Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Воїни світла» атакують

22 лютого, 00:00

Учорашні події у Верховній Раді, м'яко кажучи, викликають тривогу. Складається враження, що ще трохи — й двовладдя, викликане суперництвом Президента і уряду, може не лише перетворитися на безвладдя, але і затягнути нашу мирну країну на порохову бочку. І, схоже, мало хто з тих, хто бере участь у цьому процесі, усвідомлює, чим усе це може завершитися...

Отже, вчора парламентські хроніки знову повернули нас до тих часів, коли законодавчий орган більше нагадував розгромлений п'яними ковбоями салун. Проте цього разу ситуація дещо інша. Коаліція, яка має помітну перевагу, не дозволяє радикальній опозиції блокувати трибуну і президію. Але їй, як завжди, дещо не вистачає креативу, щоб перекрити, а ще краще, запо- бігти всім можливим атакам на об'єкти життєдіяльності парламенту (наступного разу вони, наприклад, можуть заблокувати туалет). Учора радикали, які потерпіли фіаско у вівторок, змінили тактику і здійснили наліт на систему енергоживлення будівлі під куполом. У результаті сесійний зал залишився лише з верхнім світлом і центральним мікрофоном, але без системи голосування «Рада». Після цього в Раду приїхав представник Генпрокуратури.

Опозиція, схоже, використовує лозунг, згідно з яким мета виправдовує засоби. Але до чого, власне, ці її цілі зводяться? Очевидна ціль №1, по якій противники коаліції ще позавчора відстрілялися в молоко, полягає в тому, щоб обмежити і прив'язати до зростання зарплати підвищення житлово-комунальних тарифів. Але чи можна сподіватися, що коаліція, яка також хоче бути «народним заступником», відступить перед силовим тиском? Явна ціль №2, яку учора у щитовій парламенту обороняла наступаюча сторона, виписана в законопроекті про підвищення соціальних стандартів, поданому Президентом. Її бютівці з союзниками мають намір поцілити негайно, хоча для поспіху начебто немає жодних причин. Адже реалізація цього законопроекту планується лише починаючи з квітня. А ще в грудні парламент ухвалив відповідну постанову. Тепер прем'єр- міністр Віктор Янукович підтвердив, що всі обіцянки виконуватимуться вчасно.

Навіщо ж, власне, підіймати таку бурю в склянці води?

Для відповіді можна знайти кілька варіантів. Перший полягає в тому, щоб просто випробувати коаліцію на міцність. Чи не розколеться вона, з одного боку, під силовим тиском і, з іншого, перед перспективою створення широкої коаліції, яку, мабуть, несвоєчасно ініціював днями Президент?

Другий варіант ще більш небезпечний. Річ у тому, що відповідно до нього Юлії Тимошенко необхідно негайно перебирати владу у свої руки, інакше в неї можуть бути великі неприємності. Рішення американського суду, як пише www.for.ua.com, який визнав її співучасником засудженого в США Павла Лазаренка, може призвести до того, що в Україні порушать відповідну кримінальну справу. Думається, у влади вистачить розуму, щоб цього разу не повертати жінку до тюремної камери, завдяки чому вона може остаточно опинитися на п'єдесталі української Жанни Д'Арк.

У якійсь мірі всі ці побоювання підтверджує і сама Тимошенко. Учора вона сказала журналістам, що фракції БЮТ і «Нашої України» цього тижня планують представити план дій з усунення правлячої коаліції від влади. «Сьогодні практично завершується переговорний процес із Президентом і «Нашою Україною», і ми вважаємо, що ...об'єднання демократичних сил — це єдиний вихід, — дещо розкрила карти лідер БЮТ. — Буквально в четвер- п'ятницю зможемо запропонувати серйозний алгоритм — як практично усунути від влади людей, які руйнують країну щодня». Натяки шефа дещо розвинув того ж дня її заступник Олександр Турчинов. Розповідаючи про переговори з фракцією «Наша Україна» і Президентом, він повідомив, що вони ведуться «для того, щоб застосувати більш ефективний механізм, ніж блокування». «Ми працюватимемо тут, поки не будуть задіяні інші методи. Щойно будуть задіяні інші методи, ми розблокуємо (роботу парламенту. — Авт.)», — наводить УНІАН слова Турчинова.

Ці загадкові «методи», звичайно, шокують. Чи не готується в країні переворот? Таке припущення, зізнатися, не без підстав, зробила Партія регіонів. Але, звичайно ж, постпред Президента в Раді Роман Зварич називає його безпідставним. «Заява регіоналів настільки безвідповідальна, що викликає не просто сміх, а обурення», — цитує Зварича прес-служба «Нашої України». «З іншого боку, правляча коаліція спільно з урядом робить усе можливе, щоб перетягнути на себе повноваження, що можна говорити про конституційний переворот руками «антикризисників», — стверджує Зварич, непрямо підтверджуючи можливість «дії у відповідь»...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати