Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

А може, їм сподобається?

Депутати від влади та опозиції обіцяють сьогодні дружно проголосувати за євроінтеграційні закони
18 квітня, 09:59
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Сьогодні депутати голосуватимуть за чергові зміни до законодавства, що наблизять Україну до підписання Угоди про асоціацію із Європою. Про це газеті «День» розповів депутат від партії «УДАР» Віктор Чумак. «Сьогодні буде досить серйозний європейський антикорупційний день. Якщо встигнемо, буде проголосовано три закони, спрямовані на боротьбу із корупцією, нова редакція закону про захист персональних даних. В принципі, з усіх цих проектів у парламенті функціонують робочі групи, до яких входять представники 4-х фракцій (КПУ не підтримує євроінтеграцію), й напрацьовані акти подаються під авторством депутатів від 4 політичних сил. Тож вірогідність їх ухвалення досить висока», — сказав він.

Варто зазначити, що чималий успіх законодавчим ініціативам забезпечує застосування діалогу як єдино можливої моделі взаємодії під час їх розробки. Депутат від партії «Батьківщина» В’ячеслав Кириленко повідомив «Дню», що голосування за євроінтеграційний пакет має бути консолідованим, адже більшість поправок, внесених опозиціонерами, були розглянуті й здобули підтримку представників Партії регіонів. «Наразі ми маємо чітке рішення голосувати «за». Перепоною може стати хіба що втручання якогось політичного чинника. Але я налаштований оптимістично», — зауважив депутат. «Відсутність спільної позиції у цьому питанні вигідне третім силам, але не Україні», — додав він.

Схожу позицію має і політичний опонент опозиціонерів, народний обранець від Партії регіонів Владислав Лук’янов. «Європейський вибір — суто політична позиція, якої дотримується більшість політичних сил представлених у сесійній залі парламенту. Заради втілення обраного курсу, ми гармонізуємо законодавство, заздалегідь узгодивши позиції й виключивши конфліктні питання, ухвалюємо ті чи інші рішення, які наближають Україну до співпраці із Євросоюзом та, у перспективі, до набуття членства у ЄС». Наостанок він висловив бажання, аби включення України до Європейського Союзу відбулося якомога швидше.

Звісно, саме лиш ухвалення законодавчих актів, які мають адаптувати українське законодавство до європейських стандартів, не є запорукою успіху у процесі підписання Угоди із ЄС. Однак, спростовувати позитивний вплив євроінтеграційного питання на український парламентаризм не можна. Депутати конфронтуючих досі сил демонструють небачену раніше солідарність, застосовуючи можливий спектр демократичних механізмів для створення спільної позиції. Про необхідність якої, ми писали неодноразово. Враховуючи, що працювати спільно над цим вагомим для української держави питанням народним обранцям доведеться щонайменше до листопада, процес встановлення публічних домовленостей та досягнення компромісів між парламентською більшістю й меншістю може перетворитися на звичку. І це буде хороша звичка.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати