Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Що за «горизонтом»?

«Наша Україна» продовжує об’єднуватися. З ким і на яких умовах — поки що не зрозуміло
01 квітня, 00:00
Організований блоком «Наша Україна» Форум демократичних сил замість того, щоб, як було заявлено раніше, підбивати підсумки роботи «нашоукраїнців» за рік, що минув після парламентських виборів, займався, швидше, побудовою планів на майбутні президентські вибори. Як зазначив народний депутат Петро Порошенко, лідер партії «Солідарність», що входить до «НУ», на форумі фактично стартувала виборча кампанія Віктора Ющенка. І стартувала вона, до речі, мало не з подачі самого П. Порошенка, який закликав присутніх припинити сумніватися в тому, хто є єдиним кандидатом від демократичних сил на президентських виборах. «Уся країна знає, хто цей кандидат. Він сидить серед нас», — сказав П. Порошенко. Разом iз тим лідер «Солідарності» застеріг членів блоку від спокуси «ділити шкуру невбитого ведмедя». «Я дивлюся в зал і бачу серед нас не тільки майбутнього президента. Сидять міністри, керівники адміністрації. Всі вже себе призначили. Не дай Бог, якщо це так», — сказав він. Підсумком Форуму стало ініційоване В. Ющенком прийняття резолюції про створення громадсько-політичного об’єднання, яке «стане прообразом майбутньої влади і соціального устрою України». При цьому формат майбутнього об’єднання учасники Форуму бачать, як з’ясували кореспонденти «Дня» в кулуарах, по-різному. Сам лідер «Нашої України» сказав, що готовий до об’єднання зусиль iз блоком Юлії Тимошенко, підкресливши, втім, що лозунг «Геть!» не є для нього основним. Поділяє «Наша Україна» й ті програмні принципи СПУ і КПУ, які стосуються соціального захисту. За словами В. Ющенка, з одного боку «Наша Україна» «не має права відкидати будь- який заклик до об’єднання». З іншого — до питання об’єднання «необхідно підходити зважено, без права на помилку, остерігаючись технологічних провокацій». Важко сказати, чи вважає Ющенко «провокацією» пропозицію лідера СПУ Олександра Мороза чотирьом опозиційним політичним силам підписати спільний меморандум про ставлення до ініціатив Президента за конституційною реформою і тим самим полегшити досягнення консенсусу, в тому числі й щодо «єдиного кандидата». Але, судячи з виступів «нашоукраїнців», підтримки ініціатива Мороза в їхніх рядах не знайшла. Що з усього цього може (або не може) вийти — у бліц-інтерв’ю з представниками «Нашої України» та гостями Форуму.

Віктор ПИНЗЕНИК, лiдер партiї «Реформи i порядок»:

— Говорячи у виступі про готовність скласти повноваження голови ПРП і вступити в єдину партію на базі «Нашої України», ви висловлювали власну позицію чи позицію всієї фракції?

— Я можу з упевненістю сказати, що виступав від імені ПРП. Водночас я знаю, що такі настрої панують і в інших партіях. І я переконаний, що ця справа (створення єдиної партії. — Ред. ) може бути доведена до кінця. Принаймні, партія «Реформи і порядок» готова пожертвувати своє партійною ідентифікацією в ім’я спільної справи. Крім того, пропозиції «Нашої України» щодо політичної реформи передбачають наявність в Україні сильних розвинутих політичних партій.

Іван ПЛЮЩ, народний депутат України, член депутатської групи «Демократичні ініціативи»:

— В громадсько-політичне об’єднання, про яке йшлося на Форумі, можуть увійти політичні сили, які зараз перебувають в більшості?

— Це об’єднання буде фундаментом для будівництва єдиної потужної парламентської партії європейського типу. Я вважаю, що політичні сили більшості вписуються у тезу, висловлену Віктором Ющенком, щодо того, що «наші прихильники є і в ешелонах влади».

— Але вони не прийшли сюди, як не прийшли і лідери двох опозиційних сил...

— Я думаю, лідери двох опозиційних сил ще не охололи від останнього голосування (по РХБ-батальйону. — Ред. ). Вони в якійсь мірі ображені нерішучістю позиції «Нашої України».

Анатолій МАТВІЄНКО, лідер партії «Собор», БЮТ:

— Як ви ставитеся до ідеї створення громадсько-політичного об’єднання?

— Це поки що лише ініціатива. Я в своєму виступі сказав, що ми повинні утворити коаліцію громадських і політичних організацій, які розуміють, що потрібно створити потужну політичну партію. Ми не зробимо цього до виборів, але готуватися повинні вже зараз, діяти, як єдина партія, і одразу ж після виборів провести об’єднавчий з’їзд. Це громадсько-політичне об’єднання повинно мати лише таку конструкцію. Далі воно може підписувати угоду з соціалістами, комуністами, соціал-демократами — з ким завгодно — про співпрацю в рамках президентської кампанії. Давати якісь солідарні гарантії, обіцянки і виконувати їх. Але просто зараз створити таку широку аморфну коаліцію з лівих і правих, з різних ідеологічних частин, перемогти на виборах, а потім залишитися роздрібненими частинами, думаю, немає сенсу. Тому що зараз основне питання має бути не як взяти владу, а як нею розпорядитися. Партія — це імунна система, яка здатна відігнати всіх псів і свиней від корита. Бо прагматики, які зараз оточують Кучму, а завтра будуть оточувати Ющенка, використовують владу для свого прибутку. І буде все так само. Цього не можна допустити. Я б Ющенкові як своєму другу взагалі не радив іти в президенти. Це тяжкий хрест. Але так вже склалося, і ми можемо сьогодні або втратити цей шанс, або використати.

Юрій КОСТЕНКО, лiдер Української народної партiї:

— Віктор Пинзеник у своєму виступі сказав, що готовий хоч зараз скласти повноваження голови ПРП і написати заяву про вступ до нової партії. Чи можете ви сказати те ж саме?

— Так. Потрібно лише знати, чи буде ця партія демократичною. В нас дуже багато було політичних проектів, які народжувалися зверху. З цього нічого не виходило, тому що ідеологічно монолітна, потужна партія формується виключно знизу на ідеологічній основі.

— У вас є сумніви, що партія, створена на основі «Нашої України», буде демократичною?

— В нашій коаліції є представники різних ідеологій. І якщо створювати єдину партію, то спершу треба узгодити програмні документи партій, провести дискусії на різних рівнях, якою має бути ця партія. Не секрет, що позиції тих сил, які ми раніше називали Рухом, в багатьох питаннях, особливо що стосується нашої зовнішньополітичної стратегії, інтеграції в Європу та євроатлантичні структури, посилення національного фактора в державній політиці, дуже відрізняються від програмних засад інших демократичних партій.

— Олександр Мороз сказав у своєму виступі, що соціалісти готові до консолідації на президентських виборах за умови, якщо «четвірка» підпише меморандум про спільне бачення змісту політичної реформи. Як ви ставитесь до такої пропозиції?

— Я вже багато разів стикався з подібним явищем: давайте щось підпишемо, а потім будемо визначатися. Згадаймо «канівську четвірку», яка теж підписувала спільні документи. Ми всі знаємо, що з цього вийшло. Не таким шляхом треба йти. Потрібно політично наближувати свої програми, шукати межу, до якої, наприклад, соціалісти, підтримавши кандидатуру В. Ющенка, зможуть потім допомагати йому формувати політику, спрямовану на соціальний захист переважної більшості громадян.

В’ячеслав КОВАЛЬ, Народний рух України:

— Ваша думка щодо створення широкої громадсько-політичної організації?

— Це хороша ідея, оскільки йдеться не про створення якоїсь єдиної партії, а лише про об’єднання великої кількості партій (близько 52-х) та більше ста громадських організацій. У такий спосіб вдасться створити широкий фронт для майбутнього кандидата в президенти України, без якого не обійтися на майбутніх виборах.

— Та разом iз цією ідеєю обговорюється й інша — створення єдиної партії. Чи готовий Народний рух України пожертвувати своїм брендом і розчинитися в такому об’єднанні?

— Ідея єдиної партії однозначно не має перспективи до 2004 року. Створення великої потужної партії — це величезні зусилля та амбіції (в тому числі районних та обласних керівників). Єдиний вірний шлях зруйнувати виборчу кампанію — почати створювати сьогодні єдину потужну партію. Думаю, це проблема майбутнього. Можливо, після президентських виборів вона буде на часі. Однак зараз розмови про утворення якоїсь надпартії не лише не актуальні, але й шкідливі.

— Чому ви вважаєте нелогічною появу такої партії вже до виборів, «під кандидата»?

— Навряд чи Віктору Ющенку потрібно напередодні президентських виборів очолювати партію. Думаю, кандидат у президенти України повинен бути безпартійним.

— Лідер соціалістів запропонував опозиційним силам підписати меморандум зі спільного бачення політичної реформи. Водночас він дав зрозуміти, що підписання цього меморандуму допоможе досягти компромісу у висуненні єдиного кандидата по принципу «ви підписуєте документ, ми підтримуємо Ющенка». Чи варто, на ваш погляд, «НУ» йти на такий крок?

— Потрібно, перш за все, подивитися на зміст меморандуму. Адже ідеї Соціалістичної партії в частині політичної реформи відрізняються, до прикладу, від ідей Народного Руху України, і в цьому вбачаються певні складнощі. Різні політичні сили мають свої власні підходи, які треба врахувати.

Тарас СТЕЦЬКІВ, ПРП:

— Громадсько-політичне об’єднання, ідею створення якого задекларував на Форумі лідер «Нашої України», — прообраз майбутньої єдиної партії чи спільний фронт з прицілом на майбутні президентські вибори?

— Наразі я назвав би таке об’єднання широким громадянським форумом, своєрідним фронтом, метою якого має стати формування максимально широкої бази підтримки Ющенка як кандидата в президенти. Існуюча блокова система «Нашої України» (що об’єднує кілька партій) була ефективною на парламентських виборах, однак може не «спрацювати» на президентських. До того ж, переговорний процес по створенню єдиної партії сьогодні зайшов, по суті, в тупик. Очевидно, потрібна якась нова якість. Тому, власне, й виникла ідея створити масову організацію, яка одразу ж після виборів разом зі штабами трансформується в єдину політичну партію.

— Переговори щодо створення єдиної партії ускладнюються неготовністю складових «Нашої України» пожертвувати своєю «автономією»?

— Я б не говорив так про усі партії у складі «НУ». Повинен сказати, що ПРП однозначно готова до об’єднання. І з нами буде найменше проблем. Для Рухів це буде, безумовно, драматичним рішенням. Адже велика кількість рухівців пов’язує з назвою «Рух» значну частину свого політичного життя. Тож, думаю, їм буде вкрай важко відмовитися від власного бренду в силу своєї ментальності. Не варто скидати з рахунку і такий фактор, як партійна бюрократія. Власне, остання і зацікавлена у якомога повільнішому розвитку процесу створення єдиної партії. Тож необхідна, перш за все, воля лідерів і опирання на низові організації. Лише в такому разі процес «піде».

— Окрім БЮТ та СПУ до громадсько- політичного об’єднання запрошуються ще якісь політичні сили? По якій лінії розвиватиметься переговорний процес з комуністами, які — в цьому навряд чи хтось ще сумнівається — підуть на вибори з власним кандидатом?

— Ці сили (СПУ і БЮТ. — Авт. ) разом з «Нашою Україною» будуть базовими. З комуністами, думаю, буде вибудована угода про співпрацю, головним чином в питаннях зміни системи влади. Тобто партнерство з КПУ можливе лише з окремих пунктiв. Оскільки комуністи, на нашу думку, мають достатньо стійкий електорат і не відмовляться від висунення власного кандидата. І навіть не тому, що вони цього хочуть, а тому, що вони мусять так вчинити. Зрештою, формат «3+1» (комуністи зі своїм власним кандидатом) — абсолютно реальний сценарій на вибори-2004.

Володимир ФІЛЕНКО, ПРП:

— Які настрої спостерігаються у ПРП з огляду на перспективу очолення колишнім пеерпістом Борисом Тарасюком Народного руху?

— Це питання вже не раз обговорювалося всередині партії. Ми не могли стримувати Бориса Івановича, хоча для нас це певна втрата. З іншого боку, вважаю такий розвиток подій цілком нормальним з огляду на те, що «перестановки» відбуваються в рамках єдиного блоку «Наша Україна». Все одно, ми рано чи пізно вийдемо на формування єдиної партії.

— На Форумі пан Пинзеник заявив, що готовий хоч сьогодні скласти повноваження голови ПРП і вступити в новостворену на базі «Нашої України» партію. Та чи готові інші члени ПРП пожертвувати своїм правом на партійну ідентифікацію, асимілювавшись у новому партійному утворенні?

— Озвучена Пинзеником думка збігається з позицією як мінімум правління партії. З ініціативою створення єдиної політичної партії ми виступили на політраді блоку. Думаю, ця ідея втілюватиметься в два етапи: формування до президентських виборів громадсько-політичного об’єднання та вихід через нього вже після виборів на єдину партію. Остання й виступить потужним фронтом на наступних парламентських виборах в 2006 році.

— Та чи буде таке об’єднання монолітним? Зокрема, останнє голосування фракції «Наша Україна» щодо направлення РХБ-батальйону до Кувейту (коли голоси членів «НУ» розділилися навпіл) дає всі підстави засумніватися в цьому?..

— Єдність — це ілюзія. Повна єдність може бути лише на кладовищі. В партіях (особливо демократичних) в процесі пошуку рішень по стратегічних питаннях єдності і монолітності не буває. Думаю, на етапі вироблення рішень в партії повинна проходити широка дискусія. Та після їх прийняття, дії партійців мають бути підкорені жорсткій дисципліні. І з цим, думаю, можуть бути певні проблеми. Щодо згаданого голосування, то я особисто голосував «проти» направлення українського батальйону, тоді як значна частина фракції — «за». Це, безумовно, не кращий приклад монолітності фракції. Та все ж, це не причина для розколу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати