Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вибори закінчилися. Боротьба за владу триває

07 червня, 00:00
Тетяна КОРОБОВА, "День"

Під ввічливі оплески Центрвиборчком у присутності представників партій і преси, підписав протокол, узаконив права переможців передвиборної командної гонки, які перескочили через 4-відсоткову перешкоду.

Представники, втомлені, але задоволені, повернулися до перерваного заняття - підготовки до поділу керівних парламентських крісел, а Центрвиборчком - до підбивання остаточних підсумків у одномандатних округах. Які, до речі, з самого початку планували оголосити до чи водночас із результатами виборів у багатомандатному окрузі.

Але ситуація в одномандатних округах і сьогодні залишається, м'яко кажучи, складною. За повідомленням голови ЦВК Михайла Рябця скарги надійшли приблизно з 50% округів. У Дніпропетровській області працює група з восьми працівників Центрвиборчкому, ще одна група - в Одесі. "Є проблеми" в Запорізькій, Чернівецькій, Закарпатській, Сумській, Київській, Донецькій, Луганській областях. Члени ЦВК, як сказав Рябець, виїжджатимуть у регіони й "на місці вирішуватимуть ці питання". Й усе це видається цілком закономірним, позаяк широкий і явний розмах фальсифікації "на місцях", про що всі говорять, починаючи з другої ночі підрахунків голосів і досі, служить хорошим громадським тлом для будь-яких рішень Центрвиборчкому. А чи для будь-яких?..

1 квітня, після чергового практично безрезультатного пильнування в ЦВК в очікуванні результатів виборів, газета "День" зробила припущення на підставі фактів, власних спостережень і заяв представників партій, що така демонстративно-нахабна й масова фальсифікація на місцях може пояснюватися, не виключено, такою обставиною: влада, санкціонувавши її, розраховує через кілька гучних скандалів обурених партій їхніми ж руками поховати результати виборів, оголосивши їх нечинними. Варіант був можливий, але партії, розуміючи це, обмежилися приватними й усними заявами. Не подала скаргу до Центрвиборчкому навіть АПУ, чий лідер Катерина Ващук зі щирим здивуванням і справедливою образою не може зрозуміти, чому прилюдно висловлена любов Президента до двох партій - НДП й АПУ - принесла гарантований результат лише одній. Слабкою втіхою для голови аграріїв може служити рішуча реакція Президента на регіональні результати в Житомирській, Луганській і Херсонській областях, чиї голови адміністрацій не справилися з поставленим урядом завданням...

Та позаяк цей етап підбиття підсумків у багатомандатному окрузі нібито пройдено з огляду на відсутність підстав для виконання тотальної перевірки виборчих документів (і небезпеки знайти під час її відповідь на запитання, чому злетіли тільки три голови в конкретних областях), то залишаються одномандатні округи. І є підстави припускати (процес, зокрема, уже пішов в окрузі О.Мороза). що серія викриттів не за горами. Можливі гучні судові справи з визнанням виборів нечинними - якщо є скарги з половини округів, то масштаби відновлення законності легко передбачити. Важко поки що уявити, як удасться анулювати результати виборів загалом - позаяк навіть коли всі 50% скарг із округів буде задоволено, то кворум у 2/3, за якого відповідно до Конституції Верховна Рада вважається обраною, однаково є. Проте є й Конституційний Суд, який може, приміром, розглянути колізію з тієї точки зору, чи є ці 2/3 правомочними почати роботу, якщо парламент за законом про вибори повинен складатися з рівної кількості обраних за партійними списками й у мажоритарних округах. Є також варіант, який випливає нібито з логіки: за масової фальсифікації в одномандатних округах, які входять до багатомандатного, чи можна вважати чинними вибори загалом?

Отже, абсолютно не виключено, що новий склад Верховної Ради не встигне переступити поріг парламентського залу, як на осінь буде призначено нові вибори. Чи пройдуть вони і з якими результатами - це вже інше питання.

Проти версії осінніх виборів працює припущення, що в "похованні" весняних не може бути зацікавлена "партія влади" в особі НДП, яка з трудом, з величезними затратами досягла ганебного для себе, але все-таки результату. Хоча, оскільки вже зрозуміло, що урядові при новому парламенті не втриматися - то з двох зол вибирають менше? У такому випадкові може виникнути й цікавий варіант, аби уникнути автоматичної пролонгації повноважень діючої ВР. Але про це говорити зарано.

А поки що все-таки здається, що не "партія влади" зацікавлена у варіанті, який влаштовує Президента, а "тіньова партія" поруч із ним. Принаймні видається симптоматичним: повідомлення про те, що Катерина Ващук усе-таки подає скаргу про "вкрадені" в її партії нібито 300 з гаком тисяч голосів, погрожуючи звернутися також у міжнародні організації, прозвучало ексклюзивно лише в ТСН на каналі "1 + 1" - увечері того самого дня, коли ЦВК привітала партії-переможці з остаточною перемогою.

В Україні - усе знакове. Якщо, приміром, телепрограма НДП-уряду "7 днів" раптом перед виборами показує сюжет з Одеси, де у кадрі "непівці" - президентський помічник пан Волков і лідер блоку пан Яворівський разом з мером Гурвіцем - отже, щось буде. Був потужний наїзд прокуратури на мера Гурвіца. Коли "1 + 1", яка має певне відношення до пана Рабиновича, котрого НДП не вельми полюбляє, транслює погрози ображеної (на НДП - на кого ж іще?) і кимось підтриманої голови аграріїв Катерини Ващук - то це, можливо, підтверджує: йде вирішальний поєдинок між легальними політиками поруч з верховним троном і тіньовими...

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати