Синдром «весняної втоми»
Наш організм потребує вітамінів. Але — в міру
— Наскільки актуальними є сьогодні проблеми гіпер- та гіповітамінозу?
— Як правило, гіповітаміноз, тобто нестача вітамінів у організмі людини, був і залишається найбільш поширеним у всіх, особливо навесні. Причин на це може бути багато. Це і банальна неувага до себе, і відсутність турботи про організм, і величезна зайнятість, і, звичайно ж, брак коштів на вітамінні комплекси і повноцінну, багату вітамінами і мінералами їжу. Весняний гіповітаміноз завжди є проблемою номер один, оскільки закономірно до весни відбувається зниження кількості всіх вітамінів та мінералів в організмі людини, тим більше, що наша імунна система зазнає взимку нападiв вірусних інфекцій, бореться з простудою і грипом. Іншими словами, весною нас чекає гіпополівітаміноз, тобто нестача всіх вітамінів в організмі. Щоправда, певну ієрархію серед них виділити все-таки варто. Головне місце займає вітамін С. Його у великій кількості ми отримуємо влітку у фруктах, але запасів вистачає максимум на осінь, а він — основоположний захисник імунної системи і стоїть на варті всіх процесів травлення, оскільки необхідний при синтезі мікроелементів.
— До чого може призвести нестача вітаміну С?
— Типова ознака гіповітамінозу С — це млявий, сонливий стан, депресія. Оскільки цей вітамін є антиоксидантом, у разі його нестачі порушуються окислювальні процеси в організмі, що призводить до сильної зашлакованості. Не треба бути фахівцем, щоб точно знати про те, що коли з’являються перші ознаки простуди, необхідно насамперед випити аскорбінову кислоту. Взимку, щоправда, у природному вигляді її дуже мало, оскільки переважно вона знаходиться у свіжих плодах. При нагріванні понад 50 градусів відбувається її розпад, тому консервовані продукти не можуть містити у потрібній кількості вітамін С. Яблука, які ми купуємо зимою, втратили вітамін С як мінімум на 60-70 відсотків. Узимку «розжитися» на аскорбінову кислоту можна тільки у цитрусових, але, щоправда, у багатьох людей на них алергія. Дуже добре зберігає вітамін С перекручена чорна смородина — зверніть увагу, не варена, а перекручена. У кого є можливість, від гіповітамінозу С можуть врятувати перекручені плоди фейхоа. Дуже великий вміст аскорбінової кислоти у шипшині, але лише при правильному її приготуванні. Шипшину не можна заварювати в термосі, її необхідно подрібнити і запарити, але в жодному разі не кип’ятити.
— Чи можна пов’язати такий поширений зараз синдром хронічної втоми саме з браком вітаміну С в організмі?
— Звичайно, оскільки це захворювання дуже тісно пов’язане зі станом імунної системи. Щоправда, синдром хронічної втоми — це загальне поняття декількох синдромів, що включає в себе і нестачу вітамінів у тому числі. У цьому випадку треба говорити про енергетичні процеси в організмі. Якщо людина швидко втомлюється, у неї з’являється млявість і стан, подібний до того, коли не спиш декілька ночей, — це свідчить про те, що у людини неправильно йдуть енергетичні процеси; крім цього, існують і великі комунікаційні втрати. Все частіше лікарі почали стикатися із так званою моніторною хворобою, коли людина цілими днями сидить перед комп’ютером, внаслідок чого потім має цілий комплекс церебральних і судинних проблем, вегетодистонію, яка викликає такі неприємні відчуття, як головний біль, нудоту і запаморочення. У цьому випадку необхідно призначати вітаміни групи В: вони впораються із втомою і підтримають при великих психоемоційних навантаженнях.
— Які вітаміни стоять за вітаміном С в цій ієрархії?
— Вітамін А. Він сильно впливає на стан шкіри, а великі його втрати навіть можуть призвести до погіршення присмеркового бачення (куряча сліпота). Вітамін А треба приймати циклами — місячний курс, а потім перерва в три місяці. Найбільше вітаміну А міститься у свіжій печінці, дині, моркві і шпинаті. Щоправда, тут існує зворотний бік медалі. Зараз дуже багато людей почали пити морквяний сік у необмеженій кількості, керуючись, мабуть, принципом: чим більше, тим краще. Хочу нагадати, що симптоми гіпервітамінозу А також не з приємних. Якщо ознака його дефіциту — це вугри, сухе і тьмяне волосся, підвищена стомлюваність, повільне зростання і втрата ваги, то симптом надлишку — біль у кістках, головний біль з нудотою і блювотою, як наслідок — збільшення внутрішньочерепного тиску. Напевно ті, хто багато пив морквяний сік, знають, що потім шкіра набуває трохи оранжевого відтінку. Це відбувається тому, що бета-каротин (провітамін А) відкладається у шкірі, оскільки печінка не завжди спроможна переварити таку його кількість. При нестачі вітаміну А вживати його також треба правильно. Зараз морква втратила близько 50% своїх запасів бета- каротину, але все одно деяка кількість у ній є, і щоб її вживання дійсно приносило користь, необхідно присмачувати її жирами. Бета-каротин добре засвоюється зі сметаною, оливковою чи рослинною олією. Те ж саме і з гарбузом: вітамін А засвоїться лише тоді, коли гарбузова каша буде приготована з олією чи маслом. Влітку поповнювати запаси бета-каротину в організмі можна з допомогою абрикос. До речі, ще один плюс вітаміну А. Як показує практика, у весняний період загострюються захворювання шлунково- кишкового тракту — виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки, гастрити, холецистити. Англійські медики прийшли до висновку, що вітаміни А та Е сприяють швидкому зняттю симптомів загострення. Тому тим, хто страждає на хвороби шлунково-кишкового тракту, я б порадила вже зараз пити вітамін А.
— В Інтернет прослизнула інформація про те, що вживання бета-каротину в чистому вигляді у курців прискорює процес розвитку злоякісних пухлин. Чи так це?
— Звісно, ні. Все якраз навпаки. Існує навіть Мультитабс з бета-каротином для курців, формула якого спрямована на скорочення росту онкологічних захворювань, адже вітамін А, як я вже казала, — антиоксидант.
— А чим корисний вітамін Е?
— Це останній вітамін з основної тріади. Міститься він у оліях, горіхах (особливо у фісташках) і соняшниковому насінні. Цей вітамін дуже важливий для репродукції, тому для вагітних і тих, хто бажає найближчим часом обзавестися потомством, він надзвичайно необхідний. Гіповітаміноз Е також припадає на початок весни, він контролює стан м’язів і тканин. І тому тим, хто не може заповнити дефіцит цього вітаміну у природному вигляді (наприклад, сидить на дієті), необхідно робити це таблетировано.
— Чи рівноцінні вітаміни у таблетках і «живі»? Як пiдiбрати собі відповідний вітамінний комплекс серед такої їхньої великої кількості на українському ринку?
— Звичайно, ні. Синтезовані вітаміни набагато важче засвоюються організмом. А щодо вибору вітамінiв, то найголовніше, щоб вони були виготовлені з рослинної сировини. Це обов’язково треба уточнити у провізора. Якщо говорити про якість, то вона прямо пропорційна ціні. Українська приказка «Дешева рибка — погана юшка» стосується й вітамінів. Звичайно, комерційні фірми люблять накручувати ціну, але, у принципі, основну тенденцію прослідкувати можна. Головне — вивчити кількісно-якісний склад. За моїми спостереженнями, непогані вітаміни Тріовіт та Трівіплюс, для дітей — «Бебівіт». Вони включають у себе в потрібній кількості вітаміни групи С, А та Е. Ідеальний варіант — самостійно виготовлена вітамінна суміш: перекручені на м’ясорубці ізюм, курага, волоський горіх, журавлина, мед і сік лимона.
— Наскільки відповідає дійсності те, що останнім часом прогресивні лікарі-вітамінологи підбирають кожній людині вітаміни залежно від її групи крові?
— Так, нещодавно було доведено, що на кожну з чотирьох груп крові потрібен особливий кількісно- якісний склад, а крім цього, не всім групам підходять ті чи інші вітаміни. Наприклад, людям із першою групою крові необхідно вживати більше вітамінів А та Е, тобто м’ясних продуктів і рослинних жирів, а з другою — вітаміну С, тобто фруктів. Усе це пояснюється хімічними процесами в організмі, на специфічність яких для кожної групи крові раніше не звертали уваги. Деякі фірми почали випускати вітаміни з кількісно-якісним підбором для кожної групи крові. Це відкриття використовують зараз і в дієтології.
— Чи можна складати вітаміни в організмі, тобто запастися ними влітку на всю зиму?
— Ні. Наприклад, такий вітамін, як D3 відкладається в організмі, але для його благотворного впливу необхідні ультрафіолетові промені, які роздобути в зимовий період досить проблематично. У кого є можливість, ідеальний варіант — солярій.
— Існує проблема незасвоюваності вітамінів і мікроелементів. Як з нею боротися та які причини її виникнення?
— Так, уже згаданий D3 через відсутність сонячних променів може не засвоюватися, а він, у свою чергу, відповідає за метаболізм кальцію, який відповідає за кістки. Кальцій — це наш каркас, і такі актуальні сьогодні проблеми остеохондрозу, остеопорозу лінійно пов’язані саме з браком кальцію в організмі. Ще вітаміни можуть не засвоюватися через дисбактеріоз — порушення мікрофлори шлунку. У цьому випадку потрібне зовсім інше лікування. У нас нині на ринку дуже багато протидисбактеріозних засобів, таких як Лінокс, Хілак- форте, Санта-Рось, що сприяють і засвоюваності вітамінів. Головне, щоб лікар правильно підібрав пацієнту ліки.
— Можна самостійно підібрати вітаміни чи обов’язково потрібно консультуватися з лікарем?
— Краще, звичайно, консультуватися з лікарем. Формула повинна кількісно і якісно підходити за віком, потребами і групою крові, а в ідеалі — враховувати і стан організму в даний момент.
Випуск газети №:
№35, (2002)Рубрика
Панорама «Дня»