Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Урожай, який не радує фермерів

09 вересня, 00:00

Україна має намір експортувати в 2005/2006 маркетинговому році (МР) близько 5 млн. тонн ячменю, близько 3 млн. тонн пшениці і близько 2 млн. тонн кукурудзи. Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики Іван Демчак під час II Міжнародної зернової конференції «Торгуємо разом», яка протягом двох днів відбувалася в Києві. Він підтвердив, що загальний експорт зернових із України в цьому МР становитиме близько 10 млн. тонн. При цьому Демчак відзначив, що обсяги реалізації зернових на зовнішні ринки будуть залежати від світової кон’юнктури. Україна вже експортувала з початку цього маркетингового року близько 1,5 млн. тонн зерна. Як відомо, Мінагрополітики прогнозує врожай зернових у 2005 році 40—41 млн. тонн. Минулого року було зібрано 41,8 млн. тонн зерна й експортовано за 2004/2005 МР 9,5 млн. тонн зерна.

У ході міжнародної конференції обговорювалися питання державної політики на зерновому ринку України, його конкурентоздатність, стан інфраструктури, особливості роботи в цьому маркетинговому році. Основна біда сільськогосподарського виробництва в тому, що за будь-якого врожаю зернових українські селяни все рівно залишаються у програші. Згідно з інформацією голови парламентського аграрного комітету, президента Асоціації фермерів і приватних землевласників України Івана Томича, 70% селянських господарств, що працюють на зерновому ринку, сьогодні мають збитки. На їхнє незавидне становище вплинуло підвищення цін на дизпаливо, а також зношеність техніки, що мають фермерів, яка експлуатується 20—30 років. Асоціація має у своєму розпорядженні дані, що в цьому році 30% господарств сільськогосподарської галузі перебувають на межі розорення. За свідченням Томича, такої ситуації в Україні не було за всі роки незалежності.

Традиційно не на висоті виявилися в цьому році державні структури, що відповідають за закупівлю зерна. Темпи закупівель зернових культур ДАК «Хліб України» залишаються надто низькими. За даними на 6 вересня, компанія законтрактувала і сплатила всього 8,1% від запланованого обсягу — 162,8 тис. тонн зерна. Найбільші обсяги зернових, за відомостями АПК-інформ, ДАК законтрактувала в Харківській (25,6 тис. тонн із запланованих 140 тис. тонн) і Черкаській (20,8 тис. тонн з 240 тис. тонн) областях. Нагадаємо, що Кабмін доручив ДАК «Хліб України» закупити 2 млн. тонн зерна врожаю-2005.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати