Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Європейська «однозначність» vs перспектива

Аманда ПОЛ: Україна має втілити слова і заяви в дії
23 вересня, 00:00
АНДРІЙ КЛЮЄВ

Останнім часом українські високопосадовці різного рангу постійно повторюють про незмінність курсу влади на євроінтеграцію і водночас вимагають від Брюсселя перспективи членства. Не став винятком і виступ першого віце-прем’єр-міністра України — міністра торгівлі і економічного розвитку Андрій Клюєва, який днями виступив у Брюсселі на конференції на тему: «20 років незалежності України: виклики майбутнього». Зокрема, Клюєв, який в уряді відповідає за європейський напрям, за переговори щодо Угоди про асоціацію та поглиблену і всеохоплюючу зону вільної торгівлі з ЄС, зазначив у своєму виступі, що Президент України Віктор Янукович однозначно обрав європейський вектор розвитку країни. «Якби цього не було, то зараз ми могли б вести переговори не про зону вільної торгівлі, а про Митний союз, наприклад», — цитує УНІАН слова Клюєва.

При цьому він висловив упевненість, що «останню крапку» в переговорах Києва і Брюсселя щодо Угоди про асоціацію, ураховуючи створення зони вільної торгівлі, буде поставлено під час саміту Україна — ЄС, який заплановано на 15 грудня. Перший заступник глави уряду України нагадав, що, уклавши угоду про асоціацію і створюючи зону вільної торгівлі з ЄС, України «свідомо бере на себе комплекс зобов’язань щодо впровадження законодавства та стандартів ЄС, які можна порівняти із зобов’язаннями країн-кандидатів на членство в Євросоюзі». «Саме тому чіткі формулювання щодо європейської перспективи Україні в тексті Угоди стали б адекватною відповіддю з боку ЄС, від якого багато в чому залежатиме успіх реалізації реформ в Україні», — заявив він.

Як відомо, в ЄС немає єдиної думки щодо того, чи давати Україні перспективу, чи ні. Країни старої Європи виступають проти, натомість нові країни євроспільноти — за надання перспективи.

Якщо говорити про офіційну позицію Брюсселя, то, як зазначив в одному з інтерв’ю європейський комісар із питань розширення Європейського Союзу і європейської політики сусідства Штефан Фюле, наразі виключено закріплення перспективи членства України в Європейському Союзі в Угоді про асоціацію між Україною і ЄС. Водночас єврокомісар висловив сподівання, що цей факт не стане перешкодою для підписання українською стороною Угоди про асоціацію.

«День» звернувся з проханням до політичного аналітика і програмного директора Брюссельського центру європейської політики Аманди ПОЛ із проханням прокоментувати заяви першого заступника глави уряду України. Ось що вона сказала з цього приводу:

— Європейський Союз вітає заяви Андрія Клюєва щодо європейського вибору України та наміру її керівництва працювати над тим, щоб відповідати законам і стандартам Євросоюзу. Однак, як сказано в одному англійському прислів’ї, proof of the pudding is in the eating, що означає: не спробуєш, не дізнаєшся. Тому Україна має втілити слова й заяви в дії. Україна на сто відсотків є європейською країною, і тому її не можна позбавляти права отримати перспективу членства. Я вважаю, що це справа часу, коли Україна отримає таку перспективу. Це неодмінно станеться. Але Європейський Союз чітко пов’язує перспективу із відданістю України верховенству права, демократичним стандартам, правам людини тощо.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати