Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Зона вільної торгівлі з ЄС: от-от?

Без інтеграції з зовнішніми ринками Україна сильнішою не стане...
29 жовтня, 00:00

Україна — за крок до підписання угоди про створення Зони вільної торгівлі (ЗВТ) з Європейським Союзом. Хоча наскільки тривалим виявиться цей крок, передбачити нелегко: вітчизняні політики вже не перший рік то заявляють, що от-от підпишуть угоду, то кажуть про глухий кут, то знов обіцяють підписати найближчим часом, а потім знову констатують наявність питань, про які не вдається домовитися...

Нагадаємо, що на початку жовтня Президент України Віктор Янукович розкритикував пропозиції Євросоюзу. «Наприклад, зараз ЄС пропонує одномоментно зняти тарифні та нетарифні обмеження. Вартість цього — 20% втрат бюджету від імпортних надходжень з ЄС», — заявив він на 7-й Ялтинській щорічній зустрічі. Крім того, за словами Януковича, одночасно потрібні мільярди євро витрат для виконання вимог стандартів експорту в ЄС.

У Європейській комісії цю заяву тоді назвали «абсолютно некоректною». «Зона вільної торгівлі збільшує економічну активність за допомогою збільшення торговельних потоків між двома партнерами. Базуючись на досвіді, абсолютно некоректно говорити, що Україна втратить 20% державних надходжень. Навпаки, збільшення економічної активності має потенціал сприяти збільшенню річного доходу», — заявив журналістам у Брюсселі представник Європейської комісії. Джон Кленсі.

Для підтвердження своїх слів представник Європейській комісії навів результати досліджень, проведених в 2007 році, відповідно до яких прямий ефект для України від створення ЗВТ з ЄС — це поліпшення більше аніж на 5% добробуту населення, а також зростання оплати кваліфікованої та некваліфікованої праці в довгостроковій перспективі більше ніж на 4%.

Тим часом, від євроспільноти надійшов ще один меседж. Як повідомив комісар ЄС у справах торгівлі Карел де Гухт, перебуваючи вчора з робочим візитом в Україні, вистачить ще 3-4 раундів переговорів, які закінчаться ще до початку наступних літніх канікул, аби Україна та ЄС підготували остаточний варіант торгівельної угоди. Втім, як підкреслив єврокомісар, підписання договору ще не означатиме створення ЗВТ. «Повинен пройти тривалий процес перекладу тексту угоди на різні мови, вивірення термінів та їх значень у всіх варіантах тексту. Потім угоду ще має ратифікувати Європарламент», — зауважив Гухт. Тож, навряд ЗВТ між Україною та Європою з’явиться вже в 2011 році, бо впоратись за півроку з бюрократичним процесом не вдасться, зазначив експерт.

Чого від ЗВТ з Європейським Союзом українці чекають зараз? І чи готуються до ведення бізнесу за європейськими стандартами? Про очікування від переговорів про підписання угоди, подальшу перспективу її реалізації, а також можливі — виправдані й не зовсім — ризики «День» запитував у представників вітчизняних експортерів і експертів.

Закінчення на стор. Тема «Дня»
Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати