такого малоефективного протистояння вогню?

Наприклад, у Луганській області скасовано 90% посад начальників пожежних служб, як, утім, і в інших регіонах. А там, де ці посади не скорочено, обов’язки начальників виконують за сумісництвом всі, кому заманеться: від начальника з техніки безпеки підприємств до... зоотехніків. До того ж пожежні частини в районних центрах розташовані на відстані 60—100 кілометрів від сіл і хуторів району. А дерев’яний будинок згоряє вщент за 6—8 хвилин, цегляний — за 20. Тому оперативність пожежних команд не йде в жодне порівняння зі швидкістю поширення вогню.

За даними Головного управління пожежної охорони України, критичним залишається показник пожежної небезпеки саме в агропромисловому комплексі. У деяких областях через уявну економію коштів, що їх виділяють на пожежну безпеку, кількість пожеж збільшилася на 200% порівняно з 1990-м роком. Парк пожежних машин у провінції на 80% морально застарів і підлягає списанню. Та що там парк! Бували випадки, коли пожежникам, аби виїхати на гасіння, доводилося заправляти машини... за свій рахунок.

Уже цього року вогонь, посилений безтурботністю громадян, знищив більш як п’ять тисяч приміщень, 501 одиницю сільськогосподарської техніки, 5544 тонни кормів, 466 голів худоби... А попереду пожежонебезпечний збір зернових. Пам’ятаючи торішню трагедію, коли тільки в КСП «Північний» АР Крим згоріло 17 га пшениці, в ДУПОУ взялися за розв’язання проблеми спільно з НДІ пожежної безпеки, розробивши комплекс протипожежних заходів, «найдорожча» умова виконання яких — відповідальність.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати