Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ми вже не люди «совка»

Сьогодні, 12 липня, о 18 годині на Соборній площі Черкас представники опозиційних партій скликають віче проти «мовного» закону
12 липня, 00:00
ФОТО ОЛЕКСАНДРА СОЛОНЦЯ

Уже п’ять вечорів поспіль, починаючи з того дня, коли правоохоронці двічі зносили «мовне» наметове містечко в Черкасах, молодь перекриває рух транспорту на центральній вулиці міста — бульварі Шевченка. Активісти запевняють, що робитимуть це доти, доки Президент України не накладе вето на «мовний» закон.

У такий спосіб молодь протестує проти дій правоохоронців, які 6 липня двічі зносили наметове містечко. І якщо першого разу вони просто пошкодили намети, то другий «напад» на мирних протестантів був більш жорсткий — не обійшлося без жертв. Так, постраждав заступник голови громадської організації «Воля XXI» Ігор Сичов. Хлопцеві зламали руку. «Мене притисли до лавки, щоб не перешкоджав знесенню наметів, і саме тоді зламали руку. Буду проходити судово-медичну експертизу, щоб оскаржити дії правоохоронців», — розповів «Дню» Ігор Сичов. Днями йому зробили операцію на зламаній руці.

Перші протести проти «мовного» закону в Черкасах були нечисленними й збирали переважно партійних діячів, але після випадку зі знесенням наметового містечка кількість протестантів різко зросла, як збільшилась і кількість охочих ночувати на Соборній площі в наметах. Серед них і черкащанин Антон Ведула. Він розповів про свої враження від ночі в наметовому містечку. «Ми розташувалися колом на туристичних кріслах перед наметами. Колом, щоб бачити простір навколо нас, щоб на будь-які дії міліції реагувати миттєво. Атмосфера була дружньою, учасники жартували, згадували цікаві події свого життя. Шкодували, що ніхто не приніс гітари. Під час нічного чергування не лунало жодних партійних гасел. Вони були й не потрібні, адже всі ми розуміли, за які ідеї стоїмо, і що ці ідеї в нас — спільні. Близько четвертої ранку майже всі поснули, в таборі запанувала тиша. Ніяких конфліктів із міліцією не було, активісти вели себе дружньо», — пригадав Антон Ведула.

Треба сказати, що протестувальники відновили мовний Майдан, але встановили намети не на самій площі, а на пішохідному переході, остерігаючись правоохоронців. Цікаво, що в неділю до них приєднались активісти... Партії регіонів. Вони безперешкодно встановили на Соборній площі аж 15 наметів, оточивши таким чином наметове містечко протестувальників. На запитання журналістів щодо того, чому присвячена їхня акція, партійці віджартовувалися. Мовляв, «ми теж за мову», а «з усіма питаннями звертайтеся до заступника губернатора». Поки що два наметові містечки мирно співіснують. Представники Партії регіонів роздають перехожим листівки про те, що «опозиція цинічно бреше», а молодь із наметового містечка проводить різноманітні акції — вже палили прапор Партії регіонів і навіть провели жалобну ходу на честь дня народження Президента. Крім того, щовечора молоді люди наліплюють собі на роти червоні смужки і, тримаючи в руках плакати із гаслом «Маю право, моя мова, мій протест» здійснюють перекриття руху бульваром Шевченка. Учасники акції впродовж 15—20 хвилин ходять пішохідними переходами бульвару, не даючи рухатися автомобілям. Оголошення про перекриття руху поширюють у соціальних мережах, тож, крім громадських та партійних діячів, у акції беруть участь усі охочі. Активіст партії «УДАР» Ярослав Нищик — один із організаторів перекриття руху. Він розповів «Дню», що ця акція є безстроковою.

«Тобто вона триватиме до перемоги. А першим кроком до перемоги стане офіційна відмова влади від своїх намагань прийняти «мовний» закон. Дороги ми не перекриваємо, оскільки це — дії, за які може бути кримінальна відповідальність.

Відповідно до правил дорожнього руху, при пересуванні на пішохідному переході пішохід має перевагу перед автомобілями. Це ми й використовуємо, щоб звернути увагу людей. Наші люди стали пасивними і не вірять у свою перемогу. Ми пропонуємо активні дії. Причому діють звичайні студенти, молодь. Вони показують, що нове покоління незалежної України — це вже не люди «совка». Поки що ми до радикальних форм протесту не переходимо», — розповів Ярослав Нищик.

Тим часом представники опозиційних партій скликають віче, яке відбудеться 12 липня о 18 годині на Соборній площі Черкас.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати