Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Урок від Віктора Глушкова

«Ми повинні домагатися рівності з Заходом»
28 серпня, 10:36

24 серпня минуло 92 роки з дня народження Віктора Глушкова. Саме під його керівництвом було створено перший персональний комп’ютер — у Києві. Віктор Михайлович був автором роботи «Теорія цифрових автоматів», за що Міжнародне комп’ютерне товариство присудило йому медаль «Піонер комп’ютерної техніки». Як сказала в інтерв’ю для «Маршруту №1» донька Віктора Михайловича пані Віра, у кожному сучасному комп’ютері є частинка Віктора Глушкова. Він був автором фундаментальних праць і розробок у галузі кібернетики, математики і обчислювальної техніки, засновником і керівником інституту кібернетики. Одним із його проектів стало створення Загальнодержавної автоматизованої системи управління економікою. На жаль, вона не була втілена в життя, але це фактично стало початком інформаційних технологій в Україні.

Віктор Михайлович був людиною, який у кожну справу занурювався з головою, вивчав її фундаментально, що і давало успішні результати. На жаль, наступні покоління українських науковців (з різних причин) не підтримали його «ривок» і славетне минуле не отримало продовження в сучасності.

У чому урок Глушкова для українців? Віра Глушкова, донька геніального науковця, вважає так: «Ми любимо ставитися до Заходу з дуже великим пієтетом. А Глушков вчив ставитися на рівних. І домагався цього. Ми тоді розмовляли як рівний з рівним. До речі, нещодавно в Україну приїжджали американці, і вони цікавилися не сучасними розробками, а розробками з математики 70-х років. Вони відверто сказали: «У вас була дуже сильна математична школа. Ми за цим приїхали». Вони багато чого у нас вчилися. А не тільки ми у них». Тож українці повинні доводити, що вони теж самі можуть багато чого досягти, вважає Віра Вікторівна. «Раз ми могли тоді, значить, ми можемо досягти і зараз. Ми повинні», — говорить пані Віра.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати