Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ворожі сигнали

«"Червоні лінії" Путіна обмежуються територією Росії», - Дмитро КУЛЕБА
24 листопада, 18:27
МАЛЮНОК ВІКТОРА БОГОРАДА

Президент Росії Владімір Путін, виступаючи на засіданні колегії міністерства закордонних справ РФ, заявив: «Певна напруга там (на Заході – ред.) все-таки виникла. І потрібно, щоб цей стан у них зберігався якнайдовше, щоб їм на думку не спало влаштувати нам на наших західних кордонах якийсь непотрібний нам конфлікт. Росія хоче гарантій безпеки на цьому напрямі, щоб закріпити "червоні лінії", перетинати які Захід не повинен».

Прикладом «червоних ліній» Путін назвав постачання Києву «летального сучасного озброєння» та проведення «провокаційних військових маневрів у Чорному морі». На ідентичні закиди російського президента міністр закордонних справ України раніше вже реагував. «"Червоні лінії" Путіна обмежуються територією РФ. З нашого боку російсько-українського кордону ми самі розберемося, що нам робити в інтересах українського народу і безпеки України та Європи», - написав Дмитро Кулеба у Twitter.

Все це означає, що з початком війни проти України і захопленням частини її території Кремль досяг одну з перших задач – тримати, як-то кажуть, «в тонусі» Захід, змушуючи його постійно реагувати на провокації і злочини Москви не тільки в Україні, а й в різних точках світу. Колективний Захід поняття доволі широке, там різні країни, тому хтось реагував швидко і рішуче, хтось із запізненням, але розумінням ситуації, а хтось і досі обмежується занепокоєнням. Звідти і наглість Путіна заявляти про «червоні лінії», які насправді означають – не заважайте нам розбиратися з тими сусідами, які не танцюють під нашу імперську дудку. Більш того, це абсолютна неадекватність – вимагати мандат у Заходу на знищення інших країн. Що це означає на практиці?

На тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей розпочалось масштабне командно-штабне навчання із залученням мобілізаційного резерву, підрозділів «силових структур» та окупаційних адміністрацій. Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України. «Командування ЗС РФ нарощує боєготовність російських окупаційних військ на тимчасово окупованій території в Донецькій та Луганській областях. 22 листопада 2021 року у з’єднаннях і частинах 1-го (Донецьк) та 2-го (Луганськ) армійських корпусів розпочалось масштабне командно-штабне навчання із залученням мобілізаційного резерву, підрозділів "силових структур" і окупаційних адміністрацій. Контроль проведення навчань здійснюється комплексною комісією 8-ї загальновійськової армії Південного військового округу ЗС РФ. Проведення навчань супроводжується активізацією діяльності російських пропагандистських ЗМІ для підготовки чергових фейкових матеріалів з дискредитації підрозділів Об’єднаних сил», - йдеться в повідомленні.

В той же час Росія проводить часті військові навчання на своїй території неподалік України. Більш того, останніми місяцями триває активне переміщення російських військ в бік українського кордону. Для Кремля це можливість підготуватися або до активізації бойових дій в Україні, або до збільшення військового контингенту, в тому числі, на території Білорусі. Як би не пручався Лукашенко, який перекрив собі «західний кисень», триває поступове приєднання цієї країни до Росії. І так звана «міграційна криза» на польсько-білоруському кордоні, яка оперується з Кремля, може бути використана для «допомоги» Лукашенку. Росії нічого не заважає відправити свої війська на кордон під виглядом «миротворців». І залишити їх там назавжди, що збільшить присутність російської армії безпосередньо на кордоні з НАТО. В середині листопада РФ вже висаджувала своїх десантників на заході Білорусі в рамках російсько-білоруських навчань, в результаті чого, до речі, загинули двоє російських військовослужбовців.

Цими діями Москва також намагається вирішити наступну задачу – змусити Захід сісти за стіл переговорів. Використовується стара практика КДБ, коли штучно створюється проблема, а потім допомагають з її вирішенням. В даному випадку путінський та лукашенківський режими створюють міграційну кризу, щоб цивілізовані країни визнали легітимність того ж Лукашенка і зняли економічні та персональні санкції з Росії та Білорусі, які, хто б там що не казав, чинять тиск на економіку та еліти двох диктатур. Ще однією вимогою може бути – сертифікація газопроводу «Північний потік-2». Кремль посилає сигнал новій владі в Німеччині (коаліції та уряду, який формується), що вони повинні припинити сумніватися в газовій угоді. Адже коаліція та уряд соціал-демократів, «зелених» та «вільних демократів» можуть виявитися не такими проросійськими, як дехто очікує. Ті ж «зелені», наприклад, можуть ініціювати перегляд питання запуску ПП-2. Тому Москва грозить пальчиком і каже: якщо не зробите те, що ми хочемо, вашу країну можуть знову заповнити тисячі мігрантів, але цього разу не з півдня, а зі сходу.

Західні країни тримають удар, але не всі. США, Велика Британія, Польща, країни Балтії – так, інші… «У вівторок голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі провів телефонну розмову з начальником російського генштабу Герасимовим, - пише у ФБ Ігор Айзенберг. - Немає сумнівів, що, як і в аналогічній розмові навесні цього року, йшлося про зосередження російських військ на кордоні з Україною, про те, що відомо про ці війська США та про наслідки можливого широкомасштабного вторгнення Росії в Україну. Минулого тижня радник з національної безпеки Джейк Салліван мав аналогічну розмову з правою рукою Путіна Патрушевим».

Колективним західним структурам, таким як ЄС та НАТО, мобільно реагувати складніше, бо там рішення приймаються колегіально. У кожної країни-члена цих організацій може бути власна думка, відповідно часто доводиться шукати компроміс, а це час. Втім, якщо йдеться про необхідність дати відсіч диктаторам, іншого виходу у демократій немає: ЄС та НАТО мають об’єднати зусилля і жорстко показати Москві та Міську, що вони чинитимуть опір. Наприклад, спостерігачі НАТО можуть стежити за тим, що відбувається в Польщі, оскільки ситуацію можна легко загострити. Також країни, проти яких ведеться гібридна війна з боку Лукашенка та Путіна, мають бути внутрішньо об’єднаними. Так було з Литвою, коли Білорусь направляла групи мігрантів до її кордону. З Польщею ситуація трохи складніша. Москва та Мінськ спритно розігрують конфлікти між польською правлячою партією та опозицією. Ліберальні демократи намагаються відмежуватися від нинішньої влади, критикуючи польських солдатів і прикордонників за те, що вони виконують свою роботу та захищають кордони Польщі та ЄС. Це чітко фіксує Кремль і використовує Польщу.

У України, звичайно, своя домашня робота, тим більше головний удар агресора направлений саме на нас. Київ проводить активну дипломатичну роботу з нашими західними партнерами, яка має практичну підтримку. До прикладу. «23 листопада на борту судна «Ocean Grand» з міста Балтімор, штат Меріленд, США до України прибули 2 катери типу «Island», що отримали назви «Фастів» та «Суми», - йдеться на сторінці ФБ Генштабу ЗСУ. - Передача катерів відбулася в рамках матеріально-технічної допомоги Сполучених Штатів Америки Україні, яка триває з 2014 року та є внеском американського суспільства у зміцнення морської безпеки нашої країни. Отримання патрульних катерів іноземного виробництва надає змогу українським ВМС підвищити рівень взаємосумісності з флотами держав-членів та партнерів НАТО». 

В Україні також майже безперервно тривають навчання армії та інших силових структур. Днями Державна прикордонна служба повідомила, що на кордоні з Білоруссю Україна розпочала спеціальну прикордонну операцію «Полісся». Вона координується ДПСУ та проводиться спільно з силами Національної гвардії, Національної поліції, ЗСУ та іншими задіяними резервами. Головне завдання операції – не допустити перетинання нелегальними мігрантами державного кордону та потрапляння їх в Україну і для цього забезпечується координація дій усіх задіяних сил. В охороні кордону активно застосовуватиметься для патрулювання і моніторингу авіація, безпілотні авіаційні комплекси, а також технічні засоби спостереження.

Тепер коротко про те, як може реагувати Україна на сигнали Путіна, щоб захиститися. Ворога потрібно вивчати і знати. Гуманітарна та інформаційна складові – це частина російської агресії проти України, і на відміну від Москви, у нас є реальний ґрунт для того, щоб повернути історичну пам'ять українцям та дати реальний бій ворогу. Свої хворобливі уявлення про власну країну та світ Кремль збирається реалізовувати за рахунок України, використовуючи будь-які наявні у нього засоби. Тому українці мають бути готові не тільки до гібридної, а й до великої війни (армія, спецслужби, економіка, дипломатія, суспільство…). Щоб дати ворогу по зубах і відстояти свою державність, Україні слід, насамперед, вирішити свої внутрішні проблеми, які знищують організм зсередини (можна назвати це подолання кучмізму). Тільки маючи міцний та надійний тил, стане ефективнішою і зовнішня підтримки та допомога. Потрібна внутрішня мобілізація і чесна робота кожного з нас.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати