Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Форум, пробіг і зигзаги

23 вересня, 00:00

«Форум видавців у Львові», пропозиції Президенту екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, вибори до німецького бундестагу — про ці та інші події тижня в традиційній рубриці «Дня».

Осип ЗІНКЕВИЧ, голова правління видавництва «Смолоскип»:

— Із хорошого — «Форум видавців у Львові». Ми всі ще раз пересвідчилися у тому, який колосальний потужний книжковий потенціал має Україна, випускаючи багато прекрасних книжок українською мовою з багатогранною тематикою. Думаю, що багато закордонних видавництв можуть нам позаздрити. У нас із ряду хорошого те, що ми презентували філософські твори Дмитра Чижевського в чотирьох томах, а також величезну антологію про демократичні системи в інших країнах світу «Демократія». Може, це допоможе вчитися демократії і в Україні.

Микола МОВЧАН, кандидат політичних наук:

— На минулому тижні, в неділю, у Києві відбувся «Пробіг заради життя», у якому я взяв особисто участь і отримав велике задоволення. Приємно, що, незважаючи на дощову погоду, прийшло багато учасників різного віку. «Пробіг заради життя» відбувся вже вп'яте, і з кожним роком завойовує все більше і більше прихильників як серед молоді, так і серед людей похилого віку, а також серед іноземців.

Минулої неділі у Німеччині відбулися дострокові вибори до бундестагу. За виборчою кампанією слідкував увесь світ. На виборах, як ви знаєте, християнські демократи отримали 225 місць у парламенті, а соціал-демократи — 222. Так що все ще тільки починається. Перефразовуючи відомий вислів У. Черчилля, можна сказати, що оголошення результатів виборів — це тільки кінець початку всього виборчого процесу. Протягом найближчих тижнів ми отримаємо відповідь, хто і з ким буде в урядовій коаліції. Що стосується впливу результатів парламентських виборів у Німеччині на українсько-німецькі відносини, то я думаю, що кардинальних змін у політичних та економічних відносинах між нашими країнами не відбудеться. Щоправда, тут можна поставити інше запитання — як сьогоднішня нестабільна політична ситуація в Україні вплине на відносини з іншими країнами та інвестиційний клімат в Україні взагалі. Побажаємо, щоб різні політичні сили в Україні скоріше домовилися та прийшли до певного компромісу. Іноземний серйозний капітал, у тому числі й німецький хоче інвестувати в Україну, але, з огляду на українські політичні «зигзаги», поки що вичікує.

Василь ЗВЄРЄВ, ведучий програми «Вершки» (НТН):

— Із подій минулого тижня хочеться виділити, передусім, пропозицію колишнього прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко про поновлення співпраці з Президентом Віктором Ющенком. Багато хто схильний вважати цей крок знаковим у подоланні кризи української влади. Але це у випадку, якщо історія з відставкою уряду не виявиться добре зрежисованим спектаклем. Хочеться вірити, що надії тих, хто стояв на Майдані не буде розтоптано в черговий раз.

Неприємно вражає факт виникнення аварійних ситуацій відразу на двох українських АЕС: Рівненській та Південноукраїнській. Хіба нам не вистачило Чорнобиля? Всі чудово розуміють, що обладнання на АЕС України морально застаріле й не витримує навантажень. Мені чи будь-кому іншому пересічному українцеві не вирішити цю проблему. Адже є «Енергоатом»!

Знову здивував Львів. Ну, не люблять на Західній Україні «москалів» — але навіщо виявляти своє ставлення до Росії розмальовуючи Російський культурний центр фашистською символікою та образливими написами? Європа, ми хочемо до тебе!.. До речі, ми відзначилися і там: Міжнародна організація з питань міграції твердить, що Україна посідає перше місце серед держав південно-східної Європи за кількістю жертв торгівлі людьми. І в рейтингу «Бізнес 2006 року. Створення робочих місць», складеному Світовим банком за результатами дослідження, проведеного серед 155 країн світу, ми за сплатою податків посіли 151 місце, а за захистом прав інвесторів — 141-е — це гірше, ніж у Білорусі. Вражає, чи не так? Але не все так погано. Нас запевняють, що проектом держбюджету на 2006 рік передбачене підвищення пенсій, стипендій та пільговий проїзд для студентів у громадському транспорті. Залишається сподіватися, що перераховане вище не залишиться лише на папері. Проблем в Україні, звичайно, вистачає. Борімося з ними спільно. Нехай кожен, нарешті, зазирне в себе та спитає: а що особисто я зробив для того, щоб жити стало краще?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати