Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ЩО ХОРОШОГО? ЩО ПОГАНОГО?

Високооктанове питання
05 червня, 00:00
Як і прогнозували експерти, нафтова криза завдаватиме клопоту населенню ще не один тиждень. Хто має авто — робить запаси, інших же більше турбує загроза підвищення цін на проїзд та на продукти харчування. Однак поки що це не завадило, наприклад, киянам гучно відсвяткувати День міста. Далі про основні події тижня — у рубриці «Що хорошого? Що поганого?»

Мирослав ДУТЧАК, заступник голови Державного комітету України з питань фізичної культури і спорту:

— Хороше, передусім, — це масові спортивні заходи, присвячені святкуванню Дня Києва. Особливо слід відмітити традиційний пробіг «Під каштанами», який користується великою популярністю серед киян та гостей столиці. Кошти, що були зібрані під час цього пробігу, спрямовані на підтримку Центру дитячої кардіології та кардіохірургії.

Фінал Кубка України з футболу між донецьким «Шахтарем» та дніпропетровським «Дніпром» став справжнім святом футболу. Велика кількість уболівальників — яскраве підтвердження цьому.

У Києві стартував ХХ чемпіонат Європи з художньої гімнастики, в якому візьмуть участь представниці 28 країн континенту. Змагання такого рівня вперше проводяться на теренах країн СНД. Це теж хороша подія.

Прем’єр-міністром України В.Ф. Януковичем підтримано ініціативу нашого комітету та комісії «Спорт для всіх» Національного олімпійського комітету України стосовно проведення 5 липня поточного року — день перебування Олімпійського вогню в столиці України — місті Києві — Всеукраїнських заходів з нагоди міжнародної естафети Олімпійського вогню. На всій території нашої держави планується проведення масових змагань з олімпійських видів спорту, естафет, фестивалів, конкурсів. За участю провідних спортсменів, тренерів, фахівців здійснюватиметься просвітницька робота з олімпійської тематики. У містах України на центральних майданах буде надано можливість спостерігати на великих екранах за ходом естафети у Києві. Одним словом, ця історична подія має перерости у всенародне свято олімпізму, спорту, здоров’я та народного мистецтва. Зараз розпочато практичну роботу з реалізації намічених планів.

Володимир ІВАНИЦЯ, доктор біологічних наук, професор Одеського національного університету імені І. І. Мечникова:

— Хорошим для нашого університету є те, що у нас пройшла міжнародна наукова технічна конференція «Секторна електроніка та мікросистемні технології». Для усіх її учасників це був позитивний досвід. Для мене особисто приємно, що побував у Чорногорії. На жаль, зараз усе життя — у роботі. Наш університет витримує іспит на здобуття акредитації. Тому доводиться мати справу з нескінченною кількістю різноманітних ділових паперів.

Вадим ГЛАДЧУК, голова Всеукраїнського молодіжного об’єднання «Молодь — надія України»:

— Мене тривожить підвищення цін на пальне. Деякі компанії дещо сповільнили зростання цін, але й то переважно на низькооктанові сорти палива. Це підвищення спостерігається по всій Україні і, вважаю, є болючою проблемою для усіх. Сьогодні ця криза добряче вдарила по громадянам, які мають власні авто, або підприємствах, робота яких залежить виключно від транспорту. І що буде далі? Адже ціна за паливо входить у ціну будь- якого продукту. І не важливо, чи це промислові вироби, чи продукти харчування. Вразили також вибори в Одесі, де була зафіксована чи не найнижча явка виборців. Знову виникло негативне враження від використання брудних політичних технологій.

Валерій ЗЛИВКОВ, психолог:

— Варто розпочати з хорошого. Міжнародне рейтингове агентство Великої Британії дуже високо оцінило роботу одного з українських банків. Це свідчить про міжнародне визнання української фінансової діяльності. Таке зростання довіри до банкової системи України сприятиме підвищенню і репутації України в світі. Приємно, що на тлі всіх розмов типу «маємо те, що маємо», ми довели, що можемо працювати на рівні міжнародних стандартів. Друга новина — торгово-економічна — і вже належить до рангу поганих. Йдеться про приголомшливий стрибок цін на нафтопродукти. В порівнянні з першими числами червня минулого року ціни значно зросли. Вони — найвищі, що були за останні двадцять років. Тому виникає значно більше запитань, ніж існує відповідей. Перш за все, до прихильників Єдиного економічного простору. Наприклад, якщо Україна таким чином хоче отримати допомогу від «братньої Росії», то наскільки це можливо? А те, що пишуть, — це безкінечне віяло варіантів. Починаючи, як висловився віце-прем’єр-міністр Анатолій Клюєв, від чистої спекуляції і штучно створеного ажіотажу і закінчуючи політичними варіантами. Один з таких політичних варіантів — це спроба дестабілізувати уряд пана Януковича, показавши, що він нічого не робить. Другий — навпаки, через півмісяця штучно знизити ціни і таким чином показати, що уряд Януковича контролює ситуацію. Парадоксальність нафтової кризи в Україні полягає в тому, що вона вперше виникла не в період жнив чи посівної, а просто посеред року. Третя подія, яка вразила, — вже спортивна. Мова йде про блискучий фінал Кубку України з футболу, де змагалися дві різні концепції. Перша — це ставка на власні сили, якої притримувався дніпропетровський «Дніпро». Друга — на іноземних легіонерів, якої притримувався донецький «Шахтар». Виявилося, що на даному етапі легіонери сильніші. Тобто, якщо використовувати тільки власні сили, не залучаючи хоча б одного чи двох класних гравців всеукраїнського значення, то перемог не буде. Що тоді говорити про вихід на європейський рівень! Але саме футбольний варіант є певним девізом того, що, можливо, треба робити й Україні в цілому: використовувати національні сили, але з залученням у деяких випадках іноземних інновацій та пропозицій. Інша подія — вже на рівні соціальної сфери. На цьому тижні був змушений організовувати поховання поважної людини, учасника та інваліда Великої Вітчизняної війни. І з великим здивуванням з’ясував, що так звані соціальні пільги інвалідам та ветеранам Великої Вітчизняної війни в Києві знаходяться практично на рівні декларації. Ця програма є малодієвою, і без допомоги родичів поховати ветерана Великої Вітчизняної війни практично неможливо. Тому значна частина ветеранів та пенсіонерів не сприймає таких соціальних програм і не довіряє їм.

Наталя МАСЛОВА, тележурналіст (Новий канал):

— Мене дуже непокоїть ситуація, що склалася на ринку нафтопродуктів. Цього тижня було багато нових вістей, я чула, як люди скаржаться. Мій приятель розповідав мені, що за його часів літр бензину коштував практично стільки, скільки склянка газованої води. Нині ж ціни зросли у багато-багато разів. Хоча кажуть, що ситуація більш-менш стабілізується, але є така підозра, що навпаки — виходить з-під контролю. Але найпоганіше те, що автоматично підвищуються ціни на всі види продукції. Зарплата ж залишається на одному рівні. І важко навіть уявити, чим усе це може закінчитись.

Друга погана новина — загинув водій нашого каналу Петро Федорович Бичек, який віз на ранковий ефір творчу групу програми «Підйом». Дуже жаль. Він був чудовою, прекрасною людиною. Так само дуже шкода, що загинула Ольга Бура. Я її особисто не знала, але це була людина, яка завжди примушувала мене посміхнутися.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати