Перейти до основного вмісту

Синдром «весняної втоми»

Наш організм потребує вітамінів. Але — в міру
22 лютого, 00:00
Незвична для лютого весняна погода «поставила на вуха» практично всі медичні установи, оскільки для метеочутливих людей розпочався, м’яко кажучи, неприємний етап у житті — усі недуги, які є, сплили на поверхню. Весняне повітря примусило подумати про те, що прийдешня весна — не тільки свiтанок природи, але й загострення хронічних захворювань та гіповітаміноз. Організм, який втратив усі свої сили в боротьбі із зимовими інфекціями та простудними захворюваннями, практично позбавився своїх вітамінних ресурсів. Такі симптоми як сонливість, ломота у тілі, слізливість очей, ламкiсть нігтів, головний бiль, знайомі у цей період, напевно, всім. Якщо ж, на горе, хтось додатково страждає на гастрит, холецистит чи виразкову хворобу, до весни він повинен запастися мішком ліків. Про те, як пом’якшити синдром «весняної втоми», як підібрати собі потрібний вітамінний комплекс, скільки для цього потрібно грошей і як правильно «підгодовувати» свій організм вітамінами — в інтерв’ю з лікарем-фітотерапевтом Людмилою КРЮКОВОЮ. @AU Розмовляла Оксана ОМЕЛЬЧЕНКО, «День»

— Наскільки актуальними є сьогодні проблеми гіпер- та гіповітамінозу?

— Як правило, гіповітаміноз, тобто нестача вітамінів у організмі людини, був і залишається найбільш поширеним у всіх, особливо навесні. Причин на це може бути багато. Це і банальна неувага до себе, і відсутність турботи про організм, і величезна зайнятість, і, звичайно ж, брак коштів на вітамінні комплекси і повноцінну, багату вітамінами і мінералами їжу. Весняний гіповітаміноз завжди є проблемою номер один, оскільки закономірно до весни відбувається зниження кількості всіх вітамінів та мінералів в організмі людини, тим більше, що наша імунна система зазнає взимку нападiв вірусних інфекцій, бореться з простудою і грипом. Іншими словами, весною нас чекає гіпополівітаміноз, тобто нестача всіх вітамінів в організмі. Щоправда, певну ієрархію серед них виділити все-таки варто. Головне місце займає вітамін С. Його у великій кількості ми отримуємо влітку у фруктах, але запасів вистачає максимум на осінь, а він — основоположний захисник імунної системи і стоїть на варті всіх процесів травлення, оскільки необхідний при синтезі мікроелементів.

— До чого може призвести нестача вітаміну С?

— Типова ознака гіповітамінозу С — це млявий, сонливий стан, депресія. Оскільки цей вітамін є антиоксидантом, у разі його нестачі порушуються окислювальні процеси в організмі, що призводить до сильної зашлакованості. Не треба бути фахівцем, щоб точно знати про те, що коли з’являються перші ознаки простуди, необхідно насамперед випити аскорбінову кислоту. Взимку, щоправда, у природному вигляді її дуже мало, оскільки переважно вона знаходиться у свіжих плодах. При нагріванні понад 50 градусів відбувається її розпад, тому консервовані продукти не можуть містити у потрібній кількості вітамін С. Яблука, які ми купуємо зимою, втратили вітамін С як мінімум на 60-70 відсотків. Узимку «розжитися» на аскорбінову кислоту можна тільки у цитрусових, але, щоправда, у багатьох людей на них алергія. Дуже добре зберігає вітамін С перекручена чорна смородина — зверніть увагу, не варена, а перекручена. У кого є можливість, від гіповітамінозу С можуть врятувати перекручені плоди фейхоа. Дуже великий вміст аскорбінової кислоти у шипшині, але лише при правильному її приготуванні. Шипшину не можна заварювати в термосі, її необхідно подрібнити і запарити, але в жодному разі не кип’ятити.

— Чи можна пов’язати такий поширений зараз синдром хронічної втоми саме з браком вітаміну С в організмі?

— Звичайно, оскільки це захворювання дуже тісно пов’язане зі станом імунної системи. Щоправда, синдром хронічної втоми — це загальне поняття декількох синдромів, що включає в себе і нестачу вітамінів у тому числі. У цьому випадку треба говорити про енергетичні процеси в організмі. Якщо людина швидко втомлюється, у неї з’являється млявість і стан, подібний до того, коли не спиш декілька ночей, — це свідчить про те, що у людини неправильно йдуть енергетичні процеси; крім цього, існують і великі комунікаційні втрати. Все частіше лікарі почали стикатися із так званою моніторною хворобою, коли людина цілими днями сидить перед комп’ютером, внаслідок чого потім має цілий комплекс церебральних і судинних проблем, вегетодистонію, яка викликає такі неприємні відчуття, як головний біль, нудоту і запаморочення. У цьому випадку необхідно призначати вітаміни групи В: вони впораються із втомою і підтримають при великих психоемоційних навантаженнях.

— Які вітаміни стоять за вітаміном С в цій ієрархії?

— Вітамін А. Він сильно впливає на стан шкіри, а великі його втрати навіть можуть призвести до погіршення присмеркового бачення (куряча сліпота). Вітамін А треба приймати циклами — місячний курс, а потім перерва в три місяці. Найбільше вітаміну А міститься у свіжій печінці, дині, моркві і шпинаті. Щоправда, тут існує зворотний бік медалі. Зараз дуже багато людей почали пити морквяний сік у необмеженій кількості, керуючись, мабуть, принципом: чим більше, тим краще. Хочу нагадати, що симптоми гіпервітамінозу А також не з приємних. Якщо ознака його дефіциту — це вугри, сухе і тьмяне волосся, підвищена стомлюваність, повільне зростання і втрата ваги, то симптом надлишку — біль у кістках, головний біль з нудотою і блювотою, як наслідок — збільшення внутрішньочерепного тиску. Напевно ті, хто багато пив морквяний сік, знають, що потім шкіра набуває трохи оранжевого відтінку. Це відбувається тому, що бета-каротин (провітамін А) відкладається у шкірі, оскільки печінка не завжди спроможна переварити таку його кількість. При нестачі вітаміну А вживати його також треба правильно. Зараз морква втратила близько 50% своїх запасів бета- каротину, але все одно деяка кількість у ній є, і щоб її вживання дійсно приносило користь, необхідно присмачувати її жирами. Бета-каротин добре засвоюється зі сметаною, оливковою чи рослинною олією. Те ж саме і з гарбузом: вітамін А засвоїться лише тоді, коли гарбузова каша буде приготована з олією чи маслом. Влітку поповнювати запаси бета-каротину в організмі можна з допомогою абрикос. До речі, ще один плюс вітаміну А. Як показує практика, у весняний період загострюються захворювання шлунково- кишкового тракту — виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки, гастрити, холецистити. Англійські медики прийшли до висновку, що вітаміни А та Е сприяють швидкому зняттю симптомів загострення. Тому тим, хто страждає на хвороби шлунково-кишкового тракту, я б порадила вже зараз пити вітамін А.

— В Інтернет прослизнула інформація про те, що вживання бета-каротину в чистому вигляді у курців прискорює процес розвитку злоякісних пухлин. Чи так це?

— Звісно, ні. Все якраз навпаки. Існує навіть Мультитабс з бета-каротином для курців, формула якого спрямована на скорочення росту онкологічних захворювань, адже вітамін А, як я вже казала, — антиоксидант.

— А чим корисний вітамін Е?

— Це останній вітамін з основної тріади. Міститься він у оліях, горіхах (особливо у фісташках) і соняшниковому насінні. Цей вітамін дуже важливий для репродукції, тому для вагітних і тих, хто бажає найближчим часом обзавестися потомством, він надзвичайно необхідний. Гіповітаміноз Е також припадає на початок весни, він контролює стан м’язів і тканин. І тому тим, хто не може заповнити дефіцит цього вітаміну у природному вигляді (наприклад, сидить на дієті), необхідно робити це таблетировано.

— Чи рівноцінні вітаміни у таблетках і «живі»? Як пiдiбрати собі відповідний вітамінний комплекс серед такої їхньої великої кількості на українському ринку?

— Звичайно, ні. Синтезовані вітаміни набагато важче засвоюються організмом. А щодо вибору вітамінiв, то найголовніше, щоб вони були виготовлені з рослинної сировини. Це обов’язково треба уточнити у провізора. Якщо говорити про якість, то вона прямо пропорційна ціні. Українська приказка «Дешева рибка — погана юшка» стосується й вітамінів. Звичайно, комерційні фірми люблять накручувати ціну, але, у принципі, основну тенденцію прослідкувати можна. Головне — вивчити кількісно-якісний склад. За моїми спостереженнями, непогані вітаміни Тріовіт та Трівіплюс, для дітей — «Бебівіт». Вони включають у себе в потрібній кількості вітаміни групи С, А та Е. Ідеальний варіант — самостійно виготовлена вітамінна суміш: перекручені на м’ясорубці ізюм, курага, волоський горіх, журавлина, мед і сік лимона.

— Наскільки відповідає дійсності те, що останнім часом прогресивні лікарі-вітамінологи підбирають кожній людині вітаміни залежно від її групи крові?

— Так, нещодавно було доведено, що на кожну з чотирьох груп крові потрібен особливий кількісно- якісний склад, а крім цього, не всім групам підходять ті чи інші вітаміни. Наприклад, людям із першою групою крові необхідно вживати більше вітамінів А та Е, тобто м’ясних продуктів і рослинних жирів, а з другою — вітаміну С, тобто фруктів. Усе це пояснюється хімічними процесами в організмі, на специфічність яких для кожної групи крові раніше не звертали уваги. Деякі фірми почали випускати вітаміни з кількісно-якісним підбором для кожної групи крові. Це відкриття використовують зараз і в дієтології.

— Чи можна складати вітаміни в організмі, тобто запастися ними влітку на всю зиму?

— Ні. Наприклад, такий вітамін, як D3 відкладається в організмі, але для його благотворного впливу необхідні ультрафіолетові промені, які роздобути в зимовий період досить проблематично. У кого є можливість, ідеальний варіант — солярій.

— Існує проблема незасвоюваності вітамінів і мікроелементів. Як з нею боротися та які причини її виникнення?

— Так, уже згаданий D3 через відсутність сонячних променів може не засвоюватися, а він, у свою чергу, відповідає за метаболізм кальцію, який відповідає за кістки. Кальцій — це наш каркас, і такі актуальні сьогодні проблеми остеохондрозу, остеопорозу лінійно пов’язані саме з браком кальцію в організмі. Ще вітаміни можуть не засвоюватися через дисбактеріоз — порушення мікрофлори шлунку. У цьому випадку потрібне зовсім інше лікування. У нас нині на ринку дуже багато протидисбактеріозних засобів, таких як Лінокс, Хілак- форте, Санта-Рось, що сприяють і засвоюваності вітамінів. Головне, щоб лікар правильно підібрав пацієнту ліки.

— Можна самостійно підібрати вітаміни чи обов’язково потрібно консультуватися з лікарем?

— Краще, звичайно, консультуватися з лікарем. Формула повинна кількісно і якісно підходити за віком, потребами і групою крові, а в ідеалі — враховувати і стан організму в даний момент.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати