Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Занадто дорога освіта

30 липня, 00:00

За протокольними словами згаданого доручення проглядає неабияка криза: уявіть собі, проблемою вступу до вітчизняних університетів повинні серйозно займатися правоохоронні органи. Зрозуміло, що діяльність згаданих органів потрібна там, де є порушення закону, а якщо цим займається особисто керівник держави, можна собі уявити масштаб цих порушень.

Хабарі в інститутах та університетах брали і давали завжди. Періодично хтось на цьому попадався і одержував законне покарання. Однак те, що відбувається навколо вищої освіти сьогодні, перевищило всі межі уявлення законослухняного громадянина, який впевнений, що знання — це сила. Мається на увазі знання того, кому скільки за що і через кого слід заплатити, аби стати студентом, а потім успішно навчатися. Кількість людей, бажаючих дати своїм дітям хорошу освіту і готових за це заплатити, зросла в останні роки неймовірно. В той же час система освіти, всі ці державні-недержавні, платні-безплатні форми навчання не тільки не розв’язували, а тільки поглиблювали проблему. Був час, коли становище дещо розрядили приватні вищі навчальні заклади та новостворені із колишніх технікумів та ПТУ «академії» та «університети». В цих закладах за відносно невеликі гроші обіцяли оперативно дати будь-яку освіту, хоч космонавта, хоч телеведучого, хоч юриста-гінеколога. Аби тільки гроші вчасно платили за навчання. Щастя тривало недовго — матеріально забезпечені батьки тепер бажають навчати своїх дітей саме у класичних навчальних закладах із багаторічними традиціями. В результаті ціна вступу до пристойного факультету КДУ сягнула цього року, за чутками, восьми тисяч іноземних грошей. Чому восьми, а не п’яти чи десяти? Економіка, панове! Ціноутворення у хабарників відбувається таким же чином, що й у нормальних бізнесменів, тим більше, що ці бізнесмени якраз і платять.

Перший «дзвінок» пролунав ще в кінці червня, коли в Інтернеті проскочило повідомлення про затримання декана юрфаку КДУ Андрейцева під час отримання хабара у сумі вищезгаданих восьми тисяч доларів. Згодом надійшло спростування, проте диму без вогню, судячи з усього, не буває. Як порахував редактор інтернет-сайту «Україна кримінальна» Олег Єльцов, подібні масштаби хабарів складають суми у мільйони доларів, а там, де ходять такі гроші, можливо все. Як підтвердження, журналіст Єльцов одержав у під’їзді від двох незнайомців кілька ударів, які запам’ятовуються.

Поки наші «силовики» збираються з думками і шукають з якого боку підійти до корупції у вищій освіті, у Львові напали на помешкання ректора Львівської академії ветеринарної медицини Романа Кравціва. Напали серйозно: сам ректор у лікарні, а його дружині медична допомога вже ніколи не знадобиться. За свідченням потерпілого, нападники вкрали десять тисяч доларів, залишивши інші цінності, що були в домі. Що це було: пограбування за «наводкою», коли грабіжники знали, що гроші у майбутньої жертви є? Чи помста за відмову від хабара? Сподіваємось, що міліція розбереться. Але сам факт того, що навколо університетських кафедр ходять серйозні гроші, а услід за ними, як ведеться, йде кримінал, не може не тривожити. Звісно, президентське доручення відіграє певну роль. Когось затримають, когось покарають, когось попередять. Та навряд ці заходи ліквідують причину тотальної корупції у вищих навчальних закладах. Треба змінювати саму систему вищої освіти. Ви чули щось про хабарництво декана, наприклад, у Кембриджі? Не чули і не могли чути. Становище, в якому опинилась вітчизняна освіта, коли однією ногою навчальні заклади глибоко загрузли у соціалізмі, а другою намагаються крокувати до ринкових відносин, заслуговує більшої уваги, ніж просто президентське доручення міністрам-«силовикам».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати