Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Вінниччині театр створив гуманітарний хаб для незрячих

22 березня, 18:20

В місті Бар (Вінниччина) з 2016 року діє Барський міський художній аматорський театр (скорочено – Барський МХАТ). За час своєї роботи він пройшов шлях від маленького аматорського колективу до громадської організації, відомої не лише в регіоні, а й у різних куточках України своїми культурно-мистецькими проєктами. Організація працює з широким переліком соціальних категорій, серед яких учасники бойових дій та члени їхніх родин, люди третього віку. А з 2020 року розпочав роботу «Театр Рівності» – проєкт Барського МХАТу, спрямований на соціалізацію людей з порушенням зору, які працюють на Барському учбово-виробничому підприємстві Українського товариства сліпих (УТОС). З того часу з незрячими акторами-аматорами було поставлено низку літературно-музичних композицій, які здобувають перемоги на всеукраїнських та міжнародних конкурсах.

фото авторафото автора

Поступово «Театр Рівності» з проєкту мистецької реабілітації переріс у щось більше, у справжній простір довіри та єднання. З початком активної фази російсько-української війни барські театрали не змогли залишитися осторонь проблем, які виникли у спільноти незрячих, та створили за фінансової підтримки благодійної організації «Zagoriy Foundation» гуманітарний хаб, який охопив усіх членів УТОСу в Барській громаді.

фото авторафото автора

«Мистецтво допомагає нам покращувати рівень емпатії один до одного, бути людянішими та більш чутливими. «Театр Рівності» умістив в собі все: від базової необхідної допомоги людям з інвалідністю до розкриття творчого потенціалу і натхнення до життя», — зазначає команда Zagoriy Foundation.

Партнерами проєкту виступили Барська первинна організація Українського товариства сліпих (голова Анатолій Кобиль) та ГО «Веремія» (очільники Марія Петелько і Тамара Кушнір).

фото авторафото автора

В рамках гуманітарного хабу, який розмістився на базі місцевого підприємства УТОС, учасники були безкоштовно забезпечені продуктовими наборами, засобами гігієни та медикаментами, отримують якісні медичні послуги та правову допомогу, відвідують психотерапевтичні групи та заняття з цивільного захисту. Ну і, звісно ж, творча складова: для членів УТОСу було проведено благодійний концерт, а кожен охочий може реалізувати свій потенціал та спробувати себе в ролі актора або записати свій художній номер на професійній студії звукозапису. Одна з підготовлених в рамках проєкту літературно-музичних композицій «Незмінна величина» (присвячена героям боротьби за волю України) навіть отримала Гран-прі Міжнародного конкурсу «Ластівки Перемоги».

В межах гуманітарного хабу спонтанно народилася ще одна ініціатива, яка має назву «Батальйон утеплення». Жінки і чоловіки різного віку та професій в’яжуть теплі вироби для наших захисників і захисниць зі Збройних Сил України. Починаючи з грудня 2022 року «батальйон» передав оборонцям південних рубежів, захисникам Бахмуту та воїнам, що лікуються у шпиталях Дніпропетровщини, понад 250 пар в’язаних виробів, а також велику кількість фабричних теплих шкарпеток, зимовий одяг, смаколики та засоби гігієни.

Григор'єв Роман Володимирович,

директор Громадської організації

"Барський міський художній

аматорський театр"

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати