Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кримські «єдинороси» у віртуальному світі: лукавство однієї конференції

03 січня, 16:04

Днями в Криму відбулася X конференція кримського регіонального відділення партії «Єдина Росія», на якій «єдинороси», власне, колишні кримські члени Партії регіонів України, підвели підсумки діяльності в минулому році. Конференція відбулася в форматі відеозвязку, але не тільки це ріднило її з віртуальному світом. Так, навіть звітну доповідь секретар регіональної організації, спікер російського парламенту Владімір Константінов почав не з звіту про виконану роботу, а з ... «аналізу політичної ситуації в світі, яка різко загострилася, і особливо - навколо Росії». Так добре б з реальними оцінками, але замість цього спікер перевернув все з ніг на голову.

«Світ підійшов до небезпечної межі, після якої процеси, що визначають його подальший розвиток, повністю вийдуть з-під контролю - заявив Владімір Константінов. - Не випадково з Росії, від імені нашого президента, ось уже кілька років чуються заклики до світової політичної еліти - одуматися, взяти під контроль хід світової політики. Зараз це життєво необхідно. Але замість цього лунають «нав'язливі і безглузді звинувачення Росії буквально у всьому». Логіка їх така - раз Росія у всьому винна, то їй за все і платити. Одного вони не помічають і не хочуть зрозуміти: наша країна вже не та, що в 90-і роки минулого століття». Говорячи про нарощування сили і відновлення авторитету держави, Владімір Константінов зазначив, що Крим виявився на передовій боротьби за новий мир...

У такій інтерпретації світових подій проявилася все лукавство нинішньої російської політики і її кримських провідників. Лідери головної політичної партії приховують від рядових членів партії і всіх росіян, чому ж «світ підійшов до небезпечної межі»? А підвів його туди ніхто інший як сам Кремль, порушивши в 2014 році багато норм міжнародного права, норми Гельсінської акту про непорушність кордонів, порушивши гарантії Будапештського меморандуму і відкривши прямі військові дії в Криму і на Сході України. Слідом за цим пішла незаконна мілітаризація Кримського півострова, в чому виявилася загроза всьому світу. А також війни в Сирії, Лівії, спецоперації по всьому світу. Росія в міжнародному житті перейшла до політики сили. Світова правова система виявилася зруйнованою з вини Росії. І західний світ не міг не відповісти на це санкціями і діями по розміщенню оборонних сил і засобів на території Європи. Спікер виправдовує цю політику агресії і стверджує, що «наша країна вже не та, що в 90-ті роки минулого століття». Але ж він забуває, що і весь світ вже не той, і США не ті, і Німеччина не та, і Франція не та, і Китай не той. Політики в Кремлі думали, що західний світ проспить і не відреагує на силові загрози Росії, але прорахувалися.

Владімір Константінов говорить про «нарощування сили і відновлення авторитету держави», і що «Крим виявився на передовій боротьби за новий мир». У Криму чиновники Росії, ймовірно, не розуміють, що «нарощування сили» таким способом і в такій формі зовсім не привело до «відновлення авторитету», анексований і окупований Крим виявився зовсім не на «передовій боротьби за мир», а напханий зброєю, так і не став навіть «неприступною фортецею», як хвалиться міністр оборони, забуваючи, що для сучасної зброї немає фортець, а став загрозою світу, на яку Європа і Америка знайшли адекватну відповідь. Росія при цьому опинилася в світовій ізоляції і в глухому куті, в який сама себе загнала. Воістину, логіка, як у «1984» Орвелла: «війна - це мир, брехня - це правда». Війна Росії закономірно привела не до зростання, а до падіння авторитету країни. Хіба можуть лідери ЄдРо сказати рядовим членам партії цю правду? Вони, як бачимо, напихають їх міфами і виправдовуються за війну.

Владімір Константінов говорив, що «наше повернення додому загострило цю боротьбу. Це ми своїми успіхами доводимо і стверджуємо правоту, моральну перевагу Росії над горезвісними «західними партнерами».

У агресора, дії якого призвели до тисяч вбивств і мільйонів нещасть, не може бути «моральної переваги». І якщо «повернення додому» загострило боротьбу, призвело до війни, загибелі людей, так чи варто воно було того? З іншого боку - які успіхи? Руйнація постачання Криму, зростання цін, зубожіння основної маси кримчан, криза з водою і дефіцит ліків? Але у Владіміра Константінова, як бачимо, іншого виходу немає, окрім як підспівувати пропаганді з Москви.

Що стосується власне звіту секретаря партії, так по всьому видно, що звернення до міжнародних екскурсів тому й настільки великі, що про роботу говорити нічого. І навіть звіт в парламентській газеті озаглавлений «Єдинороси» не чекають, вони зосереджуються» для того, щоб ніхто не подумав, що час просто втрачено, адже не чекають чогось, а нібито зосереджується, виявляється. І вся інформація про конференцію партії не опублікована, кримчани про неї так всього і не взнають. Опублікована тільки керівна промова Константінова. Все в кращих традиціях тоталітарних партій.

Власне, про роботу секретар парторганізації Владімір Константінов сказав: «пророблена велика робота, яка вилилася в реалізацію проектів, ініційованих партійцями на місцях (будівництво дошкільних установ, благоустрій міського середовища та багато інших соціальних програм), а також волонтерський рух, пов'язаний з пандемією».

Але волонтерський рух - це факт того, що кримчани самі себе рятували від коронавируса тому, що кримська влада, відкривши курортний сезон посередині літа і вибірково дозволяючи масові заходи, тільки нашкодила і сприяла поширенню коронавірусу, а тисячі рядових кримчан кинулися на захист самих себе. Константінов же при цьому націлює їх не на те, щоб рятувати кримчан, а на те, щоб поставити заслін правді: «волонтерський рух має бути посилено за різними напрямками, …щоб було якомога менше було пересудів і спотворення інформації (виділено мною - авт.), а більше реальної допомоги».

Що стосується будівництва та благоустрою в Криму, то воно велося за федеральні гроші, і велося б незалежно від того, були б в Криму «єдинороси» чи їх взагалі б там не було.

Владімір Константінов вважає також заслугою відділення партії проведення рекламних і пропагандистських акцій, ініційованих з Москви: ... «проведено 15 федеральних акцій: ветеранам вручені 772 мобільних телефони, біля їхніх будинків проведений 181«міні-парадів»... У рамках регіональної акції «Герої живі» опубліковано більше 600 відеороликів», а також те, що «Крим в черговий раз продемонстрував політичну мудрість і громадянську свідомість: як щодо явки (81,7%), так і з підтримки змін до Конституції РФ (90,07%) наша республіка знаходиться в числі трьох суб'єктів РФ з найвищим показником». І це смішно, бо світові юридичні центри дивуються з приводу цього сумнівного і навмисного псування російської конституції, а в Криму людей змушують цим пишатися.

Головне завдання на 2021 рік - проведення виборів Держдуми. Звичайно, глава відділення партії стурбований не тим, щоб вони пройшли дійсно демократично, а тим, щоб, як і в минулі рази провести своїх ручних кандидатів.

Делегати визнали роботу Кримського регіонального відділення «Єдиної Росії» в 2020 році задовільною. А як ще інакше? Константінов ще при владі. Час для правди настане, коли до Криму прийдуть зовсім інші лідери, і зовсім інша правова, політична і моральна система.

---------------------------

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати