Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Москва відсвяткувала черговий день народження

Гімн російської столиці виконала українка
08 вересня, 00:00
СПІВАЄ КИЯНКА ХРИСТИНА ОХІТВА

1 та 2 вересня Москва в черговий раз відзначила День міста. Як завжди, широко, масово, весело — святкувати москвичі вміють. Звичайно, нинішні урочистості не можна порівняти з тими, що відбувались десять років тому, але тоді й дата була дещо «круглішою» — 850. І все ж, під час нинішнього вік-енду дорослим і дітям було куди піти, на що подивитись. За давньою традицією культурно-масові заходи проводились не лише в центрі столиці, але й на місцях — в адміністративних округах, муніципальних районах.

Один із таких заходів — Фестиваль національних колективів «Хоровод дружби» відбувся другого вересня на території Всеросійського виставкового центру (колишня ВДНГ) і став справжнім святом єднання представників різних народів і націй, які населяють не лише багатоетнічний мегаполіс — Москву, але й всю Росію. Треба сказати, що на ВВЦ подібні заходи проводяться досить регулярно. Наприклад, щорічно збираються тисячі людей на Сабантуй, Новруз та інші національно- етнографічні й релігійні свята, які влаштовують працівники комплексу.

Національні творчі колективи й окремі виконавці (як аматорські, так і професійні), залюбки демонструють на концертних майданчиках ВВЦ свою майстерність, з живою цікавістю запозичують корисний досвід; спілкуються між собою, налагоджуючи творчі зв’язки, з тим, щоб потім запрошувати один одного в гості на свої національно-культурні заходи.

Цього разу на головному вході гостей і учасників Фестивалю зустрічав духовий оркестр, а потім на центральній алеї відбувся парад учасників. І ось вже на сцені стилобату павільйону №1 — зведений хор національних колективів Москви. Народний артист СРСР Василь Овсянніков та заслужена артистка Росії, заслужена артистка України, солістка Великого театру Росії Галина Чернова разом з усіма виконують «Гімн Москви». Взяла участь у зведеному хорі й Українська народна хорова капела під керівництвом заслуженого працівника культури Росії й України Вікторії Скопенко.

А далі до всіх присутніх з вітальним словом звернувся голова комітету міжрегіональних зв’язків і національної політики Москви Олексій Александров. Від імені учасників Фестивалю «Хоровод дружби» йому вручила хліб-сіль на вишитому рушнику голова Товариства молдавської культури «Надія» Лідія Міхеєва. Привітати гостей і учасників Фестивалю прийшли також народна артистка СРСР Людмила Хітяєва та заслужений діяч мистецтв Росії, композитор Олександр Журбін.

Розпочався великий, різноплановий концерт. Колективи й окремі учасники змінювали один одного. Для декого чималої сцени павільйону «Центральний» було замало і тоді сценою ставав асфальтовий майданчик, що розділяв глядачів і стилобат… А присутні, як це часто буває в подібних випадках, піддавшись святковому настрою й ритмічній музиці влаштували свій хоровод: кружляли в танці, співали разом з виступаючими…

Московська публіка тепло сприймала виступ молодої співачки з Києва, лауреата міжнародних конкурсів Христини Охітви, підспівувала, коли солістка виконувала «Червону руту», що вже стала українською естрадною класикою. Оплески й квіти чекали Галину Чернобу, коли вона знову вийшла на сцену. А соліст Московської державної філармонії Руслан Кадіров, який представляв культурний центр України в Москві, був нагороджений оваціями за виконання трьох пісень: безсмертної «Бесаме мучо», єврейської «Хава нагіла» та української «Ніч яка місячна». Не менш тепло зустрічали присутні виступ заслуженого працівника культури Казахської РСР з українським прізвищем (батько у неї українець) Тетяни Полтавської (Габелко).

Всім учасникам Фестивалю національних колективів «Хоровод дружби» були вручені пам’ятні дипломи. На дворі радів теплу і сонцю вересневий день, а люди раділи пісні й танцю. Москва святкувала свій черговий день народження.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати