Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Рік російсько-української війни: як жила Острозька академія

У Національному університеті «Острозька академія» 23 лютого відбувся захід «12 місяців війни. Ретроспектива Острозької академії».
24 лютого, 16:08

За рік російсько-української війни ми всі об’єдналися навколо спільної мети – успішно здолати ворога й здобути перемогу. У єдності – велика сила, тому зараз ніхто в Україні не стоїть осторонь цих непростих подій, а всіляко допомагає нашим воїнам. Спільнота Національного університету «Острозька академія» не виняток, адже з перших днів війни активно працює на різних фронтах, наближаючи перемогу України над окупантом.

«24 лютого – це дата, яка навіки ввійде в нашу історію, літературу, мистецтво і, безумовно, в нашу генетичну пам’ять. Основний мотив цієї кривавої війни у московітів – знищити українців як націю, а Україну як державу. Такої мети не ставили жодні завойовники, тому це можна порівняти з дикунством. Утім українці міцно об’єдналися у боротьбі з ворогом, нами захоплюється весь цивілізований світ. Сьогодні за нашу незалежність ми віддаємо найдорожче –життя. Історія повторюється, адже наш славетний полководець Костянтин Іванович Острозький зі своїм військом 1514 року у битві під Оршею здобув перемогу, захищаючи Європу від московської навали. Упевнений, що і нині перемога також буде за нами, адже Головнокомандувачем Збройних Сил України є випускник нашого університету Генерал Валерій Залужний», – зазначив ректор Острозької академії, професор Ігор Пасічник.

Проректорка з навчально-виховної роботи, професорка Руслана Каламаж представила колективу електронний ресурс «12 місяців війни. Ретроспектива Острозької академії». Спікерка зазначила, що цей документ може доповнювати кожний із представників університетського колективу, адже за рік зроблено досить багато.

DSC-0078 DSC-0126

«Уся інформація в цьому документі розміщена в хронологічному порядку. Тут можна знайти себе, свої факультети чи інститути, також додати інформацію на власний розсуд – світлини, цитати, покликання, описи, певну статистику тощо. Цей ресурс має бути живим, яким ми зможемо постійно користуватися й продовжувати писати сагу про нашу Острозьку академію і про те, як ми наближаємо перемогу на різних фронтах», – зауважила Руслана Каламаж.

Директорка Музею історії Острозької академії Анастасія Хеленюк запропонувала до уваги авдиторії презентацію на базі вищезазначеного електронного ресурсу з хронологією подій в університеті за рік російсько-української війни.

Так, ще перед початком повномасштабного вторгнення російських військ в Острозькій академії створили загін добровольців імені Князів Острозьких, також відбувалося навчання цивільного захисту. А з перших днів війни в університеті почав діяти волонтерський центр, який займається логістикою розподілу міжнародної гуманітарної допомоги Україною та Острожчиною.

Крім цього, викладачі та працівники перерахували ковідну тисячу, а також підтримали ініціативу про передачу одноденної заробітної плати з кожного на потреби територіальної оборони та ЗСУ. Викладачі, які перебували за кордоном, також не стояли осторонь – вони активно інформували про ситуацію в Україні на провідних інформаційних платформах Америки та Канади, організовували волонтерські підрозділи у Словаччині, Польщі тощо. Зокрема, волонтерський центр НаУОА за кордоном очолив помічник ректора з міжнародного співробітництва і фандрайзингу НаУОА, професор, доктор психологічних наук, учасник програми наукових стажувань ім. Фулбрайта Едуард Балашов. Постійну підтримку Україні надавали й надають колишні учасники обмінних програм з Канади, Польщі, а також представники української діаспори з усього світу.

Спільнотою Острозької академії було організовано штаб, групи інформаційного спротиву та групи охорони території університету, де задіяні працівники і викладачі. Ухвалено рішення переказати кошти з Міжнародного благодійного фонду відродження Острозької академії на потреби територіальної оборони. Також на потреби ЗСУ передали у Острозький районний військовий комісаріат автомобільну та вантажну техніку, закупили тепловізори, бронежилети, каски, ліки, постільну білизну тощо.

DSC-0137-1 DSC-0156-1

Національний університет «Острозька академія» прийняв вимушено переміщених осіб та створив усі необхідні умови для їхнього перебування. З ініціативи ФОП Олександра Гречанюка, випускника університету, у їдальні на території студентського містечка було організовано безкоштовне харчування для добровольців територіальної громади, оборонців блокпостів та переселенців.

Також Острозька академія долучилася до реалізації всеукраїнського проєкту «Разом» Культурного десанту і вже тричі передала гуманітарну допомогу жителям деокупованого селища Старий Салтів на Харківщині. У жовтні минулого року в університеті провели Марафон вдячності, організований задля обʼєднання академічної спільноти НаУОА і ще більшої популяризації волонтерської діяльності серед студентів. А в листопаді вперше вдалося реалізувати проєкт «Благодійний вечір «Подаруй світло».

«На війні ми стали єдиним фронтом, а весь світ дізнався, що українці – найсильніша та найсміливіша нація. Не зміряти усього болю, що принесли нам на рідну землю російські нелюди. Однак уся академічна спільнота Острозької академії, як і весь український народ, вірить у перемогу і продовжує працювати на майбутнє. Працівники та студенти нашого університету захищають Україну в лавах ЗСУ, беруть активну участь у загонах територіальної оборони, активно займаються волонтерською діяльністю, ініціюють звернення до світової спільноти щодо захисту України, відкривають культурний, психологічний, кібернетичний, юридичний, перекладацький, аналітичний та інші фронти, роблять усе можливе для наближення нашої перемоги. Увесь академічний вулик плідно працює у незвичному режимі воєнного часу над спільною перемогою. Щиро вдячні кожному члену нашої спільноти, котрий дарує частинку своєї доброти для нашої України! Віримо у краще, йдемо з надією вперед! Слава Україні! Героям Слава!»

Наприкінці заходу присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять співробітників та випускників Острозької академії, які загинули на фронті, захищаючи нашу рідну землю, а також переглянули відеоролик про життя Острозької академії за 12 місяців війни.

Олексій Костюченко

Фото Єлизавети Тимощук

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати